PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z kuskusu

Recepty z kuskusu - kuskus recepty

 

Základní příprava kuskusu

Kukskus vložíme do mísy a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:2 (kuskus: voda). Jemně pročechráme vidličkou a necháme 10 minut odpočinout pod pokličkou.

 

Kuskusový salát s uzeným sýrem

500 g celozrnného kuskusu BIOHARMONIE, zeleninový bujón BIOLONIE, 500 g cherry rajčátek, 1/2 salátové okurky, 1 menší mrkev, 2 bílé jogurty, 100 g uzeného sýra, 1 svazek čerstvé jarní cibulky, sůl, pepř, bazalka

Kuskus zalijeme v poměru 1 : 2 (kuskus : voda) vroucí vodou, ve které před tím rozpustíme asi ½ kostičky zeleninového bujonu pro získání chuti. Necháme asi 10-15 minut bobtnat pod pokličkou, občas lehce načechráme vidličkou, aby měl nadýchanou konzistenci.

Mezitím nakrájíme na malé kousky zeleninu, nasekáme nadrobno cibulku a nastrouháme sýr. Poté připravíme jogurtový dresink – jogurty osolíme, opepříme a ochutíme bazalkou.

Na závěr kuskus smícháme se zeleninou a cibulkou, přelijeme dresinkem a posypeme nastrouhaným sýrem.

 

 

Kuskus s červenou čočkou

Kuskus s červenou čočkouVyzkoušejte exotickou kombinaci kuskusu a červené loupané čočky doplněné o koření a gomasio.

2 lžíce bio panenského olivového oleje BIOLINIE,1 lžíce másla,1 cibule, 200 g bio loupané červené čočky BIOHARMONIE, 2 lžičky bio bujónu, ¼ lžičky drceného koriandru, směs koření, 2 rajčata, 1 paprika, 100 g bio celozrnného kuskusu BIOHARMONIE, parmezán, 8 dcl vody, gomasio s mořskými řasami

Na oleji a másle v hrnci osmahněte cibulku a drcený koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou, přidáme bujón. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne. Přidejte kurkumu, citronovou kůru, saturejku, rajčata pokrájená na čtvrtky, papriku na nudličky, přisypte kuskus, vařte 2 minuty a dalších 10 nechte dojít pod poklicí. Podávejte sypané gomasiem a parmezánem.

Gomasio je tradičním makrobiotickým dochucovadlem, které se přidává do jídla až nakonec, aby neprošlo tepelným zpracováním. Hlavní složkou gomasia je sezamové semínko, které je doplněné solí a mořskými řasami Kombu a Nori. Sezamové semínko je až ze 60% složeno z oleje, který obsahuje Omega-3 polynenasycené mastné kyselin a nezanedbatelné množství vitamínů a minerálů.

Autor a foto: výživová poradkyně Zdeňka Kolláriková.

Celozrnný kuskus s rozinkami a pistáciemi

1 a 1/2 hrnku celozrnného kuskusu, 2 hrnky sekané cibulky, 1/2 hrnku strouhané mrkve, 1/2 hrnku strouhaného celeru, 5 nasekaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 1 krájená červená paprika, 1/2 hrnku sekaných pistácií, 1/2 hrnku rozinek, petrželka, skořice, kmín, koriandr, tyminán

Na oleji osmahněte zeleninu a duste dokud není měkká, přidejte pistácie, rozinky, koření, sůl a chvíli duste. Nyní přiveďte do varu 3 hrnky vody, olivový olej, sůl a horké přilijte na kuskus a nechte 5 minut odpočinout. Jemně promíchejte vdličkou. Nakonec vmíchejte dušenou zeleninu. Uložte do chladu na 1 hodinu. Touto směsí můžete také doplnit drůbeží maso.

Dezert s kuskusem a ovocem

250 g celozrnného kuskusu, 625 ml neslazené jablečné šťávy, špetka skořice, vanilkový cukr, nastrouhaná pomerančová nebo citrónová kůra, 50 g rozinek, 50 g najemno nakrájených sušených meruněk, 50 g nasekaných sušených oříšků, 1 najemno nakrájené jablko, špetka mořské soli

Jablečnou šťávu přiveďte k varu, přidejte kuskus a nechejte projít varem. Odstavte a přidejte ostatní přísady, nechte ještě 10 minut na kamnech v teple. Vidličkou načechrejte směs a nechte vychladnout

Kuře v bujónu se zeleninou

1/4 hrnku celozrnného kuskusu, sušená citrónová tráva, 3 hrnky kuřecího bujónu, 2 cibule, 2 papričky pálivé, 3 nakrájené stroužky česneku, 4 kuřecí prsa bez kostí, 2 malá rajčata, 2 lžičky másla, sůl a pepř

Zabalte citrónovou trávu do gázy a vložte do kuřecího bujónu spolu s kuřecími prsy, cibulkou, pálivými papričkami a česnekem. Vařte, dokud, nejsou kuřecí prsa měkká. Maso a zeleninu vyjměte a vývarem zalijte kuskus (2:1) a nechte 10 minut odpočinout. Na dochucení přidejte do hotového kuskusu nakrájená rajčata, máslo a sůl s pepřem. Na talíř servírujeme uvařený kuskus s kuřecími prsy a zeleninou.

Kuskus Casablanca

1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky nakrájené na plátky, 1/4 celeru nakrájeného na plátky, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl

Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli, mrkev, celer, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste 30 minut. Mezitím uvařte kuskus podle základného receptu. Hotový kuskus podávejte s připravenou směsí.

Kuskus na rajčatech a lilku

200 g cibule, česnek, 4 bobkové listy, 6 lžic olivového oleje, 1,5 kg rajčat, cukr, 10 hřebíčků, 1 skořice, 1 badyán, 1 lžička curry, citrónová kůra, mořská sůl, pepř, čerstvá snítka bazalky

Příprava rajčat:

Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list. Přidáme pokrájená rajčata, ostatní koření a lžíci cukru. Vaříme půl hodiny. Můžeme propasírovat a dochutíme citrónovou šťávou a bazalkou.

200 g celozrnného kuskusu, 0,15 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cibulky na kostičky

Příprava kuskusu

Kuskus dáme do mísy a přidáme vývar, necháme odpočinout 20 minut. Potom přidáme zbytek surovin a dalších 40 minut necháme odpočinout za občasného jemného promíchání.

1 menší lilek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 300 g cukety, cibule, olivový olej, máta na zdobení

Příprava lilku:

Lilek oloupeme a nakrájíme, společně s nakrájenou cuketou a cibulkou orestujeme na olivovém oleji a dochutíme solí a pepřem. Do středu talíře dáme kuskus a okolo opečenou zeleninu s tomatovou omáčkou. Ozdobíme mátou.

Kuskus s kuřetem a hořčičnou omáčkou

Krůtí maso, 3 mrkvičky, 3 hrnky celozrnného kuskusu připraveného na páře, 1 hrnek kremžské hořčice, 2 lžíce celozrnné mouky, chřest, olivový olej, skořice, nové koření

Krůtí maso na plátky opečte na olivovém oleji spolu se skořicí a novým kořením, zalijte hrnkem vody a vložte do trouby. Pečte dokud maso není měkké. Mezitím nakrájejte mrkvičku na dlouhé proužky a spolu s chřestem krátce vložte do vařící vody, vyjměte a osmahněte na olivovém oleji.

Hořčičná omáčka:

Připravte si jíšku z celozrnné mouky, nechte mírně vychladnout a zalijte vodou, přiveďte k varu a za stálého míchání přidávejte hohořčici. Vařte do zhoustnutí. Dochuťte citrónovou šťávou, solí, popřípadě zjemněte smetanou. Hotové maso podávejte s kuskusem, polité hořčičnou omáčkou.

Kuskus salát 1

Celozrnný kuskus, uvařená cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej

Jednoduše smíchejte vychlazený uvařený kuskus s cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem. Nechte asi hodinu uležet.

Kuskus salát 2

1/2 hrnku celozrnného kuskusu, malá žlutá dýně, zelený pepř, brokolice, mladá zelená cibulka, mrkvička

Dýni a brokolici nakrájejte na větší kousky a ponořte do vařící vody na 2 minuty (blanšírování). Ostatní zeleninu nakrájejte, smíchejte s blanšírovanou zeleninou a nevařeným kuskusem a zalijte následujícím dresingem. Uložte do chladna na 2 hodiny a podávejte.

Dresing:

2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 hrnek vody, cukr, drcený kardamon, drcený koriandr, curry

Středomořský kuskus

250 g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené cibule, 1 červená a jedna zelená paprika, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, mrkev, 4 petrželové natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, tamari-sojová omáčka, mořská sůl

Kuskus připravte podle základního receptu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, společně poduste. Po 10 minutách přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a dochuťte tamari, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem

Plážový koláč

1 lžička sezamového oleje, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, 20 g arame řas, houby, 2 mrkvičky, zeleninové VEGI VEGI, pepř, sůl, 750 g celozrnného kuskusu, voda

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek. Mezitím uvaříme Arame (asi 15 minut) a potom vložíme k cibulce a česneku (bez vody). Přidáme houby a nastrouhanou mrkvičku, vodu z řas, sůl, VEGI VEGI a pepř. Dusíme a nakonec přidáme kuskus. Necháme projít varem. Do vymazané zapékací mísy vložíme směs a zakryjeme. Pečeme 20 minut a odkryté dalších 5 minut.

Tabouleh

2 hrnky celozrnného kuskusu, 1 citrón, 5 šťavnatých rajčat, 1 malá okurka, 1 červená paprika, 2 šalotky, 4-6 lístků máty, 1 stroužek česneku, 5 polévkových lžic olivového oleje, bylinná sůl, černý pepř-čerstvě pomletý

Kuskus (nevařený) smíchejte s citrónovou šťávou. Nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou mátu smíchejte s kuskusem. Přidejte lístečky máty nakrájené na jemno s utřeným česnekem. Vmíchejte olivový olej, bylinnou sůl a pepř a nechejte 4-5 hodin stát v chladu. Nakonec ještě jednou ochuťte a studené servírujte.

TIP! Tabouleh je ideální pokrm pro horké letní dny.

Tabouleh z kuskusu a amaranthu

1 hrnek amaranthu, 1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 lžičky kmínu, 1 lžička koriandru, petrželka, máta, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, česnek, skořice, sůl, pepř, citrónová šťáva, olivový olej, celozrnný chléb a ořechy

Propláchněte amaranth pod tekoucí vodou, vložte do vody a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Uvařené odstavte a jemně promíchejte (načechrejte) vidličkou. Vložte kuskus do mísy a zalijte horkou vodou. Zakryjte a nechte odpočinout 10 minut. Poté jemně načechrejte vidličkou (je to důležité, aby jednotlivé kuličky byly odděleny, mírně vyschly a mohly pak nasát vlhkost ze zeleniny, jinak by vznikla kaše) a přidejte k amaranthu, opatrmě promíchejte. Koření opražte na pánvi až začne praskat, poté rozmixujte (rozdrťte) a přidejte do směsi. Nyní směs nechte odpočinout a vychladnout při pokojové teplotě. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, sůl, pepř, skořici, olej a citrónovou šťávu, jemně zamíchejte a dejte chladit na 2 hodiny. Podávejte s rajčaty, chlebem a ořechy.

Zeleninový kuskus s fazolemi

200 g připraveného celozrnného kuskusu, 1 velká cibule, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžička soli, rajský protlak, 3-4 hřebíčky, 3 cukety, 3 mrkve, 4 nové brambory, 1 paprika, 200 g vařených fazolí

Osmahněte nakrájenou cibulku na oleji, přidejte koření a rajský protlak, povařte 2 minuty. Vložte nakrájenou zeleninu, přilijte vodu a duste pod pokličkou asi 20 minut. Nakonec přidejte fazole a hotový kuskus.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE