Co si dnes uvaříme?

Datum: 28. 4. 2020

Zpět

Jak připravit jídla pro rodinu tak, aby byla chutná, zdravá a pestrá?

Možná také patříte k rodinám, které teď mají doma děti, se kterými je potřeba se učit a postarat se o to, aby neměly hlad a k tomu zajišťovat veškerou péči, pracovní povinnosti a celý chod domácnosti.

Funkci učitelů a školních jídelen nyní přebrali rodiče a někdy to může být logisticky velmi náročné.

Minule jsme popsali 10 praktických rad, jak na vaření v nouzové době  https://www.probio.cz/cs/probio-svet/blog/jidlo-a-vareni-v-nouzove-dobe-10629. Dnes malá ukázka toho, jaká jídla s dětmi chystáme tento týden my.

A budeme moc rádi, když se o své tipy a nápady s námi podělíte i vy

Snídaně

U nás ráno vedou sladká jídla, i když cukrem, spíše šetříme. Ráno chystáme nejčastěji ovesnou či krupičnou kaši. Střídáme vločky ovesné, špaldové či pohankové, stejně tak s krupicí. Na vrh nejraději javorový sirup a nějaká pražená semínka (slunečnice, dýně) či sekané oříšky, někdo raději skořici či strouhanou hořkou čokoládu nebo osmažená jablíčka a banán…tedy je opravdu velký prostor pro fantazii. 

Dalším oblíbeným snídaňovým tipem je klasický bílý jogurt s musli či granolou. Tu chystáme vždy ve větším množství, zabere to už trochu času, tak, ať ji máme do zásoby. Na plechu s trochou oleje opražíme vločky (většinou nějakou směs ovesných, špaldových, jednozrnkových a pohankových), asi po dvaceti minutách přidáme další ingredience – ořechy, semínka, kokos, čokopecičky, sušené ovoce, rozinky a přilijeme sirup či med vše promícháme a ještě pečeme při nízké teplotě asi 15 minut, aby se jednotlivé suroviny pěkně spojily a dostaly příjemnou křupavou strukturu.

Oblíbenou snídaní jsou samozřejmě palačinky a lívance na všechny možné způsoby. Starší děti si pohankové palačinky či ječné lívanečky už zvládnout usmažit doma samy.  A ty mladší určitě rády pomohou s mazáním marmeládou či smetanou.

Oběd

Snažíme se, aby jídla byla co nejvíce sezónní, tedy z toho, co v tuto roční dobu kolem nás roste. Na zahrádce už pomalu začne sklizeň prvních ředkviček, špenátu, rukoly či polníčku a stále ještě využíváme zásoby uskladněné zeleniny jako mrkev, brambory, řepa, cibule a kyselé zelí.  A brzy se začnou objevovat další jarní druhy jako kedlubny, saláty, rajčátka. Příroda nyní nabízí plnou náruč zeleného divokého lupení, které lze zakombinovat téměř do každého pokrmu. Naším favoritem je medvědí česnek, ze kterého nám moc chutná jednoduché pesto, nasekané kopřivy, bršlici či pampelišky sypeme do polévky, na těstoviny či namazaný chléb či si je přidáváme do špenátu. Divoké byliny patří mezi superpotraviny, jsou nabité vitamíny a životodárnou energií, které předávají našemu tělo. Posilují imunitní systém, dodávají vitalitu a sílu https://www.probio.cz/cs/probio-svet/blog/jak-posilit-odolnost-sveho-tela-10633.

Aktuálním oblíbeným jídlem jsou u nás ovesné placičky z vloček, strouhané zeleniny, zelených bylin a sýra, které spojíme vajíčkem, zahustíme luštěninovou moukou a smažíme. Vaříme často kroupy ala halušky s brynzou a kysaným zelím nebo s pestem. Máme rádi tzv. uhlířinu – nočky z žitné mouky s brambory, kyselým zelím a tempehem.

Večeře

Hrnec polévky a kváskový chléb s pomazánkou – rychlé jídlo, které zasytí a připravíte-li všeho více, máte zajištěné i na zítra. S nadšením se vždy setká příprava domácí pizzy z kynutého těsta kombinovaného z pšeničné a dvouzrnkové či špaldové  mouky, na pizzu nalijeme passatu a pak si děti zdobí vždy každý svojí – různé druhy sýrů, žampiony, rukola, vejce či šunka. Jeden večer jsme se pustili do bramborových placek, úplně jednoduše jsme uvařili brambory, děti je rozšťouchaly na těsto, přidaly vejce a zahustily špaldovou hrubou moukou. Pak už jsme společně tvořili placičky, smažili a nakonec jedli s mladým podušeným špenátem a posypané balkánským sýrem.

A jak jste tento týden s vařením zvládli vy? Pošlete nám vaše osvědčené tipy a foto, podělte se, rádi se inspirujeme :-)

Fotogalerie