Už jste objevili bezlepkový čirok? Prozradíme vám, proč tuto obilninu zařadit do jídelníčku.

Datum: 25. 1. 2018

Zpět

Čiroku vědci připisují antioxidační a protizánětlivé účinky, dle výzkumů upravuje hladinu cukru v krvi a jeho bílkoviny se kvalitou blíží živočišným. Čirok vyhledávají vyznavači zdravé výživy i jedinci s bezlepkovou dietou.

Odolná plodina z Afriky

Čirok je obilovina podobná prosu. Jeho původním domovem jsou teplé oblasti Afriky a jihovýchodní Asie.  Umí přežít v suchých a horkých oblastech, kde by jiné rostliny neobstály. Povoskované listy ho chrání před spálením a kořenový systém dlouhý až 170 cm umožňuje získávat vodu i z větších hloubek. Jeho síla, odolnost a výjimečné výživové hodnoty pomohly čirok rozšířit do všech světadílů. U nás se čiroku daří v oblasti jižní Moravy, kde ho pro vás pěstujeme na naší ekologické farmě pod značkou NAŠE BIOFARMA.

Pro vegetariány a celiaky

Bílkoviny čiroku ocení především vegetariáni, vegani a makrobiotici, kterým nahrazuje bílkovinu z živočišných zdrojů. Zpestřuje jídelníček lidem s alergií na lepek a pro své výborné pekařské vlastnosti dokonce získal přezdívku „pšenice celiaků“. Jeho nižší glykemický index zpomaluje uvolňování cukru a navozuje delší pocit sytosti. Má výborné antioxidační účinky, chrání naše buňky proti stárnutí a díky významnému obsahu polyfenolů působí na naše tělo protizánětlivě. Více k čiroku a jeho protizánětlivých účincích naleznete i na blogu histaminovakasulka.com

Na pečení i do rizota

Plodem čiroku jsou malé žluté kuličky, o něco větší než jáhly. Po uvaření se stává čirok perfektní surovinou na rizota, přílohy či zapečené pokrmy. Výborně chutná jako zavářka do polévek, je báječný do zeleninového salátu a po rozvaření vám poslouží na kaši či pomazánku. Z čirokové mouky upečete slané i sladké pečivo. V celozrnné podobě dodá mouka pokrmům tmavší až načervenalou barvu a díky vláknině i hrubší strukturu. Nám se osvědčila na pečení chlebů, muffinů, palačinek, lívanců či placek. Výborně se hodí také na zahušťování omáček a polévek. Čirokovou krupici můžete přimíchat do krupicové kaše pro děti, přidat do knedlíčků, placek či zavářky do polévky. Pro vaši další inspiraci zde prozrazujeme naše oblíbené recepty -  muffiny, čirokovník se švestkami nebo citronovou buchtu s višněmi.

 

Fotogalerie