Čas fermentování

Datum: 18. 1. 2021

Zpět

Zimní měsíce přímo vyzývají k fermentování a kváskování. Jdete do toho s námi?

Letošní podzim ani zima moc nepřály společenským setkáváním ani cestování… a tak se naše aktivity přesunuly převážně domů a do přírody…

Konečně byl čas vyzkoušet činnosti, na které jindy čas nebyl. A tak jsme se pustili do fermentování, kvašení, picklování…

Co to je fermentace?

Fermentace je tradiční generacemi ověřený proces, jak si uchovávat potraviny. V době, kdy naši předci ještě neměli mrazák, lednici ani konzervační přípravky, nezbývalo jim, než se spoléhat na přirozené fungující metody. Díky mikroorganizmům, kterými jsme běžně obklopeni, dochází k přirozenému kvašení, jehož produktem jsou mimo jiné kyselina mléčná a kyselina octová. Právy ty potraviny přirozeně zakonzervují. To ale není jediný důvod proč se do fermentace pustit, těch přínosů je mnohem více :-)

Proč fermentovat?

  1. Kvašení je spolehlivá fungující tisíciletími ověřená metoda.
  2. Jedná se o přirozený a ekologický proces, není potřeba přidávat žádné umělé přípravky zvenčí.
  3. Během celého procesu se složitější látky v potravinách štěpí na jednodušší, pro naše tělo jsou v této formě stravitelnější a živiny mnohem lépe využitelné.
  4. Současně se fermentováním odstraňují tzv. antinutriční látky, které naše tělo mohou zatěžovat. V obilovinách jsou to například fytáty.
  5. Fermentaci můžeme nazvat léčivou – fermentované potraviny podporují naši střevní mikroflóru, která ovlivňuje fungování celého těla, má vliv na imunitu a činnost dalších orgánů a je prevencí alergií a infekcí.
  6. V nafermentovaných potravinách se vyskytuje více vitamínů i antioxidantů. Fermantace dělá potraviny bohatšími a tím obohacuje i nás samotné
  7. Samotný proces kvašení trvá sice dlouho, několik hodin až několik dnů, ale vy jen proces nastartujete a více už se o průběh nemusíte starat. Je tedy při součtu věnovaného času velmi časově nenáročný.
  8. Současně je fermentování i finančně nenákladná Probíhá sama a úplně zdarma,
  9. V dnešní době se k fermentaci vrací spousty domácností, kuchařů, špičkových restaurací…kvašení je prostě moderní trendy záležitost.
  10. A hlavně to dobře chutná.

Co fermentovat?

Základem jsou kvalitní suroviny, z čistého prostředí bez chemického zatížení.

Nejznámější fermentační prostředek je chlebový kvas vznikající nafermentováním mouky s vodou. Máme s ním mnoho let zkušeností, a přestože chléb pečeme pravidelně, stále kvásek vnímáme jako takový živý zázrak.

Na podzim jsme se pustili do fermentování zeleniny.  Je to přímo životodárný elixír podporující odolnost našeho těla. Vyzkoušeli jsme několik variant a výborná je například směs zelí, čínského zelí, ředkviček, mrkve a cibule. Ale fermentovat se dá v podstatě jakákoliv zelenina.

Postupně jsme založili kvásky z dalších mouk z našeho bio mlýna a byla to radost , ten proces barev pozorovat. Kvásek z pohankové mouky, z mouky z červené čočky, žlutého hrachu, ze špaldové mouky…Každý je jiný, má trochu jiné vlastnosti i využití, každý jinak krásně voní, jsou bublinkaté, aktivní a živé…a začali jsme péct sladké pečivo, pizzy, loupáky..…

Na snídani jsou výtečné nafermentované ovesné vločky, tzv. overnight kaše. Úplně jednoduchá věc. Večer zalijete vodou, mlékem či obilným nápojem, přidat můžete i oříšky a semínka a vše necháte pěkně nabobtnat. Ráno máte na snídani hotový výživný pokrm, snadno stravitelný a přímo nabitý živinami a energií na celé dopoledne. Fermentované vločky jsou pohlazením našeho trávicího systému a naše střevní bakterie tak dostanou pořádnou porci vlákniny, aby nám dobře sloužily.

Chutnou variantou jsou fermentované obiloviny. Několika denní fermentace pěkně nastartuje štěpící procesy a obiloviny získají lehce nakyslou chuť. Po 48 hodinách jsou akorát tak al dente. Jsou takovým příjemným zpestřením coby příloha nebo do salátu. A v této podobě velmi dobře stravitelné.

Fermentování přináší nové možnosti, chutě a kombinace a to nás baví. Je to hravé, zábavné, zdravé, chutné, obohacující a pečující. Jedna činnost a tolik přínosů.

Tak co, pustíte se do toho s námi?

Pravidelné recepty z kvásku a fermentovaných potravin najdete na našem FB  www.facebook.com/probio.eu a IG www.instagram.com/probio.cz

 

 

Fotogalerie