Jak posílit odolnost svého těla

Datum: 23. 4. 2020

Zpět

Dostatečná imunita a silné zdravé tělo jsou nejdůležitější prevencí před nákazou a propuknutím nemocí.

Aby se nemoc v organizmu mohla projevit, je potřeba nejen setkání se s virem, ale i vhodné podmínky v těle, kde se virus začne množit. Žádný virus není schopný žít bez svého hostitele. Pokud je imunitní systém těla silný, je velká šance, že se napadení viru přirozeně ubrání. Péče o tělo a jeho výživa jsou pro posílení a fungující imunitní systém naprosto klíčové. Co můžeme udělat pro svoji imunitu, jak zvýšit obranyschopnost našeho těla?

1. Kvalitní hodnotné jídlo

Dopřejte svému tělu hodnotné jídlo. Používejte při vaření jednoduché základní potraviny – celozrnné obiloviny, vločky, luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, semínka, vejce atd.. Vyhněte se naopak průmyslově upraveným potravinám, umělým levným náhražkám, nadbytku bílé mouky či bílého cukru.

2. Biopotraviny

Biopotraviny patří k těm nejhodnotnějším potravinám a nesou vysokou výživovou hodnotu. Neobsahují zbytečná umělá aditiva, jako jsou barviva, aromata, kypřidla, konzervanty či zbytky chemických hnojiv a postřiků, které mohou imunitu naopak narušovat. Biopotraviny vyrostly z živé půdy bez umělých podpůrných prostředků a jsou proto přirozeně odolnější a silnější. Umí si vytáhnout vodu z větší hloubky, odolávají lépe chorobám i škůdcům a umí si samy najít v půdě živiny, které potřebují. My z nich pak získáváme nejen tyto živiny, ale i jejich sílu, energii a odolnost.

3. Vitamíny a minerální prvky

Nezbytnými pomocníky pro imunitu jsou vitamíny a minerální prvky. Především vitamín C v ovoci a zelenině, nyní na jaře ideálně v kysané fermentované zelenině, čerstvé mladé zelenině (už nyní lze na zahrádkách sklízet první mladý špenát, ředkvičky, rukolu či polníček..) či v klíčcích a výhoncích (řeřicha, vojtěška, mungo atd..). Přímo nabité živinami jsou divoké mladé byliny jako medvědí česnek, kopřivy, bršlice, které lze přidat do pomazánek, polévek či na namazaný chléb. Vitamín D dodá nejlépe pobyt venku na slunci. Důležitý je také zinek, který je obsažen kromě masa také v původních druzích obilovin jako je jednozrnka, dvouzrnka, žito, oves či ječmen, v semínkách dýně či slunečnice či kakau. K ochraně našich buněk umí svými antioxidačními účinky přispět také čirok či červená pšenice. A nezapomínejte na českou klasiku – česnek a cibuli!!

4. Vláknina a péče o střeva

Věděli jste, že imunita začíná ve střevech? Správné fungování střev a stav střevní mikroflóry přímo souvisí s odolností našeho těla. K zajištění rovnováhy a činnosti pozitivních střevních mikroorganizmů přispívá potrava s dostatkem vlákniny (celozrnné obiloviny, vločky, luštěniny, ovoce, zelenina), fermentované potraviny (pickles, kyselé zelí, kysané mléčné výrobky), kváskové pečivo.

5. Slunce a čerstvý vzduch a pohyb

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Toto heslo stále platí. Pobyt v přírodě je životodárný, hlavně teď na jaře dokáže přímo nabít novou sílou a energií. Prohřejte se na sluníčku, zacvičte si jógu, dopřejte si čas, procházky či běh na čerstvém vzduchu. Tělo vám za to poděkuje.

6. Odpočinek a spánek

Odpočaté a vyspalé tělo je mnohem odolnější, než vyčerpané a unavené. Zařaďte si do svého dne pravidelný odpočinek, jak těla tak i mysli. A nezapomeňte na pořádnou porci spánku.

7. Otevřená mysl a pozitivní přístup

Hledejte jednoduché radosti a krásu kolem sebe. Dopřejte si drobnosti, které vám zvednou náladu. Pozitivní nastavení je nedílnou součástí péče o sebe a posílení odolnosti svého těla.

Fotogalerie