Jak vařit z těch nejzákladnějších surovin, ze zrn a zrnek?

Datum: 3. 8. 2023

Zpět

Taky patříte mezi ty, kteří se čas od času nebo naopak velmi často sami sebe ptají… co zase vařit k obědu k večeři? Radíme: použijte JEDNU INGREDIENCI do více jídel, na několik způsobů.

Chce to PLÁN… navařme si dopředu…

Nafermentujme a uvařme si celý sáček obilných, luštěninových zrn či krup najednou. Ušetříme čas, energii, náklady, ale hlavně podpoříme zdraví o podpoře přírody ani nemluvě. Výživově jde o výborné potraviny. V obalu zrna je schovaná vláknina, mikronutrienty, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty a v klíčku samozřejmě zdravé tuky. A tyto živiny jsou to, co našemu tělu převážně chybí. Navíc nás tyto potraviny na dlouhou dobu zasytí. Celé zrno je tedy komplex, který si pro nás příroda přichystala☺, v tom nejlepším slova smyslu.
Po nafermentování a uvaření ještě horká zrna zavřeme do čistých sklenic a schováme do lednice „na potom“. Nebo je taky můžeme zavřít do krabiček a schovat do mrazáku „na potom na potom"☺
Celý týden v případě sklenic a několik měsíců v případě mrazáku můžeme tyto nádoby postupně otvírat a velmi rychle z nich připravit rizoto, pomazánku, nákyp, zavářku do polévky, salát.  Nebo taky kroupy, à la halušky, oves à la šišky s mákem, kernotto à la gnocchi se špenátem a sýrem a další dobroty. A to je naším PLÁNem.

Tip: Zapojme rodinu do přípravy – loupání, krájení strouhání…
Připravme si zeleninu dopředu – oloupejme a nakrájejme si do lednice zeleninu na další den, při další přípravě jídla jako když najdeme.

Co fermentovat?

Obilniny v BIO kvalitě (špaldu, jednozrnku, červenou pšenici, jáhly, pohanku, žito,…)
Luštěniny v BIO kvalitě (cizrnu, čočku, hrách, fazole,…)

Poznámka:  Zrna a zrnka, ať už obiloviny nebo luštěniny mají své specifikum. V jejich obalu jsou schované látky, které je chrání až do doby, kdy mají možnost začít klíčit a růst. Poté se ztrácí. Našim cílem je tyto látky odstranit, protože ztěžují trávení. A toho docílíme jejich fermentací. Fermentace zlepšuje stravitelnost a zvyšuje výživnost potravin.
Biopotraviny si o přirozené zpracování přímo říkají. Neobsahují žádná rezidua, zbytkové látky pesticidů a průmyslových hnojiv a nic tedy nestojí v cestě přírodním mikrobiálním procesům. Ty ostatně probíhají už v půdě, stejně jako všude kolem nás. U nás to tedy začíná na ekopolích, v půdě bez chemie. Při pěstování nepoužíváme nic, co by rostliny negativně ovlivnilo. Už bioosiva mají velmi dobrý zdravotní stav. Zrnka jsou „otužilá“, a jsou tedy téměř bez problémů. Půdu udržujeme zdravou a v ní zdravou mikrobiologii, střídáme plodiny, podporujeme ji… a to se odráží i v bioproduktech. O plodiny pečujeme tedy od počátku, a tak do dalšího přírodního procesu fermentace vstupují v plné kondici.

Jak fermentovat?

Před fermentací zrna propláchneme, zalijeme trojnásobným množstvím vody. Po 12 hodinách vodu slijeme a dáme novou. Můžeme do ní přidat zarovnanou lžíci soli, případně jablečného octa, případně i syrovátky. Co komu vyhovuje lépe. Zrnka fermentujeme jeden až dva dny. Obiloviny většinou jeden den, luštěniny dva.

Jak vařit?

Vyměníme vodu, ve které jsme zrnka fermentovali. Vaříme dle návodu na obalu, dobu můžeme mírně zkrátit díky fermentaci. Pokud se vytvořila pěna, sbíráme ji. Většinou nesolíme, vaříme pomalu zcela doměkka. Tlakový hrnec nám v tomto ulehčí práci a zkrátí čas vaření. Počítejte s tím, že zrnka poměrně hodně zvýší objem.

Jak zavřít do sklenice?

Horké potraviny dáme ihned po vaření do čistých šroubovacích sklenic, které jsme předtím řádně vymyli či vysterilizovali, případně i vyhřáli teplou vodou. Naplníme je po okraj a zavřeme, sklenice postavíme víčkem dolů, aby se vytlačil vzduch, víčko se samo chytlo a necháme zchladit.
Vlastně si počínáme stejně, jako u zavařování džemů a marmelád a vytváříme ve sklenici „vakuum“. Potraviny rozdělujeme do sklenic tak, aby se obsah po otevření spotřeboval naráz. Víčko opatříme datumem lihovým smazatelným fixem. Po spotřebování obsahu popisek jednoduše odstraníme, nádoby umyjeme a znovu využijeme.

Jak uchovat?

V lednici ve sklenici, příp. v mrazáku v krabičce, sáčku. Trvanlivost můžeme prodloužit i vakuováním.

Jak dlouho vydrží?

Píše se, že uvařené obilniny a luštěniny uskladněné v lednici jednosložkově ve vzduchotěsné nádobě vydrží minimálně týden. Po otevření sklenice proveďte smyslovou zkoušku – přivoňte, případně ochutnejte, zda je potravina v pořádku.

Tip: Obilniny a luštěniny vydrží déle, když slijete vodu z vaření a uchováte je samotné. Vývar z cizrny lze využít třeba do pečení místo bílku, ale určitě spotřebovat do 3 dnů. Syrová nakrájená či nastrouhaná zelenina nachystaná na další vaření určitě vydrží v lednici minimálně do druhého dne.

Jak správně jídlo ohřívat?

Ideálně ohřívat spíš pozvolna a jen do požadované teploty, abychom uchovali, co nejvíce živin. Ohřívejme je cca 5 minut a teplotu udržujme okolo 70 °C. Šetrně můžeme ohřívat i v páře a také v předehřáté troubě na 100 °C, když je v ní pokrm v přikryté nádobě na 20 minut. Samozřejmě lze zvolit i jiný postup.
Rýži ohřejte rychle tak, aby přešla varem, můžete ji i opéci na pánvi.

Co si ze „sklenic“ můžeme připravit?

Abychom vám to usnadnili, připravili jsme pro Vás vždy 4 recepty na pokrmy, které připravíte z jednoho balíčku krup, fazolí, cizrny.... Recepty jsou připraveny na 2 porce pokrmu a pokud je vás více, jednoduše si ingredience dopočítáte.

Co uvaříte z 1 balíčku špaldových krup PROBIO

Co uvaříte z 1 balíčku cizrny PROBIO

Co uvaříte z 1 balíčku pohanky PROBIO

Co uvaříte z 1 balíčku čiroku PROBIO

Co uvaříte z 1 balíčku fazolí PROBIO

Co uvaříte z 1 balíčku červené čočky PROBIO

Co uvaříte z jednoho balíčku jáhel PROBIO

Co uvaříte z jednoho balíčku jednozrnky nebo dvouzrnky PROBIO

 A pokud nám ještě nějaká zrnka zbydou, pak je v podstatě můžeme přidat kamkoliv. Vaříte omáčku nebo krémovou polévku? Rozmixovaná zrnka je zahustí místo mouky. Děláte bramborovou kaši? Vmíchejte trochu zrnek obilovin a máte ozvláštněnou přílohu. Připravujete salát? Místo pečiva jej posypejte zrnky. Chystáte Budha bowl? Zrnka obilnin a luštěnin jsou jejich skvělou součástí. A navíc jsou taky fajn v hrstkové polévce, jako přídavek do knedlíků, v pomazánkách, přimíchané do rýže, jako zápara do chleba... A určitě vymyslíte řadu dalších využití.

Fotogalerie