PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z pohanky

Recepty z pohanky - pohanka recepty

 

Recepty z pohanky kroupy

Základní příprava pohanky loupané kroupy

Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty v oselené vodě a kapkou oleje a 30 minut necháme dojít. Nemícháme. Pohanku jako přílohu dochutíme osmahnutou cibulkou, solí a česnekem.

Pohankový kuba

Pohankový kuba250 g pohankových krup BIOHARMONIE, 100 g sušených hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, mořská sůl, olivový olej, petrželka, pepř, strouhanka

Houby namočíme a po změknutí nakrájíme na kousíčky. Na oleji osmahneme cibulku, vsypeme houby, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a chvíli dusíme. Přidáme propláchnuté kroupy, nastrouhaný česnek a přilijeme potřebné množství vody (1:1,5) a 5 minut povaříme. Mezitím si přichystáme pekáček, který vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pekáček naplníme hotovou směsí a dáme na cca 20 minut zapéct. Podáváme ozdobené zelenou petrželkou a doplněné zeleninovou přílohou.

 

Pohankový středomořský salát

Středomořský pohankový salátPočet porcí: 3 doba přípravy: 45 minut

1 šálek pohankových krup loupaných BIOHARMONIE, 1 sterilovaná Cizrna BIOLINIE, 2 jarní cibulky, 3 řapíky řapíkatého celeru, hrst čerstvé máty, hrst čerstvé petrželky, olivový olej BIOLINIE, 10 ředkviček, ½ lžička mletý kmín, 1 lžička konopné semínko, 2 stroužky česneku,  pepř, sůl, citronová šťáva 

Pohanku důkladně propláchněte ve studené vodě. Na vaření použijte 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy neslévejte, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vařte 2-3 minuty v oselené vodě a kapkou oleje a 30 minut nechte pak dojít. Pohanka krásně nabobtná a změkne.

Mezitím nakrájejte ředkvičky na tenké plátky, jarní cibulku a řapíkatý celer nasekejte nadrobno, nasekejte bylinky a prolisujte česnek. Na širokém struhadle připravte tenké cuketové plátky. Vložte na plech s olivovým oleje, lehce osolte a opepřete a pečte při teplotě 180°C asi 20 minut. Doba pečení závisí na tloušťce plátků. Čím jsou tenčí tím rychleji změknou a zezlátnou. Kontrolujte, aby se nepřipálily. Hotovou pohanku smíchejte ve velké míse s přiravenou zeleninou a bylinkami, cizrnou, osolte, opepřete, přidejte mletý kmín, a pokapejte citrónovou šťávou. Vše řádně promíchejte.

Na závěr přidejte pečenou cuketu a posypte loupanými konopnými semínky. Podávejte buď teplé nebo studené jako osvěžující salát. Pokrm vám vydrží v lednici 3 dny

Recept ke stažení v pdf zde

Lillky plněné pohankovo žampionovou nádivkou

Lilky plněné pohankovo-žampionovou nádivkouPočet porcí 4, doba přípravy: 70 minut

2 velké lilky, 150 g žampionů, 100 g Pohankových krup BIOHARMONIE, olivový olej BIOLINIE,100 g slaniny (nebo uzeného tempehu), 100 g strouhaného čedaru, 1 cibule, sůl, pepř

Pohanku důkladně propláchněte ve studené vodě. Na vaření použijte 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy neslévejte, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vařte 2-3 minuty v oselené vodě a kapkou oleje a 30 minut necháme dojít.

Mezitím opláchněte lilky, rozpulte a vydlabejte dužinu. Tu pokrájejte na drobné kostky. Nasekejte cibulku a slaninu (tempeh) na kostičky. Žampiony oloupejte a nakrájejte.

Na pánvi zpěňte cibulku (pokud použijete slaninu, není třeba používat olej) a následně přidejte žampiony, pokrájený lilek, pepř a sůl. Vše poduste asi 15 minut do změknutí. Pak přidejte uvařenou pohanku a vše řádně promíchejte. Případně ještě dochuťte pepřem a solí, je-li potřeba. Půlky lilků vložte na plech s pečícím papírem a naplňte pohankovou směsí. Nakonec posypte čedarem. Pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 30-40 minut do zezlátnutí.

Pokud vám trochu pohankové směsi, která se nevešla do lilků, zbyl, schovejte si jí na příští den. Budete mít bez práce výborné pohankové rizoto.

Recept ke stažení v pdf zde

Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy

200 g rýže dlouhozrnná bílé BIOHARMONIE, 150 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA, 8 jablek, 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 25 g vlašských ořechů, 2 vejce, 1/4 másla, ½ balíčku skořicového cukru, strouhanka na vysypání formy

Rýži a pohanku uvařte podle základního receptu a nechte vychladnout. Vejce, cukr a změklé máslo vyšlehejte do pěny. Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte rýži, pohanku a vyšlehaný krém. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte vrstvu rýžovo-pohankové směsi, na ni strouhaná jablka smíchaná se skořicovým cukrem a ořechy a na závěr opět vrstvu rýže a pohanky. Pečte při 180 °C cca 45 minut. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

 

Pohankové rizoto

Pohankové rizotoDoba přípravy 40 minut, počet porcí 4

250 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA, 400 g kuřecích prsíček, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,...), olivový olej BIOLINIE, mořská sůl, pepř

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Vařte v osolené vodě v poměru 1.2 s kapkou oleje asi 2-3 minut, poté odstavte a nechte 30 minut dojít tzv. „pod peřinou“. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5-10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, přidáme prolisovaný česnek a podáváme se zeleninovým salátem.

Recept v pdf ke stažení zde

 

Houbová pohanka s rukolou

Houbová pohanka s rukolouDoba přípravy 45 minut, počet porcí 3 - 4.

200 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA, olivový olej extra panenský BIOLINIE, 1 cibule, 100 g hub (nejlépe hřib pravý či žlutá liška), 400 ml zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, rukola, 1 lžička limetkové nebo citronové šťávy

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nasekejte. Houby nakrájejte na malé plátky. Rukolu omyjte a nechte usušit.

Na horkém oleji nejprve orestujte houby, k houbám přidejte cibulku a česnek a při mírné teplotě je nechte zpěnit. Pak vmíchejte vypranou pohanku, krátce orestujte a přilijte 400 ml vývaru a limetkovou šťávu.

Pohanku povařte 3 minuty, potom ji zakryjte poklicí, odstavte z plotny a nechte nejlépe pod peřinou asi 25 minut dojít.

K uvařené pohance vmíchejte rukolu, které pokrmu dodá charakteristickou chuť.

Recept ke stažení v pdf zde

 

Pohankový tabbouleh

Čerstvý, lehký, osvěžující a plný energie – takový je pohankový tabbouleh. Díky pohance – bezlepkový. Perfektní doplněk na zahradní grilování či letní piknik v přírodě.

1 šálek Loupaná pohanka (kroupy) BIOHARMONIE, 1,5 šálku vody se lžičkou soli, hrst jemně nasekané čerstvé petrželky kudrnky, hrst nasekané čerstvé máty, 3 velká rajčata, 1 okurka, 1 malá mrkev, 2 cibule, 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citrónu, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje BIOLINIE, ¼ čajové lžičky mořské soli, pepř na dochucení

Pohanku propláchněte ve studené vodě. Pak vařte asi 2-3 minuty v osolené vodě, poté nechte 30 minut dojít „pod peřinou“. Nechte vychladnout. Připravte si dressing z citronové šťávy, oleje, česneku, soli a pepře. Zeleninu umyjte a pokrájejte na kostičky. Vložte do větší mísy, přidejte vychladlou pohanku a promíchejte. Zalijte připraveným dresinkem a znova řádně promíchejte. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte petrželku a mátu a nechte asi 30 minut odležet. Podávejte vychlazené.

Náš tip: Výborně chutná s arabským pita chlebem a cizrnovým humusem.

Rcept ke stažení v pdf zde

Pohankový nákyp s jablky a ořechy

250 g pohankových krup BIOHARMONIE, 10 jablek, 50 g vlašských ořechů, třtinový cukr, 2 vejce, 1/4 másla, skořice, strouhanka

Pohanku uvaříme podle základního receptu uvedeného na obale výrobku a necháme vychladnout. 2 žloutky smícháme se 2 lžícemi cukru (asi 10 dkg) a vyšleháme do hustého krému. Přimícháme ještě máslo o pokojové teplotě. Z bílků ušleháme sníh. Vychladlou pohanku smícháme s krémem a sněhem z bílků. Vrstvíme do vymazané a strouhankou vysypané formy v tomto pořadí: na dno pohankovou směs, na to poklademe vrstvu strouhaných jablek, oslazených, posypaných skořicí a ořechy, a na závěr dáme opět vrstvu pohanky. Dáme zapéct do trouby na cca 30 minut. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou (jogurtem, šlehačkou, javorovým sirupem,...)

Pohankové trio

Pohankové trioRecept podle České biokuchařky Anny Michalové, Fontána 2001

Uvaříme 500 g pohankových krup (podle základního receptu na obale výrobku). Pohanku rozdělíme na 3 části, přičemž každou připravíme v jiném barevném provedení - kari, rajská a špenátová. Na talíři pak servírujeme kopečky všech tří variant jako samostatné jídlo nebo jako efektní přílohu.

Kari pohanka

1/3 uvařených krup, 2 středně velké cibule, 350 g kukuřice, zeleninový vývar, olej, kari koření, černý pepř, vegeta, zázvor

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, okořeníme, zalijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Přidáme pohanku, znovu podlijeme vývarem a vaříme do odpaření vývaru.

Rajská pohanka

1/3 uvařených krup, 2 cibule, 1 rajský protlak, kečup, olej, 3 stroužky česneku, 1 větší červená paprika, zeleninový vývar, vegeta, černý pepř

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajský protlak, trochu kečupu, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Smícháme s pohankou, podle potřeby dochutíme kečupem nebo kořením.

Špenátová pohanka

1/3 uvařených krup, 2 cibule, 1 mražený špenát, 4 stroužky česneku, 350 g zeleného hrášku, 1 zelená paprika, zeleninový vývar, olej, černý pepř

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme hrášek, nakrájenou papriku, lisovaný česnek, osolíme a opepříme. Směs smícháme s pohankou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Recept ke stažení v pdf zde

Pohankovo-zeleninová polévka Martiny Čechové

Pohankovo - zeleninová polévkaPočet porcí: 8, doba přípravy: 50 minut

½ hrnku Česká pohanka loupaná kroupy NAŠE BIOFARMA, ½ hrnku Červené čočky loupané BIOHARMONIE, 4 lžíce Olivový olej BIOLINIE, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, 750 g sezónní zeleniny (v zimně mrkev, celer, petržel, kapusta, případně červená řepa, v létě brokolice, pórek, cuketa, fazolky, hrášek atd.) lze případně použít i zeleninu mraženou, 2 l vody, pepř a sůl na dochucení, petrželka či pažitka na dozdobení

Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte na kostičky pokrájenou zeleninu a společně pár minut restujte.

Mezitím propláchněte čočku a pohanku pod studenou vodou. Přidejte k zelenině, promíchejte a ještě asi 5 minut společně orestujte. Zalijte vodou, osolte a vařte do změknutí zeleniny asi 25 minut.

Nakonec dochuťte utřeným česnekem, pepřem a solí dle chuti a podávejte posypané petrželkou nebo pažitkou.

Více informací o ekofarmě rodiny Čechových naleznete na webu www.nasebiofarma.cz

Recept ke stažení v pdf zde


Recepty z pohanky lámanky

Základní příprava pohanky loupané lámanky

Pohanku propláchneme ve studené vodě. Vaříme v poměru 1,5 dílu vody k 1 dílu pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 15 minut necháme dojít. Nemícháme.

RAW pohanková kaše

RAW pohanková kaše2 šálky pohankové lámanky NAŠE BIOFARMA,1 šálek mandlového nápoje Isola Bio,10 lžic javorového sirupu BIOLINIE nebo 5 lžic třtinového cukru BIOHARMONIE,2 polévkové lžíce chia semínek,1 lžička skořice,špetka soli

Pohanku zalijte čtyřmi šálky vody a nechte namočenou nejlépe přes noc (nejméně však 4 hodiny). Poté ji v cedníku a dobře propláchněte studenou vodou. Smíchejte všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti podávejte se sezónním ovocem nebo posypanou ořechy či semínky.

Recept ke stažení v pdf zde

 

 

Pohankový perník z lámanky

Pohankový perníkMnožství je určeno na dortovou formu, doba přípravy 30 minut, pečení 40 minut

200 g České pohanky loupané kroupy NAŠE BIOFARMA, 100 g České pohanky lámanky NAŠE BIOFARMA, 2 vejce, 30 g škrobové moučky, 50 g strouhaného kokosu, 100 g přírodního třtinového cukru BIOHARMONIE, 50 g mandlí, nastrouhaná pomerančová a citronová kůra, perníkové koření (1 plná lžička),  1/2 prášku do pečiva, sůl, tuk na vymazání formy a sezamová semínka

Pohanku kroupu i pohanku lámanku zalijte půl litrem vroucí lehce osolené vody a nechte asi dvacet minut přikrytou změknout. Pak vmíchejte postupně všechny ostatní suroviny a vzniklou hustou kaši rozetřete do formy vymazané tukem a vysypané sezamovými semínky. Perník pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut.

Upečený perník můžete posypat moučkovým cukrem či sušenou syrovátkou. Doporučujeme podávat politý jogurtem, kysanou smetanou nebo ovocnou zavařeninou

Recept ke stažení v pdf zde

Pohankovo-cuketový quiche

1 šálek pohanky lámanky BIOHARMONIE, 2 šálky zeleninového vývaru, 2 polévkové lžíce olivového oleje,  1 střední cuketa nakrájená na kostky, 2 malé cibule, nakrájené na tenké plátky, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 100 g uzeného nebo marinovaného tofu, 1 šálek obilné smetany nebo mléka, 1 polévkovou lžíci zrnité hořčice

Připravte pohanku lámanku podle návodu na obale – místo vody použijte zeleninový vývar. Mezitím ve wok pánvi rozpalte olej, přidejte cuketu, cibuli, sůl, pepř a lehce osmahněte. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájené tofu a ještě chvíli smažte, dokud není tofu osmahnuté a cuketa měkká.

V míse smíchejte připravenou lámanku se sójovou smetanou (mlékem) a hořčicí.
Do pečicím papírem vyložené dortové nebo koláčové formy poté klaďte ve vrstvách nejprve vzniklou kaši z lámanky a vrstvu zeleninové směsi. Opakujte, dokud všechno nespotřebujete.

Pečte v předehřáté troubě na 180°C, asi 25 minut. Teplý quiche můžete podávat s přílohou jako oběd či večeři a studený je výborný jako svačinka.

Recept ke stažení v pdf zde

Pikantní pohankové karbanátky s tuňákem

Doba přípravy: 45 minut, počet porcí: 2-3

Pikantní pohankové karbanátky s tuňákem1,5 šálku uvařené pohanky lámanky NAŠE BIOFARMA, 1 plechovka tuňák ve vlastní šťávě, okapaný, 1 střední cibule nakrájená na drobno, 1 střední mrkev – nastrouhaná,  2 vejce, 200 g strouhaného sýru, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce kečupu nebo rajského protlaku, 1 polévková lžíce lněného semínka BIOHARMONIE, sůl, pepř

V míse dobře smíchejte všechny ingredience. Pomocí malého šálku formujte kuličky, které pokládejte na pečicí papír na plech.

Pečte v troubě na 180 °C asi 15-20 minut nebo dokud se nezabarví dozlatova.

Podávejte teplé se zeleninovým salátem nebo jogurtovým dipem.

Recept ke stažení v pdf zde

Farfelle s pohankou lámankou

Farfelle s pohankou lámankouPočet porcí: 3 , doba přípravy: 50 minut (příprava 10 minut, vaření 40 minut)

120 g těstovin farfalle (motýlci) BIOLINIE, 3 velké cibule nakrájené na kolečka, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 šálek kuřecího vývaru (či kostka kuřecího bujónu BIOLINIE), 1/2 šálku pohanky lámanky NAŠE BIOFARMA, 1 vejce, sůl, pepř dle chuti

Rozehřejte na pánvi olej a za častého míchání na něm orestujte cibuli dohněda. Vyjměte cibuli a dejte stranou. Mezitím co se restuje cibule, si uvařte v osolené vodě farfalle. Uvařené sceďte a propláchněte. V misce smíchejte suchou pohanku lámanku s vejcem, vložte do hrnce, přidejte vývar v poměru 1:2 (lámanka : vývar), přiveďte k varu a nechte dojít cca 10 minut pod pokličkou. Na pánvi pak smíchejte uvařenou lámanku, těstoviny a cibuli, prohřejte, dle chuti přidejte sůl a pepř, a podávejte teplé.

Recept v pdf ke stažení zde

Zapečená pohanka se zeleninou a mořskou řasou

Příprava 1 hod, Počet porcí 4, vegan, BZL (bezlepkový pokrm)

Výborná v chladných dnech a zimním období

200 g pohanky lámanky BIOHARMONIE, 1 cibule, 200 g hlívy ústřičné, 1 červená paprika – domácí nebo bio (skvěle ji nahradí proužky mrkve), zelená část pórku, hrstka sušené mořské řasy Arame, bio olivový olej za studena lisovaný, 4 jemné plátky zázvoru, ½ lžičky sladké mleté papriky, špetka mletého koriandru, 1 lžíce sójové omáčky Tamari, ½ lžičky nerafinované soli

Zvolíme si nádobu, v níž můžeme smažit na plotně a zároveň i zapékat v troubě. Necháme bobtnat mořskou řasu v misce s vlažnou vodou. Na plotně zpěníme na proužky nakrájenou cibulku. Když je z poloviny hotová, přidáme na proužky nakrájené houby, na jemné proužky papriku a pomalu smažíme; pokud možno nepodléváme. K závěru přidáme na kolečka nakrájený pórek, na jemné proužky zázvor, mletou papriku. Vše rychle promícháme, abychom nespálili mletou papriku, stáhneme z plotny. Vmícháme sójovou omáčku, mořskou řasu (kterou jsme 10 minut předem namáčeli), sůl a pohanku. Podlijeme 300 ml svařené vody se solí.Nádobu zavřeme, vložíme do předem rozehřáté trouby na 100 °C. Jakmile je pohanka v troubě, snížíme teplotu na 80 °C a necháme 20 minut dojít. Pohanku můžeme promíchat a dodat vodu, je-li jí málo. Servírujeme na talíři s čerstvou petrželkou a praženým dýňovým semínkem. K dobrému trávení a k vyvážení kyselinotvorného pokrmu přidáme kvašenou zeleninu (1 lžíce na osobu) a zeleninu napařenou (1 hrst na osobu).

Z knihy Víme, co jíme – Vědomé vaření, Nakladatelství Eminent, autorka Lenka Žák, foto Václav Pancer.

Recept ke stažení v pdf zde

Pohanková sekaná (karbanátky)

Pohanková sekaná1,5 hrnku pohanky lámanky BIOHARMONIE, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g kysaného zelí, strouhanka, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, máslo

Lámanku připravíme podle základního receptu uvedeného na obale výrobku a necháme vychladnout. Ve velké míse smícháme vychladlou lámanku, vejce, najemno nakrájenou syrovou (nebo i orestovanou) cibuli, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené zelí, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a přisypeme strouhanku, aby vzniklo tvárné těsto. Z něj můžeme vytvarovat šišku na sekanou nebo formovat malé karbanátky, které před smažením ještě obalíme ve strouhance. Šisku na sekanou dáme do pekáče, podlijeme vodou, na povrch položíme plátky másla a zapékáme v pekáči cca 45 minut dozlatova. Servírujeme s vařenými bramborami a kysaným zelím. Sekaná je výborná i s rajskou omáčkou a knedlíkem.

TIP! Usnadněte si přípravu tohoto jídla s naší směsí Pohanková sekaná BIOHARMONIE. Více informací najdete v sekci o pohance.

Recept ke stažení v pdf zde

Bleskový štrůdl s pohankovou náplní

Pohankový štrůdlRecept podle České biokuchařky Anny Michalové, Fontána 2001

balíček listového těsta (vyrábí se i v bio kvalitě), pohanka lámanka BIOHARMONIE, 1 měkký tvaroh, nastrouhané jablko nebo kompotované ovoce,  třtinový cukr BIOHARMONIE, skořice, sůl, vanilka (nebo bio vanilkový cukr),  olej na pečení a smažení BIOLINIE, vejce na potření

Listové těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme se solí, cukrem a vanilkou a rozetřeme na těsto. Posypeme pohankou lámankou (suchou), rovnoměrně rozložíme nastrouhané jablko nebo ovoce, posypeme cukrem a skořicí a pokapeme olejem. Těsto opatrně stočíme, konce zatlačíme a dáme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Náplně můžeme různě měnit. Namísto tvarohu je možné použít směs ořechů a lámanky nebo máku s lámankou. U těchto sušších směsí je však potřeba zvýšit podíl ovoce a oleje, aby byl štrůdl dostatečně šťavnatý.

Recept ke stažení v pdf zde

Bramborové knedlíky plněné pohankou

Bramborové knedlíky plněné pohankou500 g vařených brambor, 150 g hrubé mouky (nebo špaldové krupice) BIOHARMONIE, 1 vejce, sůl, 1 velká cibule, špek, 1 hrnek pohanky lámanky BIOHARMONIE, česnek, estragon, muškátový oříšek, petrželka

Vychladlé uvařené brambory smícháme s vejcem, osolíme a přidáme tolik hrubé mouky, aby vzniklo tvárné těsto. Necháme odležet a přichystáme si náplň.

Na pánvi osmažíme kostičky špeku, přidáme cibulku a zpěníme ji. Vsypeme lámanku, zalijeme 1,5 hrnkem vody, dochutíme kořením, přivedeme k varu a odstavíme.

Vychladlou směsí plníme knedlíky, které pak vaříme v osolené vroucí vodě několik minut, až plavou na hladině. Podáváme se zakysaným dušeným zelím.

Recept ke stažení v pdf zde

 

 


Recepty z pohankové mouky a krupice

Pohankové palačinky

Pohankové palačinky0,5 l mléka, 200 g pohankové mouky BIOHARMONIE, 1 vejce, špetka soli, lžíce cukru, olej na smažení, kvalitní džem

Do nádoby vlijeme mléko, přidáme vejce, vmícháme pohankovou mouku, osolíme a osladíme. Těsto necháme chvíli odpočinout.

Pokud je těsto stále řídké, přidejte mouku. Pak můžeme smažit tenké palačinky. Ze stejného těsta je možné smažit i silnější lívance.

Palačinky potřeme džemem a podáváme.

TIP! Palačinky jsou vynikající s bio džemy od firmy Zwergenwiese. Tyto džemy obsahují minimálně 70% ovoce a jsou bez přidaného cukru, pouze slazeny agávovým sirupem.

Recept ke stažení v pdf zde

 

 

Pohanková bábovka

250 g pohankové mouky BIOHARMONIE, 150 g třtinového cukru BIOHARMONIE,  250 – 300 ml šlehačky nebo kefíru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva bez fosfátů, 3 vejce, 50 ml slunečnicového oleje BIOLINIE, Podle chuti – kokos, kakao, rozinky,
oříšky…


Vajíčka utřete s cukrem a olejem do pěny, přilijte kefír, přisypte pohankovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte semínka, sušené ovoce, podle vlastní chuti.

Vymažte formu na bábovku, vysypte ji strouhankou nebo pohankovou moukou a vlijte do formy 2/3 těsta. Do 1/3 třetiny těsta přimíchejte 2 lžíce kakaa a vlijete na první vrstvu.

Pečte při 180 °C asi 40 minut.

Recept ke stažení v pdf zde

 

 

Pohankovo zeleninové placičky

Pohankovo zeleninové placičkyPočet porcí: 6 (cca 24 placiček o průměru 7 cm), doba přípravy: 120 minut

250 g pohankové lámanky, 500 ml vody, 1 zeleninový bujón BIOLINIE, 2 cibule, 3 PL olivového oleje BIOLINIE, olej na smažení a pečení, 350 – 400 g nastrouhané zeleniny (mrkev, celer + jakákoliv sezónní: cuketa, brokolice, hrášek, petržel, červená řepa…),  4 stroužky česneku, 2 vejce, 100 g nastrouhaného sýru, 3 x 2 PL slunečnicová, dýňová a lněná / sezamová semínka, 4 PL lžíce hladké mouky, strouhanka na obalování, sůl, pepř

Pohankovou lámanku zalijte vroucím zeleninovým vývarem a nechte vychladnout. Na pánvi osmahněte najemno nakrájenou cibulku, přidejte zeleninu, sůl, pepř, 1/3 šálku vody, vše promíchejte a nechte podusit doměkka.

Po vychlazení smíchejte s pohankovou lámankou, přidejte vejce, utřený česnek, strouhaný sýr a semínka. Zahustěte moukou (například špaldovou) a důkladně promíchejte. Ze směsi tvořte placičky, které obalte ve strouhance a smažte na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Ideální přílohou jsou brambory a zeleninový salát.

Recept ke stažení v pdf zde

Pohanková pomazánka

200 g Pohanky lámanky BIOHARMONIE, pomazánkové máslo, tvaroh (lučina),  česnek, pepř, sůl, čerstvé bylinky

Pohanková pomazánkaPohanku připravte dle návodu a pak nechte vychládnout.

Vmíchejte pomazánkové máslo a tvaroh (nebo lučinu), dochuťte česnekem, solí, pepřem, bylinkami dle chuti (pažitka, petrželka atd.) a podávejte na celozrnném kváskovém chlebu s čerstvou zeleninou.

Recept ke stažení v pdf zde

 

 

 

 

Pohankové knedlíčky jako zavářka do polévky

pohanková krupice BIOHARMONIE, rostlinný tuk, 1 vejce, sůl, koření dle chuti

1 lžíci tuku o pokojové teplotě vyšleháme vidličkou se solí do krémova. Přidáme vejce, ochutíme kořením a solí a vmícháme tolik pohankové krupice, abychom získali hustější těstíčko. Vytvarujeme malé kuličky, které vkládáme do vařícího vývaru nebo zeleninové polévky. 2 minuty povaříme, dokud nezačnou knedlíčky plavat na hladině.

Recept ke stažení v pdf zde

Pohankový chléb

Pohankový chlébDoba přípravy: 25 minut + 24 hodin kynutí + 85 minut pečení

500 hladké pohankové mouky BIOHARMONIE, 2 PL psyllia, 2 ČL soli, 2 ČL kmínu, lněná, slunečnicová či dýňová semena
dle chuti, 750 - 800 ml vlažné vody

Do sypkých surovin postupně zamíchejte vlažnou vodu. Těsto míchejte po dobu 10 -15 minut tak, abyste dosáhli konzistence těsta na bábovku. Zadělávací mísu překryjte alobalem nebo pokličkou a umístěte na teplé místo (nejlépe 25 - 30 oC) na 24 hodin. Troubu předehřejte na 220 oC. Připravené těsto vyklopte do předem nahřáté zapékací mísy, přiklopte pokličkou a pečte 1 hodinu. Poté chléb dopečte 15 minut bez pokličky, aby získal pěknou zlatavou kůrku. Po vyjmutí ho nechte zchladnout na mřížce. Chléb vydrží dlouho vláčný, je vynikající např. na topinky.


TIP: chléb je možné péci i v domácí pekárně.

Recept ke stažení v pdf zde

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE