PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z rýže

Recepty z rýže

 

Základní příprava rýže Arborio

Před použitím se tato rýže nepropírá, jak jste zvyklí. Je vhodné ji nejprve nechat asi 5 minut osmažit s cibulkou na másle nebo olivovém oleji ve větším hrnci. Během smažení několikrát důkladně promíchejte. Rýži zalijte trochou předem připraveného vývaru nebo bílým vínem a nechte tekutinu vsáknout. Vývar, popřípadě víno, se opakovaně dolévá po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina absorbovala či odpařila. Jakmile rýže tekutinu vsákne, přilijeme další část. Během vaření rýži důkladně promíchávejte. Celková doba vaření je asi 20 minut. Správně uvařená rýže je tzv. "al dente". 

Cuketové risotto

Cuketové risottoDoba přípravy: 45 minut, počet porcí: 4

250 g rýže Arborio BIOHARMONIE, 1 kostka kuřecího bujónu BIOLINIE, 1 lžíce řepkového oleje CRUDOLIO, 1 větší cuketa, 1 cibule, 1 plátek másla, 500 ml vody

Na oleji a másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku a přidáme na kostky nakrájenou cuketu. Jakmile je cuketa opečená, přidáme rýži Arborio a dalších 5 minut za stálého míchání opékáme. Poté přidáme vodu a kuřecí bujón.

Risotto vaříme 20 minut na mírném plameni.

Risotto můžete podávat jako přílohu k masu nebo samostatně.

Receot ke stažení v pdf zde

 

 

Risotto z máslové dýně se šalvějí a nivou

Risotto z máslové dýně se šalvějí a nivouDoba přípravy 45 minut, počet porcí 4

450g máslové dýně, oloupané a zbavené semínek, 25g másla, 1 cibule,hrst čerstvých šalvějových lístků nebo lžička sušené šalvěje, 2 stroužky česneku, 300g Arborio rýže BIOHARMONIE,150 ml bílého vína, 900ml zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje BIOLINIE, 75g nivy nebo jiného „modrého“ sýra, 25g parmazánu, muškátový oříšek, sůl, pepř

Nakrájejte dýni na kostky asi o velikosti 1 cm. Rozpusťte máslo v široké pánvi, přidejte nakrájenou cibulku, dýni a společně nechte asi 8-10 min zezlátnout. Pak přidejte posekané šalvějové lístky, utřený česnek a rýži. Řádně promíchejte a restujte, dokud rýžová zrnka nejsou plně obalena máslem.

Přidejte víno a za občasného míchání vařte, dokud rýže víno neabsorbuje. Přidejte 2 naběračky vývaru a vařte na mírném ohni. Občas zamíchejte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu. Postupně pokračujte s dalším množstvím vývaru, dokud není všechen plně vyvařen, asi 20 minut.

Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Posypte rozdrobenou nivou a strouhaným parmazánem a ihned servírujte. Můžete doplnit i o čerstvé bylinky (pažitka, petrželka atd. )

 

Recepte ke stažení v pdf zde

 

Risotto se špenátem piniovými oříšky a sýrem feta

Risotto se špenátem, piniovými oříšky a fetouDoba přípravy 50 minut, počet porcí 4

400 g rýže Arborio BIOHARMONIE,1 200 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 cibule,100 g najemno nastrouhaného parmazánu, 100 g másla, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 500 g mladých (baby) špenátových lístků, 100 g sýra feta nebo balkánského sýra, rozdrobeného, 50 g piniových oříšků nebo sekaných ořechů, opražených

Cibuli oloupejte, nadrobno pokrájejte a nechte zesklovatět na 2 lžících másla a 2 lžících oleje. Přidejte rýži a nechte chvíli orestovat na másle. Rýži zalijte trochou předem připraveného vývaru. Jakmile rýže tekutinu vsákne, přilijte další část vývaru. Celkem vařte na mírném ohni asi 20-25 min za postupného přilévání vývaru.

Mezitím promyjte špenát a poduste na cibulce a česneku na olivovém oleji. Opražte na sucho na pánvi piniové oříšky.

Hotovou rýži dochuťte, opepřete, přidejte polovinu parmazánu a zbylé máslo. Přidejte špenát, sýr feta a piniové oříšky. Na závěr posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.

Recept ke stežní v pdf zde

Houbové risotto

Houbové risottoDoba přípravy: 35 minut, počet porcí 3 - 4

300 g  Rýže Arborio BIOHARMONIE, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, oloupané, vcelku, 1 cibule na drobno nakrájená, 100 ml bílého vína, 20 g sušených hub (předem namočíme) nebo 150 g čerstvých hub (nejlépe hřib pravý), 50 g strouhaného sýra typu parmazán, 3 lžíce olivového oleje BIOLINIE, 1 l horkého vývaru, sůl, případně pepř na dochucení

Na oleji osmahněte na drobno nakrájené houby (namočené předem sceďte). Osolte a dvacet minut poduste, aby houby byly měkké. Vývar nechte vřít na mírném plameni.

Ve větším kastrolu restujte na másle cibuli a celý česnek. Přidejte rýži a ze všech stran ji osmažte, až zesklovatí. Míchejte, ať se rýže nepřipálí. Česnek vyjměte a zalijte vínem. Naběračkou postupně dolévejte vývar, vždy jednu naběračku, nechat vstřebat, poté přidat další. Rýži občas promíchejte, aby se odlepila ode dna a nepřipálila se. Asi po dvaceti minutách bude rýže "al dente".

Na závěr vmíchejte houby, máslo a cca 25 g sýra. Zamíchejte, dochuťte solí případně pepřem a nechte dvě minuty odstát. Risotto podávejte posypané sýrem a s bílým vínem.

Recept ke stažení v pdf zde

Dýňové risotto

Dýňové risottoDoba přípravy: 55 minut, počet porcí 4

¼ másla másla, 1 najemno nakrájená cibule,1 kg dýně, oloupané a nakrájené na menší kostičky, 300 g rýže Arborio BIOHARMONIE, 200 ml bílého vína, 2 kostky kuřecího (zeleninového) bujonu BIOLINIE, 100 g nastrouhaného parmazánu (nebo jiného aromatického sýru), sůl, pepř, 120 g mascarpone na ozdobení

V pánvi rozehřejte máslo a přidejte cibulku. Po 5 minutách vložte nakrájenou dýni a za občasného míchání ji opékejte 10 minut. Přidejte rýži, víno a míchejte dalších cca 5 minut tak, aby se část vína odpařila.

Z bujónů připravte 1,3 litru vývaru. Horkým vývarem zalijte rýži, zamíchejte a vařte 25–30 minut. Nakonec vmíchejte parmazán, osolte, opepřete a ozdobte snítkou rozmarýnu a třemi lžičkami mascarpone.

Recept ke stežení v pdf zde

Základní příprava jasmínové rýže

Jasmínovou rýži důkladně propláchněte ve vlažné vodě. Dejte do hrnce a k 1 dílu rýže přidejte 1,5 dílu studené vody. Dejte na plamen a počkejte, až voda začne vařit. Poté stáhněte na nejnižší plamen a vařte asi 15 - 20 minut. Voda by se měla postupně vyvařit. Rýži promíchejte a nechte v hrnci ještě asi 5 minut dojít.

Zapečené papriky plněné jasmínovou rýží

Zapečené papriky plněné jasmínovou rýžíDoba přípravy: 40 minut, počet porcí: 4

3 lžíce olivového oleje BIOLINIE, 4 paprikové lusky, zbavené semínek, 150 g jasmínové rýže BIOHARMONIE, 2 utřené stroužky česneku, 100 g sušená rajčata naložená v oleji, nastrouhaný čedar, pepř, sůl

Předehřejte troubu na 200 °C, vložte na vymazaný plech nebo na plech s pečícím papírem paprikové lusky otočené rozkrojením nahoru a předpečte asi 15 minut.

Mezitím připravte rýži. Jasmínovou rýži důkladně propláchněte ve vlažné vodě. Dejte do hrnce a k 1 dílu rýže přidáme 1,5 dílu studené vody, tedy asi 225 ml. Dejte na plamen a počkejte, až voda začne vařit. Poté stáhněte na nejnižší plamen a nechte asi 15 minut dusit. Voda by měla být po 15-20  minutách vyvařená. Rýži promíchejte a nechte v hrnci ještě pár minut dojít.

Ve velké míse smíchejte rýži, česnek, nakrájená rajčata, sůl a pepř. Pořádně promíchejte.

Směs rozdělte do paprikových lusků, posypte strouhaným čedarem a pokapejte olivovým olejem.

Pečte asi ještě dalších 10 minut, dokud nejsou papriky změklé, ale ne rozbředlé. Po vyndání z trouby můžete ještě ozdobit dle chuti například čerstvou rukolou či pažitkou. Servírujte jako hlavní chod či jako přílohu k masovému pokrmu.

Kombinace voňavé jasmínové rýže a zalité rozteklým zapečeným irským čedarem je prostě neodolatelná.

Rcepet ke stežní v pdf zde

Limetková rýže s koriandrem

Limetková rýže s koriandremDoba přípravy: 55 minut, počet porcí: 4

1 šálek Jasmínové rýže BIOHARMONIE, 1,5 šálku zeleninového nebo drůbežího vývaru, 1 šálek nasekaných čerstvých lístků koriandru, 1,5 lžičky čerstvé limetkové šťávy, 1 lžička soli

Jasmínovou rýži důkladně propláchněte ve vlažné vodě. Dejte do hrnce a přilijte zeleninový vývar. Přiveďte k varu a pak stáhněte na nejnižší plamen. Vařte asi 15 - 20 minut. Voda by se měla postupně vyvařit. Rýži promíchejte a nechte v hrnci ještě asi 5 minut dojít.

Uvařenou rýži přendejte do větší mísy, přidejte koriandr, limetkovou šťávu a dle chuti dosolte. Řádně promíchejte.

Tato rýže s výraznou vůní a chutí je vynikající přílohou k masovým pokrmům.

Recept ke stažení v pdf zde

 

Rýžový pilaf

 

Pilaf z jasmínové rýže

1 šálek jasmínové rýže BIOHARMONIE,  2 šálky zeleninového vývaru,  2 polévkové lžíce bylinkového másla, 1 cibule, jemně nasekaná, 2 šálky nakrájené mrkve a čerstvého či mraženého hrášku, 1/4 lžičky mořské soli, 1/ 3 šálku nasekané petrželové natě, 1/ 2 lžičky sušeného tymiánu

 

Velké pánvi osmahneme na bylinkovém másle cibuli, mrkev a hrášek po dobu cca 5 minut do měkka. Směs odsuneme na pánvi na kraj a ve zbylé části pánve lehce opražíme jasmínovou rýži (cca 3 minuty).

Přidáme vývar, sůl, sušený tymián a přivedeme k varu. Jakmile začne pokrm vařit, přikryjeme jej poklicí a dusíme cca 15 minut. Necháme 5 minut dojít, sejmeme poklici a pokrm promícháme vidličkou.

Podáváme teplé ozdobené snítkem petrželky nebo jiných bylinek.

Domácí bylinkové máslo:

Sušené bylinky (petržel, bazalka, pažitka, oregano, šalvěj,…), sůl, česnek, kurkuma vmíchané do másla. Použijte nejlépe bio nebo farmářské máslo.

Recept ke stažení v pdf zde

 

Jasmínová curry rýže s kokosovým krémem

Doba přípravy: 30 minut, počet porcí: 3

kousek másla (1 1/4) lžíce másla, 1 malá na drobno nakrájená cibule, 2 čaj. lžičky kari, 1 hrnek jasmínové rýže BIOHARMONIE, 1/3 hrnku rozinek (nesířených), 200 ml kokosového krému Isola Bio, 1/2 hrnku zeleninového vývaru, 1/2 hrnku vody, sůl, 1 bobkový list

Na rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli a orestujeme ji. Přisypeme rýži společně s kari. Promícháme a vsypeme všechny ostatní ingredience a zalijeme vodou a vývarem.

Přivedeme k varu, snížíme teplotu na minimum, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 20 minut. Poté odstavíme a necháme dojít.

Vyndáme bobkový list a podáváme.

Recept ke stažení v pdf zde

 

Jasmínová rýže s fetou a zeleným hráškem

Jasmínová rýže s hráškem a sýrem fetaDoba přípravy 35 minut, počet porcí 4

1 šálek jasmínové rýže BIOHARMONIE, 2 lžíce olivového oleje BIOLINIE,1 svazek čerstvé jarní cibulky,1 šálek mraženého hrášku, 250 g sýru feta, hrst čerstvé bazalky, hrst čerstvé petrželky, citrónová šťáva,2 stroužky česneku, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, pepř

Jasmínovou rýži důkladně propláchněte ve vlažné vodě. Dejte do hrnce a k 1 dílu rýže přidáme 1,5 dílu studené vody. Osolte. Dejte na plamen a počkejte, až voda začne vařit. Poté stáhněte na nejnižší plamen a nechte cca. 15 minut dusit. Voda by měla být po 15 minutách vypařená. Rýži promíchejte a nechte v hrnci ještě pár minut dojít.

Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte olej. Vložte nasekanou cibulku a utřený česnek a nechte asi 5 minut orestovat. Pak přidejte rýži a hrášek a pořádně promíchejte. Dochuťte solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou a přimíchejte čerstvé nasekané bylinky.

Podávejte posypané rozdroleným sýrem feta.

Recept ke stažení v pdf zde

Základní příprava rýže Natural

Rýži opláchněte pod tekoucí vodou. Vařte v osolené vodě pod pokličkou 40-50 minut. Můžete přidat malou lžičku oleje. Poměr rýže a tekutiny je 1:2.

Kari rýže natural

Kari rýže naturalDoba přípravy: 70 minut, počet porcí: 4

1,5 šálku rýže Basmati natural BIOHARMONIE, 3 utřené stroužky česneku, 1 střední cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari koření, 2 lžičky soli, 4 šálky vývaru (BIOLINIE kuřecí nebo zeleninový)
 
Nasekanou cibulku s česnekem osmahněte na olivovém oleji. Když cibule zesklovatí, přidejte kari koření, sůl, rýži a ještě krátce orestujte. Opatrně zalijte horkým vývarem, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte pod pokličkou asi 40-45 minut. Poté odstavte a nechte ještě 10 minut dojít. Můžete podávat se strouhaným sýrem a orestovanou zeleninou.

 

Recept ke stažení v pdf zde

Krémová polévka s hříbky a rýži natural

Krémová polévka s hříbkyDoba přípravy: 60 minut, počet porcí:  4

300 g čerstvých hub, 2 l hovězího vývaru (lze i zeleninový), 1 šálek rýže natural BIOHARMONIE, 1 střední nasekaná cibule, 1 bobkový list, 1 polévková lžíce čerstvé nasekané petrželky, 1 šálek mléka, 1/2 šálku smetany, 2 lžíce másla, 2 lžíce kukuřičného škrobu (nebo mouky), sůl a pepř podle chuti

V hrnci osmahněte cibuli, poté přidejte nakrájené houby a lehce poduste. Přidejte vývar, rýži, bobkový list, sůl a pepř. Vařte cca 50 minut.  V rendlíku rozpusťte máslo. Metličkou vmíchejte do másla kukuřičný škrob, přilijte mléko a smetanu a vytvořte krémový základ. Krém přidejte do uvařené polévky a pořádně promíchejte. Dosolte a dopepřete dle chuti  a vmíchejte nasekanou petrželku. Podávejte s bagetkou.

Recept ke stažení v pdf zde

Houbovo-rýžový pilaf

Houbovo-rýžový pilafDoba přípravy: 50 minut, počet porcí: 2

1 lžíce olivového oleje BIOLINIE, 1 čajová lžička římského kmínu, 1 malá cibule (nakrájená na kostičky), 6 velkých hub (nakrájených), ¾ šálku rýže natural BIOHARMONIE, 2 šálky zeleninového vývaru BIOLINIE, sůl a pepř (dle chuti), čerstvá petrželová nať (1 hrst)

Na olivovém oleji osmahněte cibulku do sklovata, přidejte římský kmín a nechejte ho provonět. Houby očistěte, nakrájejte a na cibulce krátce poduste. Zlehka osolte. ¾ hrnku rýže propláchněte pod tekoucí vodou a přidejte k houbám a chvíli restujte. Nakonec přilijte 2 šálky zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vařte na velmi mírném ohni, pod pokličkou cca 40 - 50 minut. Po uvaření odklopte pokličku, pilaf promíchejte a nechte odpařit přebytečnou vodu.  Dle chuti dosolte a dopepřete, nasekejte petrželku najemno a vmíchejte ji do pokrmu. Podávejte teplé.

Recept ke stažení v pdf zde

Rýže natural s cizrnou, avokádem a tahini dresinkem

Rýže s avokádem a tahini dresinkemDoba přípravy: 60 minut, počet porcí: 3

Pokrm:

1,5 hrnku dlouhozrnné rýže Natural BIOHARMONIE, 1 cizrna sterilovaná BIOLINIE, 2 zralá avokáda, 3 lžíce olivového extra panenského oleje BIOLINIE, 2 stroužky česneku, 1 středně velká cibule, mořská sůl

Dresink:

1/4 hrnku Tahini pasty, 1 stroužek česneku rozmačkaný, šťáva z 1 citrónu, 2 čajové lžičky extra panenského olivového oleje, 2 čajové lžičky horké vody, mořská sůl

Uvaříme si rýži natural dle základního postupu (1:2 poměr rýže:voda, vaříme nejlépe v tlakovém hrnci cca 40 minut).

Mezitím si připravíme dresink a základ. Dresink připravíme tak, že smícháme všechny ingredience a promícháme do do hladkého krému.

Na rozehřátou pánev vlijeme olivový olej, přidáme scezenou cizrnu (bez nálevu) a jemně osolíme. Osmažíme cizrnu, aby získala trochu tmavější barvu. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Orestujeme. Vmícháme na kostičky nakrájená avokáda, osolíme a chvíli osmažíme. Vmícháme uvařenou rýži.

Podáváme teplé, lehce pokapané dresinkem.

Recept ke stažení v pdf zde

Rýže natural zapečená s máslovou dýní

Doba přípravy 70 minut, počet porcí 4-6

2 šálky vody, 1 šálek Rýže natural BIOHARMONIE, olivový olej BIOLINIE,1 cibule nasekaná nadrobno, 2 stroužky česneku,1 menší máslová dýně, zbavené semínek, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 šálek mraženého hrášku, 50 g krémového sýra (Lučina, Riccota), 50 g bílého jogurtu, 1/2 šálku Cottage sýru, Čerstvá petrželka na posypání, Pepř a sůl, 1/2 strouhaného parmazánu

Rýži propláchněte několikrát ve studené vodě, vložte do hrnce a přidejte 2 šálky vody. Osolte, přidejte kapku oleje a vařte na mírném ohni asi 45 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180°C.

Na pánvi na oleji zpěňte cibulku, přidejte česnek, na kostičky nakrájenou dýni a hrášek. Společně poduste, dokud dýně nezměkne, asi 15 minut

V misce smíchejte jogurt, krémový sýr a cottage sýr a ochuťte solí a pepřem. Smíchejte dýňovou směs s uvařenou rýží a vmíchejte sýry s jogurtem.

Vložte směs do předem vymazaného pekáčku, smíchejte s polovinou strouhaného parmazánu a pečte asi 10 minut, posypte zbylým parmazánem a dopečte dozlatova ještě asi 5 minut.

Podávejte teplé, buď samostatně nebo přílohu k masovým pokrmům.

Recept ke stažení v pdf zde

 

 

Recepty

Odběr novinek

Recept měsíce

Plněná zelenina...

Vynikající pokrm s netradiční bulgurovo-trhankovou náplní. S čerstvou petrželkou, česnekem a hlívou ústřičnou.

Facebook
 
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE
Bioslavnosti