PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z pohanky

Recepty z pohanky - pohanka recepty

 

Recepty z pohanky kroupy

Základní příprava pohanky loupané kroupy

Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty v oselené vodě a kapkou oleje a 30 minut necháme dojít. Nemícháme. Pohanku jako přílohu dochutíme osmahnutou cibulkou, solí a česnekem.

Pohankový kuba

Pohankový kuba250 g pohankových krup BIOHARMONIE, 100 g sušených hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, mořská sůl, olivový olej, petrželka, pepř, strouhanka

Houby namočíme a po změknutí nakrájíme na kousíčky. Na oleji osmahneme cibulku, vsypeme houby, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a chvíli dusíme. Přidáme propláchnuté kroupy, nastrouhaný česnek a přilijeme potřebné množství vody (1:1,5) a 5 minut povaříme. Mezitím si přichystáme pekáček, který vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pekáček naplníme hotovou směsí a dáme na cca 20 minut zapéct. Podáváme ozdobené zelenou petrželkou a doplněné zeleninovou přílohou.

 

Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy

200 g rýže dlouhozrnná bílé BIOHARMONIE, 150 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA, 8 jablek, 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 25 g vlašských ořechů, 2 vejce, 1/4 másla, ½ balíčku skořicového cukru, strouhanka na vysypání formy

Rýži a pohanku uvařte podle základního receptu a nechte vychladnout. Vejce, cukr a změklé máslo vyšlehejte do pěny. Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte rýži, pohanku a vyšlehaný krém. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte vrstvu rýžovo-pohankové směsi, na ni strouhaná jablka smíchaná se skořicovým cukrem a ořechy a na závěr opět vrstvu rýže a pohanky. Pečte při 180 °C cca 45 minut. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

 

Pohankové rizoto

Pohankové rizotoDoba přípravy 40 minut, počet porcí 4

250 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA, 400 g kuřecích prsíček, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,...), olivový olej BIOLINIE, mořská sůl, pepř

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Vařte v osolené vodě v poměru 1.2 s kapkou oleje asi 2-3 minut, poté odstavte a nechte 30 minut dojít tzv. „pod peřinou“. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5-10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, přidáme prolisovaný česnek a podáváme se zeleninovým salátem.

 

Houbová pohanka s rukolou

Houbová pohanka s rukolouDoba přípravy 45 minut, počet porcí 3 - 4.

200 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA, olivový olej extra panenský BIOLINIE, 1 cibule, 100 g hub (nejlépe hřib pravý či žlutá liška), 400 ml zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, rukola, 1 lžička limetkové nebo citronové šťávy

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nasekejte. Houby nakrájejte na malé plátky. Rukolu omyjte a nechte usušit. Na horkém oleji nejprve orestujte houby, k houbám přidejte cibulku a česnek a při mírné teplotě je nechte zpěnit. Pak vmíchejte vypranou pohanku, krátce orestujte a přilijte 400 ml vývaru a limetkovou šťávu. Pohanku povařte 3 minuty, potom ji zakryjte poklicí, odstavte z plotny a nechte nejlépe pod peřinou asi 25 minut dojít. K uvařené pohance vmíchejte rukolu, které pokrmu dodá charakteristickou chuť.

Pohankový tabbouleh

Čerstvý, lehký, osvěžující a plný energie – takový je pohankový tabbouleh. Díky pohance – bezlepkový. Perfektní doplněk na zahradní grilování či letní piknik v přírodě.

1 šálek Loupaná pohanka (kroupy) BIOHARMONIE, 1,5 šálku vody se lžičkou soli, hrst jemně nasekané čerstvé petrželky kudrnky, hrst nasekané čerstvé máty, 3 velká rajčata, 1 okurka, 1 malá mrkev, 2 cibule, 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citrónu, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje BIOLINIE, ¼ čajové lžičky mořské soli, pepř na dochucení

Pohanku propláchněte ve studené vodě. Pak vařte asi 2-3 minuty v osolené vodě, poté nechte 30 minut dojít „pod peřinou“. Nechte vychladnout. Připravte si dressing z citronové šťávy, oleje, česneku, soli a pepře. Zeleninu umyjte a pokrájejte na kostičky. Vložte do větší mísy, přidejte vychladlou pohanku a promíchejte. Zalijte připraveným dresinkem a znova řádně promíchejte. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte petrželku a mátu a nechte asi 30 minut odležet. Podávejte vychlazené.

Náš tip: Výborně chutná s arabským pita chlebem a cizrnovým humusem.

Pohankové rizoto

250 g pohankových krup BIOHARMONIE, 400 g kuřecích prsíček, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,...), olivový olej, mořská sůl, pepř

Kroupy uvaříme podle základního receptu uvedeného na obale výrobku. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5-10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, přidáme prolisovaný česnek a podáváme se zeleninovým salátem.

Pohankový nákyp s jablky a ořechy

250 g pohankových krup BIOHARMONIE, 10 jablek, 50 g vlašských ořechů, třtinový cukr, 2 vejce, 1/4 másla, skořice, strouhanka

Pohanku uvaříme podle základního receptu uvedeného na obale výrobku a necháme vychladnout. 2 žloutky smícháme se 2 lžícemi cukru (asi 10 dkg) a vyšleháme do hustého krému. Přimícháme ještě máslo o pokojové teplotě. Z bílků ušleháme sníh. Vychladlou pohanku smícháme s krémem a sněhem z bílků. Vrstvíme do vymazané a strouhankou vysypané formy v tomto pořadí: na dno pohankovou směs, na to poklademe vrstvu strouhaných jablek, oslazených, posypaných skořicí a ořechy, a na závěr dáme opět vrstvu pohanky. Dáme zapéct do trouby na cca 30 minut. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou (jogurtem, šlehačkou, javorovým sirupem,...)

Pohankové trio

recept podle České biokuchařky Anny Michalové, Fontána 2001

Uvaříme 500 g pohankových krup (podle základního receptu na obale výrobku). Pohanku rozdělíme na 3 části, přičemž každou připravíme v jiném barevném provedení - kari, rajská a špenátová. Na talíři pak servírujeme kopečky všech tří variant jako samostatné jídlo nebo jako efektní přílohu.

Kari pohanka

1/3 uvařených krup, 2 středně velké cibule, 350 g kukuřice, zeleninový vývar, olej, kari koření, černý pepř, vegeta, zázvor

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, okořeníme, zalijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Přidáme pohanku, znovu podlijeme vývarem a vaříme do odpaření vývaru.

Rajská pohanka

1/3 uvařených krup, 2 cibule, 1 rajský protlak, kečup, olej, 3 stroužky česneku, 1 větší červená paprika, zeleninový vývar, vegeta, černý pepř

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajský protlak, trochu kečupu, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Smícháme s pohankou, podle potřeby dochutíme kečupem nebo kořením.

Špenátová pohanka

1/3 uvařených krup, 2 cibule, 1 mražený špenát, 4 stroužky česneku, 350 g zeleného hrášku, 1 zelená paprika, zeleninový vývar, olej, černý pepř

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme hrášek, nakrájenou papriku, lisovaný česnek, osolíme a opepříme. Směs smícháme s pohankou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.


Recepty z pohanky lámanky

Základní příprava pohanky loupané lámanky

Pohanku propláchneme ve studené vodě. Vaříme v poměru 1,5 dílu vody k 1 dílu pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 15 minut necháme dojít. Nemícháme.

RAW pohanková kaše

RAW pohanková kaše2 šálky pohankové lámanky NAŠE BIOFARMA,1 šálek mandlového nápoje Isola Bio,10 lžic javorového sirupu BIOLINIE nebo 5 lžic třtinového cukru BIOHARMONIE,2 polévkové lžíce chia semínek,1 lžička skořice,špetka soli

Pohanku zalijte čtyřmi šálky vody a nechte namočenou nejlépe přes noc (nejméně však 4 hodiny). Poté ji v cedníku a dobře propláchněte studenou vodou. Smíchejte všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti podávejte se sezónním ovocem nebo posypanou ořechy či semínky.

 

 

Zapečená pohanka se zeleninou a mořskou řasou

Příprava 1 hod, Počet porcí 4, vegan, BZL (bezlepkový pokrm)

Výborná v chladných dnech a zimním období

200 g pohanky lámanky BIOHARMONIE, 1 cibule, 200 g hlívy ústřičné, 1 červená paprika – domácí nebo bio (skvěle ji nahradí proužky mrkve), zelená část pórku, hrstka sušené mořské řasy Arame, bio olivový olej za studena lisovaný, 4 jemné plátky zázvoru, ½ lžičky sladké mleté papriky, špetka mletého koriandru, 1 lžíce sójové omáčky Tamari, ½ lžičky nerafinované soli

Zvolíme si nádobu, v níž můžeme smažit na plotně a zároveň i zapékat v troubě. Necháme bobtnat mořskou řasu v misce s vlažnou vodou. Na plotně zpěníme na proužky nakrájenou cibulku. Když je z poloviny hotová, přidáme na proužky nakrájené houby, na jemné proužky papriku a pomalu smažíme; pokud možno nepodléváme. K závěru přidáme na kolečka nakrájený pórek, na jemné proužky zázvor, mletou papriku. Vše rychle promícháme, abychom nespálili mletou papriku, stáhneme z plotny. Vmícháme sójovou omáčku, mořskou řasu (kterou jsme 10 minut předem namáčeli), sůl a pohanku. Podlijeme 300 ml svařené vody se solí.Nádobu zavřeme, vložíme do předem rozehřáté trouby na 100 °C. Jakmile je pohanka v troubě, snížíme teplotu na 80 °C a necháme 20 minut dojít. Pohanku můžeme promíchat a dodat vodu, je-li jí málo. Servírujeme na talíři s čerstvou petrželkou a praženým dýňovým semínkem. K dobrému trávení a k vyvážení kyselinotvorného pokrmu přidáme kvašenou zeleninu (1 lžíce na osobu) a zeleninu napařenou (1 hrst na osobu).

Z knihy Víme, co jíme – Vědomé vaření, Nakladatelství Eminent, autorka Lenka Žák, foto Václav Pancer.

Pohanková sekaná (karbanátky)

1,5 hrnku pohanky lámanky BIOHARMONIE, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g kysaného zelí, strouhanka, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, máslo

Lámanku připravíme podle základního receptu uvedeného na obale výrobku a necháme vychladnout. Ve velké míse smícháme vychladlou lámanku, vejce, najemno nakrájenou syrovou (nebo i orestovanou) cibuli, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené zelí, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a přisypeme strouhanku, aby vzniklo tvárné těsto. Z něj můžeme vytvarovat šišku na sekanou nebo formovat malé karbanátky, které před smažením ještě obalíme ve strouhance. Šisku na sekanou dáme do pekáče, podlijeme vodou, na povrch položíme plátky másla a zapékáme v pekáči cca 45 minut dozlatova. Servírujeme s vařenými bramborami a kysaným zelím. Sekaná je výborná i s rajskou omáčkou a knedlíkem.

TIP! Usnadněte si přípravu tohoto jídla s naší směsí Pohanková sekaná BIOHARMONIE. Více informací najdete v sekci o pohance.

Bleskový štrůdl s pohankovou náplní

recept podle České biokuchařky Anny Michalové, Fontána 2001

balíček listového těsta (vyrábí se i v bio kvalitě), pohanka lámanka BIOHARMONIE, 1 měkký tvaroh, nastrouhané jablko nebo kompotované ovoce, třtinový cukr, skořice, sůl, vanilka (nebo bio vanilkový cukr), olej, vejce na potření

Listové těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme se solí, cukrem a vanilkou a rozetřeme na těsto. Posypeme pohankou lámankou (suchou), rovnoměrně rozložíme nastrouhané jablko nebo ovoce, posypeme cukrem a skořicí a pokapeme olejem. Těsto opatrně stočíme, konce zatlačíme a dáme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Náplně můžeme různě měnit. Namísto tvarohu je možné použít směs ořechů a lámanky nebo máku s lámankou. U těchto sušších směsí je však potřeba zvýšit podíl ovoce a oleje, aby byl štrůdl dostatečně šťavnatý.

Bramborové knedlíky plněné pohankou

500 g vařených brambor, 150 g hrubé mouky (nebo špaldové krupice) BIOHARMONIE, 1 vejce, sůl, 1 velká cibule, špek, 1 hrnek pohanky lámanky BIOHARMONIE, česnek, estragon, muškátový oříšek, petrželka

Vychladlé uvařené brambory smícháme s vejcem, osolíme a přidáme tolik hrubé mouky, aby vzniklo tvárné těsto. Necháme odležet a přichystáme si náplň. Na pánvi osmažíme kostičky špeku, přidáme cibulku a zpěníme ji. Vsypeme lámanku, zalijeme 1,5 hrnkem vody, dochutíme kořením, přivedeme k varu a odstavíme. Vychladlou směsí plníme knedlíky, které pak vaříme v osolené vroucí vodě několik minut, až plavou na hladině. Podáváme se zakysaným dušeným zelím.


Recepty z pohankové mouky a krupice

Pohankové palačinky

0,5 l mléka, 200 g pohankové mouky BIOHARMONIE, 1 vejce, špetka soli, lžíce cukru, olej na smažení, kvalitní džem

Do nádoby vlijeme mléko, přidáme vejce, vmícháme pohankovou mouku, osolíme a osladíme. Těsto necháme chvíli odpočinout. Pokud je těsto stále řídké, přidejte mouku. Pak můžeme smažit tenké palačinky. Ze stejného těsta je možné smažit i silnější lívance. Palačinky potřeme džemem a podáváme.

TIP! Palačinky jsou vynikající s bio džemy od firmy Zwergenwiese. Tyto džemy obsahují minimálně 70% ovoce a jsou bez přidaného cukru, pouze slazeny agávovým sirupem.

Pohankové knedlíčky jako zavářka do polévky

pohanková krupice BIOHARMONIE, rostlinný tuk, 1 vejce, sůl, koření dle chuti

1 lžíci tuku o pokojové teplotě vyšleháme vidličkou se solí do krémova. Přidáme vejce, ochutíme kořením a solí a vmícháme tolik pohankové krupice, abychom získali hustější těstíčko. Vytvarujeme malé kuličky, které vkládáme do vařícího vývaru nebo zeleninové polévky. 2 minuty povaříme, dokud nezačnou knedlíčky plavat na hladině.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE