PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z ovesných vloček

Recepty z ovesných vloček - ovesné vločky recepty

 

Špaldový energetický kokteil

Špaldový energetický nápojDoba přípravy 10 minut

200 ml špaldového nápoje ISOLA BIO,  2 polévkové lžíce ovesných vloček BIOHARMONIE,  ½ banánu

Do vysokého hrnku nalijeme špaldový nápoj a přidáme ovesné vločky. Necháme 5 minut odstát,během této doby vločky změknou. Přidáme na kousky nakrájený banán. Směs tyčovým mixérem rozmixujeme. Nalijeme do sklenice, ozdobíme čerstvým banánem a můžeme podávat.

Náš tip:
Pro mlsné jazýčky doporučujeme přidat 1 kávovou lžičku medu.

 

 

 

Cookies s ovesnými vločkami

Cookies z ovesných vločekDoba přípravy 30 minut, počet cookies 20 kusů

100 g másla, 100 g ovesných vloček BIOHARMONIE, 80 g celozrnné špaldové mouky hladké BIOHARMONIE, 80 g třtinového cukru muscovado, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva / vinný kámen, 1 /2 lžičky skořice,  3 i více lžic ořechů a semínek (sekané lískové, kešu, vlašské, semínka slunečnicová BIOHARMONIE a sezamová semínka BIOHARMONIE),  3 lžíce rozkrájených rozinek BIOHARMONIE (přímadně další sušené ovoce),  džem bez konzervačních látek

V míse rukama zpracujeme máslo s cukrem, vejce, skořici, vločky, mouku s vinným kamenem, ořechy a ovoce. Podle potřeby dosypeme mouku.

Lžičkou odebíráme těsto a formujeme kuličky, které na plechu (vyloženém pečícím papírem) stlačíme a tvarujeme koláčky. Pečeme při teplotě asi 150 °C. Po 10 minutách středy sušenek ozdobíme džemem a pečeme ještě dalších10 minut.

Rychlý a snadný recept, do kterého se rády zapojí i vaše děti.
Autorkou receptu je paní Zdeňka Kolláriková.

 

 

 

Houbové ovesné bramboráčky

50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g kapusty, 1 cibule, 50 g sušených hub, 200 g ovesných vloček, 1/2 l vody, sůl, vejce, majoránka, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce petrželky, olej

Nejprve připravíme hustou ovesnou kaši. Sušené houby chvíli namočíme do vlažné vody a pak je asi 10 minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme další zeleninu a společně podusíme do měkka. Ovesnou kaši smícháme se zeleninou, vařenými houbami, přidáme vejce, sůl, petrželku, česnek a vytvarujeme placičky (o průměru 5-6 cm). Na oleji opékáme po obou stranách dozlatova. Placičky jsou vhodné jako samostatný pokrm či jako příloha k masu nebo zelenině.

Jednoduchá polévka z ovesných vloček

1 l mléka, 70 g ovesných vloček, 40 g másla, sůl, petrželka

Vločky zavaříme do vroucího osoleného mléka. Po změknutí prolisujeme, zjemníme čerstvým máslem a přidáme petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí.

Knedlíčky z ovesných vloček

250 g vloček, 750 ml mléka, 100 g rostlinného tuku, 3 vejce, strouhanka, petrželka, čerstvé byliny (v případě sladké varianty 1-2 lžíce cukru)

Vločky zalijeme vařícím mlékem, přidáme sůl, dobře promícháme a pod poklicí necháme chvíli nabobtnat. Pak přidáme máslo a na slabém ohni mícháme tak dlouho, až se hmota nelepí na pánev. Necháme vychladnout, přimícháme vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Můžeme přidat nasekanou zelenou nať. Mokrýma rukama tvoříme knedlíčky (průměr 3 cm), které vkládáme do vařící vody a pomalu necháme vyplavat na povrch. Opatrně vybereme a pokapeme olejem. Podáváme k masu, zelenině, omáčkám nebo posypeme strouhaným sýrem a pokapeme kečupem.

V případě, že dáme přednost sladké verzi knedlíčků, vynecháme přidání zelené natě a základní hmotu mírně osladíme. Při formování i vaření postupujeme podle výše uvedeného receptu. Uvařené knedlíky vyndáme, pokapeme máslem, posypeme skořicovým cukrem či kakaem, oříšky a polijeme jogurtem. Zdobíme ovocem.

Lívanečky z ovesných vloček

100 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 50 g hladké mouky, sůl, 1 vejce, 10 g droždí, tuk na pečení, skořicový cukr, ovocná marmeláda, tvaroh a šlehačka

Vločky asi na hodinu namočíme do části mléka, potom přidáme mouku, sůl, vejce a vykynutý kvásek, přidáme zbytek mléka a vytvoříme řídké těsto. Na vymaštěném lívanečníku opékáme po obou stranách. Podle chuti posypeme skořicovým cukrem, potřeme marmeládou, tvarohem a ozdobíme šlehačkou (smetanovým krémem nebo ochuceným jogurtem)

Ovesné kuličky

150 g másla (rostlinného tuku), 100-120 g cukru, 1 vanilkový lusk, 150 g ovesných vloček, 3 lžíce kakaa

Všechny uvedené přísady smícháme, dobře vypracujeme v dlaních a tvoříme malé kuličky. Jednu polovinu kuliček obalujeme v kokosu, druhou v sezamových semínkách (nebo v mletých vlašských ořechách). Klademe je do papírových košíčků a necháme v chladu ztuhnout.

Ovesné sušenky

150 g ovesných vloček, 200 ml vody, 150 g cukru, 240 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli

Ovesné vločky zalijeme vodou. Po chvíli přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto, které vyválíme a propícháme vidličkou. Formičkou vykrajujeme kolečka, která pečeme v horké troubě asi 10 min.

Ovesné vločky s ovocem

S ovocnou šťávou

Do šálku čerstvě lisované ovocné šťávy namočíme 1/2 šálku ovesných vloček, necháme stát 1/4 hodiny a posypeme strouhanými mandlemi.

Sváteční vločky a ananasem a ořechy

Na plochou mísu vysypeme ovesné vločky, které pokryjeme plátky ananasu a opět zasypeme vločkami.Tuto vrstvu pokryjeme mletými ořechy a opět poklademe plátky ananasu. Zalijeme šťávou z pomerančů. Necháme hodinu odpočívat a podáváme se smetanou.

Rajčatová polévka s ovesnými vločkami

1,5 l vody, 30 g tuku, 30 g mouky, malá cibule, pepř, sůl, 60 g ovesných vloček, 1/2 malého rajského protlaku, cukr, citrónová šťáva, pažitka, strouhaný sýr

Z tuku, mouky a cibulky připravíme světlou cibulovou jíšku, přidáme špetku pepře, zředíme vodou, rozšleháme a 10 minut povaříme. Potom přidáme ovesné vločky, povaříme do měkka a prolisujeme. Do získaného krému přidáme protlak, krátce povaříme a dochutíme solí, citrónovou šťávou, cukrem a pažitkou. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Vločková polévka se zeleninou

6 lžic ovesných vloček, 1 čerstvá mrkvička, celer, malá kapusta, 2 kuličky nového koření, 3 zrnka pepře, polévkové koření, 1 l vody, sůl, čerstvý libeček, petrželka a kopřiva, 2 lžíce olivového oleje

Ovesné vločky a na nudličky nakrájenou mrkev osmahneme na oleji (za stálého míchání), přidáme drobně nakrájený celer a kapustu, koření, vařící vodu a vše asi 10 minut povaříme. Přimícháme sůl a kořenící směs, krátce povaříme, koření vyjmeme a polévku podáváme posypanou libečkem, petrželkou a kopřivou.

Vločkové placičky se zeleninou

150 g ovesných vloček, majoránka, česnek, bylinná sůl, sekaná petrželka, osmažená cibulka, asi 200 ml vývaru, 100 g vařené nebo mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev atd.), olej, 2 vejce

Všechno smícháme, přidáme vývar, dobře rozmícháme a necháme asi 1,5 hodiny bobtnat, pak přidáme vejce, zeleninu a dobře promícháme. Podle potřeby ještě dochutíme. Tvoříme placičky, které smažíme po obou stranách na oleji

Čokoládovo-oříškové tyčinky

150 g tuku, 3 lžíce hladké mouky, 2-3 lžíce strouhaných mandlí, 150 g ovesných vloček, 50 g cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, mléčná čokoláda

Vločky lehce rozdrtíme válečkem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto (mouku přidáme podle potřeby). Vyválíme váleček, který rozdělíme na 25 kousků. Z nich formujeme tyčinky a pečeme při 200°C do zlatova. Po vychladnutí můžeme namáčet v oříškové či čokoládové polevě.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE