PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z jáhel

Recepty z jáhel - jáhly recepty

 

Základní příprava jahel

Před přípravou několikrát jáhly spaříme horkou vodou (odstraní se tak jejich nahořklá chuť). Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání 15 minut v poměru 1:2 (jáhly: vodě).

Jáhlové knedlíky plněné tempehem s kyselým zelím a balsamico octem

Doba přípravy: 1 ½ hod, počet porcí 4, vegan, BZL (bezlepkový pokrm)

Jáhly se hodí po celý rok, je-li třeba hutného a vydatného jídla

Na plněné knedlíky:

250 g bio jáhel BIOHARMONIE, 50–150 g hladké mouky špaldové nebo pohankové, ½ smaženého tempehu

1 lžička sušené nebo čerstvé petrželky a ½ lžičky celého kmínu, ½ lžičky nerafinované soli

Na zelí:

½ hlavy bílého zelí - cca 900 g, 1 větší cibule, 2 lžíce kvalitního olivového oleje, špetka mletého pepře, špetka nerafinované soli

2–3 lžíce balsamico octa,

Plněné knedlíky:

Jáhly předem propereme pod teplou tekoucí vodou a dáme vařit do dvojnásobného množství vody se špetkou soli na 20 minut. Jakmile se jáhly vaří, stáhneme oheň na minimum a dál vaříme pod poklicí. Potřebujeme získat hustou kaši. Podle potřeby můžeme během vaření přilít vodu a na závěr vařit bez pokličky, aby se přebytečná voda vypařila. Jáhly necháme chvíli chladnout. Do vlažných jáhel přidáme petrželku, kmín, sůl a postupně mouku. Propracujeme těsto v jednu velkou kouli. Do kuliček těsta balíme 1 cm kostky tempehu a vhazujeme do mírně vroucí osolené vody. Po vhození posledního knedlíku vaříme 6–8 minut. Když jsou knedlíky hotové, zpravidla vyplavou na povrch.

Zelí:

Na oleji osmažíme na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule dozlatova osmažená, na poslední 3 sekundy přidáme špetku mletého pepře. Přidáme najemno nakrájené zelí, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme špetku soli a dusíme 20 minut. Před koncem dušení zelí dosolíme. Jakmile je vše měkké, stáhneme hrnec z plotny a zelí promícháme s balsamico octem. Knedlíky podáváme se zelím, s kvašenou zeleninou a zdobíme

Z knihy Víme, co jíme – Vědomé vaření, nakladatelství Eminent, autorka Lenka Žák, foto Václav Pancer.

Bramborová kaše nastavovaná jáhly

500 g brambor, 100 g jáhel, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl

Jáhly před přípravou propereme a případně několikrát spaříme horkou vodou (u kvalitních čerstvých jáhel není spařování nutné). Vaříme bez míchání 15 minut a pak necháme 10 minut odstát. Očištěné brambory uvaříme, ještě teplé prolisujeme, přidáme uvařené jáhly a smícháme v kaši. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou.

Houbový jahelník

300 g jáhel, 300 g čerstvých nebo hrst sušených hub, 4 rohlíky, 1/4 l mléka, 2 vejce, pepř, kmín, zázvor, majoránky, česnek, sůl

Čisté jáhly uvaříme ve vodě (poměr 1:2,5) do měkka. Čerstvé houby nakrájíme a podusíme. Sušené před vařením namočíme do vlažné vody. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky promícháme, přidáme vejce a ochutíme kořením. Směs přendáme do vymazané zapékací mísy, povrch urovnáme a v horké troubě upečeme dozlatova. Hotový jáhelník můžeme posypat sýrem a podáváme se zeleným salátem nebo sterilovanou zeleninou. Může se konzumovat i studený (krájená na tenčí plátky).

Jahelník s ovocem a oříšky

250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g směsi sušených jablek, švestek, rozinek, ořechů, kandovaného ovoce, semínek atd., 4 vejce, 30 g másla

Propláchnuté případně spařené jáhly nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky, ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník můžeme připravit i s čerstvým ovocem (jablka, jahody, třešně). Na závěr lze dochutit javorovým sirupem, ovocnou šťávou, kysanou smetanou či šlehačkou.

TIP! Ulehčete si přípravu jídla s naší směsí Jáhelník BIOLINIE. Více informací naleznete v sekci Jáhly.

Jáhlová kaše s medem a oříšky

300 g jáhel, 1 l mléka, trochu soli, cukr, vanilkový cukr, skořice, med, kakao, máslo, oříšky

Jáhly propereme, případně spaříme horkou vodou a necháme okapat na sítě. Poté zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Hotové jáhly osladíme cukrem, medem, poklademe plátky másla, posypeme skořicí, kakaem a strouhanými oříšky.

Jáhlová zeleninová polévka

20 g cibule, lžíce oleje, 120 g kořenové zeleniny, 60 g jáhel, voda, sůl, petrželka

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, chvíli dusíme, zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme do poloměkka. Jáhly dobře promyjeme, přidáme k zelenině a společně dovaříme. Do hotové polévky přidáme nakrájenou petrželku.

Jáhlové džgance

80 g jáhel, 400 g hrubé mouky, 60 g anglické slaniny, trochu oleje, 100 g cibule, voda, sůl

Umyté jáhly zalijeme vodou a uvaříme. Z mouky a vody připravíme tuhé těsto, které rozválíme a nakrájíme na široké krátké nudle. Když jsou jáhly skoro uvařené (vody nesmí být hodně), přidáme nudle, osolíme a spolu dovaříme. Uvařené nudle jsou obalené jáhly. Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou slaninu a cibuli a zamícháme do jáhlovo nudlové směsi.

Jáhlový nákyp s tvarohem

100 g jáhel, 1 l mléka, 1 měkký tvaroh, 2 vejce, 3 lžíce oleje, 4-5 lžic rozpuštěného medu, rozinky, slunečnicová semínka, skořice, muškátový květ, šafrán

Čisté jáhly uvaříme v mléce a scedíme je. Necháme vychladnout a přimícháme tvaroh, olej, med, rozinky a oříšky. Podle chuti okořeníme. Směs urovnáme do vymazané zapékací mísy a zapečeme v troubě. Nákyp je výborný k snídani i ke kávě.

Jáhlový nákyp s jogurtovou zálivkou

200 g uvařených jáhel, 2 barevné papriky, 1 menší čerstvá okurka, 1 červená cibule, 3 rajčata, pepř, sůl, worcestrová omáčka, 1 bílý jogurt, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžička cukru, trochu citronové šťávy, směs čerstvých (sušených) bylinek

Všechnu zeleninu nakrájíme, smícháme s uvařenými jáhly, ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pokapeme olejem.  Do jogurtu přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu přímo na talířích nebo zálivku do salátu zamícháme. Salát podáváme zdobený čerstvými bylinkami.

Kuřecí jáhlové rizoto

200 g jáhel, 250 g kuřecích prsíček nakrájených na tenké nudličky, 3 barevné papriky, 1 velká cibule, 6 menších rajčat, olej, sůl, pepř, majoránka, pažitka, strouhaný sýr

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme proprané jáhly a vše krátce opražíme. Potom zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme do měkka. Hotové jáhy by měly být sypké. Mezitím na oleji osmažíme kuřecí prsíčka, přidáme nakrájené papriky a rajčata, zalijeme trochou vody, osolíme a krátce dusíme, až se vypaří přebytečná voda. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme majoránkou, pepřem a čerstvou pažitkou. Hotové rizoto na talíři posypeme strouhaným sýrem, zdobíme plněnými olivami a podáváme se zeleninovou oblohou nebo hlávkovým salátem.

Ovocná jáhlová bábovka s ořechy

200 g hladké jáhlové mouky, 400 g uvařených studených brambor, 150 g polohrubé pšeničné mouky, 80 g tuku, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 ml mléka, 100 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, trochu prášku do pečiva, rozinky, směs sušených švestek, meruněk, jablek, strouhaná citrónová kůra, skořice

Vařené brambory předem jemně nastrouháme. Sušené ovoce (můžeme použít i kompotované) nakrájíme na menší kousky. Vejce ušleháme s tukem a cukrem. Postupně vmícháme další přísady. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto urovnáme a pomalu pečeme v mírně vyhřáté troubě dozlatova.

Pikantní masová směs s jáhly

700 g telecích plátků nakrájených na kostky, 550 ml hovězího vývaru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky soli, mletý pepř, 200 g jahel, 220 g cibule šalotky, olej, 340 g malé mladé cukety bez jader nakrájené na kostičky (lze použít i lilek), 3 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce medu, 220 g vypeckovaných a rozpůlených sušených švestek, 200 g vařené a okapané cizrny (případně hrachu kapucín)

Ve velkém kastrolu rozpálíme olej a kostky masa v něm 5-8 minut opékáme do zlatova. Přilijeme vývar, okořeníme skořicí, solí a trochou pepře. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a na mírném ohni hodinu vaříme pod pokličkou. Mezitím si uvaříme jáhly. Nejdříve je dobře umyjeme, případně spaříme a necháme okapat. Pak přidáme 1,5-2 násobný objem vody, trochu osolíme a pomalu vaříme asi 15 min. Přidáme lžíci oleje a přikryté poklicí necháme 10 min stát. K masu přidáme cibuli nebo šalotku, kostičky cukety či lilku, vinný ocet a med. Opět přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme vařit do změknutí zeleniny i masa. Do směsi zamícháme švestky a cizrnu, zakryjeme a ješět chvíli povaříme.

Rajská polévka s jáhlovou zavářkou

700 ml vody, 100 g očištěného celeru, 1 malý rajčatový protlak, sůl, muškátový květ, olej, cukr
zavářka: 50 g jáhel, polohrubá mouka, sůl

Jáhly uvaříme a za tepla rozmixujeme. Celer nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na oleji do zlatova, zalijeme vodou a chvíli povaříme. Přidáme rajský protlak a ještě necháme chvíli povařit. Do vychladlých jáhel zamícháme mouku a připravíme těsto střední hustoty. Lžičkou vykrajujeme noky, které vhazujeme do vařící se polévky a krátce povaříme. Nakonec ochutíme sekanou petrželkou a muškátem.

Provensálská směs s jahelnými knedlíčky

700 g libového masa (telecí, kuřecí, krůtí aj.), 3 cibule, pepř, 3 lžíce oleje, 1 menší lilek, 2 cukety, 2 červené a 2 žluté papriky, 3 stroužky česneku, 250 ml bílého vína, 500 ml masového vývaru, 500 g sterilovaných loupaných rajčat nebo 1 protlak, 100 g lučiny nebo kysané smetany, 1 lžíce škrobové moučky, 2 lžičky provensálského koření, 1 svazek bazalky, 100 g jahel, 50 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory), 200 ml mléka, lžíce másla, sůl, 2 lžíce pšeničné mouky, 2 vejce

Libové maso osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém tuku. Přidáme cibuli rozkrájenou na čtvrtky, česnek a krátce osmažíme. Přilijeme víno a vložíme na asi 1 hodinu do trouby. Během pečení maso několikrát podléváme vývarem nebo horkou vodou. Mezitím očistíme a nakrájíme zbylou zeleninu na kostky a asi po 30-40 min přidáme k masu. Pečeme ještě asi 30 minut. Jáhly propereme, případně 2-3 krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Přidáme máslo, necháme trochu  vychladnout. Přidáme žloutky, bramborovou kaši, nasekanou bazalku, pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě. Směs masa a zeleniny vyjmeme z pekáče. Do vypečené šťávy dáme rajčata, zjemníme lučinou a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve trošce vody. Krátce povaříme, okořeníme pepřem a provensálskými bylinkami. Podáváme s jahelnými knedlíčky politými omáčkou a zdobíme bazalkou

Rychlé zeleninové jáhly

200 g jáhel, 750 ml vody, 500 g mražené zeleninové směsi, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, sojová omáčka, sekaná petrželka

Jáhly uvaříme dle základního receptu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme zeleninovou směs a chvíli povaříme. Přidáme chladné jáhly, dobře promícháme, ochutíme česnekem, sojovou omáčkou a sekanou petrželkou. Podáváme posypané jemně strouhaným sýrem, pokapané kečupem a ozdobené snítkou petrželky.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE