Bez lepku a přirozeně z PROBIO bezlepkového bio mlýna

Datum: 15. 12. 2017

Zpět

Ať jsou vaše důvody k vyloučení lepku jakékoliv, přinášíme vám několik tipů na přirozeně bezlepkové mouky z našeho bezlepkového bio mlýna.

Bezlepkový bio mlýn

Bezlepkový bio mlýn ve Starém Městě a celý náš bezlepkový projekt, který zahrnuje balírny i sklady, je nejen českou ale dokonce evropskou raritou. Spojení kvality bio a bezlepku je unikátní kombinace, díky níž vám zaručujeme jistotu a transparentnost. Projekt jsme spustili v roce 2014 a od té doby každým rokem přinášíme další bezlepkové novinky. Inspiraci na využití jednotlivých bezlepkových výrobků naleznete v naší sekci recepty.

Rýžová mouka

Rýžová mouka představuje skvělou surovinu na  kypré nadýchané těsto na lívanečky, palačinky i sušenky. Skvěle zahušťuje polévky, omáčky i těsta na karbanátky a placky. Výborně ji můžete kombinovat s našimi dalšími bezlepkovými moukami. Máme ji pro vás jak v bílé i celozrnné podobě.

Kukuřičná mouka

Krásně žlutá kukuřičná mouka je výbornou surovinou na mexické placky – tortily, které si dále můžete dle chuti plnit zeleninou, masem, sýrem a dalšími dobrotami. My ji rádi využíváme i na ranní kaše, sušenky, placičky a na zahušťování polévek a omáček.

Čiroková mouka

Českou čirokovou celozrnnou mouku meleme z našeho českého čiroku, který si sami pěstujeme na ekologické farmě ve Velkých Hostěrádkách. Tato mouka je hodně tmavá a má hrubší strukturu. Přidejte si ji jako doplněk k jiným bezlepkovým moukám při pečení placek, sušenek či buchtových těst.

Čirokovou mouku bílou meleme z loupaného čiroku. Je proto velmi jemná a hladká. Chutnat vám bude nejlépe v podobě buchet, muffinů, palačinek, lívanců, placek či sušenek.

Bílkoviny čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny. A navíc prý působí čirok protizánětlivě a jako antioxidant, který chrání naše buňky proti stárnutí.

Mouka z červené čočky

Tuto moku si na první pohled zamilujete.  Je krásně oranžově zbarvená, obsahuje cenné bílkoviny a má velmi univerzální použití. Zkuste si z čočkové mouky upéci výtečné sušenky, usmažte si omeletu, zahustěte s ní svou polévku či omáčku.

Mouka ze žlutého hrachu

Tato krásně žlutá voňavá mouka vám bude chutnat v podobě pomazánky, polévek či jako pikantní dip. Vytvoříte z ní lahodné těstíčko na obalování zeleninových u masových řízků, které po osmažení získají neodolatelnou křupavou krustičku.

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka chutí připomíná oříšky či jedlé kaštany. Vyzkoušeli jsme ji na pečení pizzy, slaných krekrů i sladkých perníkových bochánků. Velmi dobře chutná v bylinkových dipech, v oblíbeném hummusu a falafelu i jako doplněk do chleba a dalších druhů pečiva. Můžete v ní obalit masové či zeleninové řízky bez použití vajec. Perfektně drží a při smažení nenasává tolik tuku jako strouhanka.

Pohanková mouka

Pohanková mouka je naším favoritem. Meleme ji z mechanicky loupaných pohankových krup tak, aby si zachovala co nejvíce živin. Z naší pohankové mouky usmažíte ty nejbáječnější palačinky. Využijete ji na zahušťování polévek i omáček, upečete z ní skvělé cukroví, sušenky či krekry.

Bezlepková směs

S naší bezlepkovou směsí připravíte voňavé cukroví, křupavý chléb, kořeněné perníčky, vláčné palačinky či šťavnatou bublaninu.  Směs jsme pro vás namíchali z čerstvě umletých bio mouk z našeho bezlepkového mlýna – pohankové, čirokové, kukuřičné a rýžové. Naše bezlepková směs je dokonalá sama o sobě - obejdeme bez syntetických náhražek, chemických aditiv i umělých plnidel.

Více k tématu lepku a bezlepku

Fotogalerie