PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z jáhel

Recepty z jáhel - jáhly recepty

 

Základní příprava jahel

Před přípravou několikrát jáhly spaříme horkou vodou (odstraní se tak jejich nahořklá chuť). Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání 15 minut v poměru 1:2 (jáhly: vodě).

Jahelné rizoto s pečenou zeleninou

Jáhelné rizoto s pečenou zeleninouPočet porcí 4, doba přípravy: 50 minut

400 g Jáhel BIOHARMONIE, 1 kg sezónní zeleniny - (v zimě - mrkev, petržel, celer, pórek, dýně, červená řepa, ředkev, v létě – paprika, cuketa, lilek, brokolice...), 3 velké cibule, 6 stroužků česneku, pepř, sůl, Olivový olej BIOLINIE, koření na dochucení (například Bylinný peprník Pollau), nastrouhaný parmazán, čerstvé bylinky

Nejprve si očistěte zeleninu a nakrájejte na velké kusy. Česnek prolisujte. Smíchejte na plechu s olejem, solí, pepřem a kořením a pečte v troubě předehřáté na 180°C. Občas promíchejte. Celková doba pečení závisí na druzích zeleniny, zelenina by měla být měkká, ale stále ještě příjemně křupavá. Počítejte asi 30-40 minut.

Mezitím si připravte jáhly. Suché jáhly propláchněte několikrát studenou vodou a následně několikrát spařte proudem horké vody, k případnému odstranění hořké chuti. Dejte do hrnce, zalijte vodou v poměru 1:2, osolte a vařte asi 15 minut. Po uvaření nechte ještě asi 10 minut dojít.

Hotové jáhly pak v pekáčku smíchejte s upečenou zeleninou, případně dochuťte solí a kořením. Podávejte posypané strouhaným parmazánem a doplněné čerstvými bylinkami (petrželka, pažitka, rukola atd..-).

Recept v pdf ke stažení zde

Zapečené papriky plněné jahelnou nádivkou

- lahodné lehké jídlo

Doba přípravy: 60 minut, počet porcí: 5

1 hrnek Jáhel BIOHARMONIE, 1 větší cibule, nejlépe červená, Olej na pečení a smažení BIOLINIE, 500 ml vývaru (můžete využít bujón zeleninový BIOLINIE), 10 velkých paprik (červené, žluté, zelené), 300 g sýru gouda, hrst sekaných bylinek (petrželka, medvědí česnek, libeček,..), případně 100 g anglické slaniny nebo šunky

Jáhly dvakrát spařte vroucí vodou a vodu slijte. Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji orestujte. Přisypte jáhly a asi minutu opékejte. Stále míchejte. Opečené jáhly zalijte vývarem, přiveďte k varu, ztlumte plamen, přikryjte poklicí a na mírném plameni nechte podusit 15 minut.

Připravte si papriky, odkrojte stopku, zbavte semínek. Jáhly nechte 5 minut vychladnout, smíchejte se sýrem a bylinkami. Papriky můžete vylepšit vyškvařenou anglickou slaninou nebo najemno nakrájenou šunkou.

Směsí naplňte papriky a vložte je do pekáče. Na dno nakapejte olej a podlijte trochou vody. Při teplotě 200 °C je zapékejte nezakryté dozlatova. V průběhu pečení papriky otočte, aby se propekly ze všech stran. Pečte cca 25 - 30 minut, aby se vytvořila zlatavá křupavá kůrka.

Podávejte jako zdravou večeři samotné, se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k minutkovým masům.

Recept ke stažení v pdf zde

Jahelné placičky

Jahelné placičkyDoba přípravy: 70 minut, počet porcí: 8

300 g  Jáhle BIOHARMONIE, 2 lžíce Oleje na pečení a smažení BIOLINIE,1 větší cibule, 1 mrkev, 200 g celozrnné Špaldové krupice BIOHARMONIE, 2 lžičky mletého muškátového oříšku, pepř, sůl, čerstvá nať bylin (petrželka, pažitka, cibulka, můžete použít i nasekané mladé lístky pampelišky nebo jitrocelu, mědvědí česnek apod.)

Jáhly řádně properte a několikrát spařte vroucí vodou. Zalijte vodou v poměru 1:1,5 a asi 15 min vařte. Po uvaření nechte ještě asi 10 min odstát. Zatímco uvařené jáhly chladnou, na dostatečném množství oleje orestujte cibulku a mrkev, obojí nakrájené na velmi drobné kostičky.

Zchladlé jáhly smíchejte se špaldovou krupicí, asi 2 lžícemi oleje, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou a nasekanými bylinkami. Vypracujte a důkladně propracujte hodně tuhé těsto. Kdyby to šlo ztuha, přidejte lžíci dvě vody či oleje. Krupici přisypávejte podle potřeby; záleží na tom, jak jste uvařili jáhly.

Z těsta vytvarujte placičky, které pak z obou stran dozlatova osmažte v oleji. Servírujte se salátem, vařeným bramborem nebo jen tak.

Recept ke stažení v pdf zde

 

Jahelný salát s cizrnou, špenátem a citronovou zálivkou

Jahelný salát s cizrnouDoba přípravy 40 minut, počet porcí: 4

1 šálek Jáhel BIOHARMONIE, 1 sterilovaná Kukuřice BIOLINIE, 1 sterilovaná Cizrna BIOLINIE, 1 cibule, 500 g čerstvých špenátových listů, 2 stroužky utřeného česneku,1 lžička mletého kmínu, pepř a sůl, Olivový olej BIOLINIE, 3-4 lžíce citronové šťávy, nastrouhaná kůra z ½  bio citróny, 1 avokádo, čerstvý tymián a oregano

Jáhly řádně properte a několikrát spařte vroucí vodou. Zalijte vodou v poměru 1:1,5 a asi 15 min vařte. Po uvaření nechte ještě asi 10 min odstát.

Cibuli nasekejte najemno a zpěňte na pánvi s olivovým olejem. K zezlátlé cibulce přidejte kukuřici, cizrnu a společně asi 5 minut restujte. Občas promíchejte. Přidejte kmín, česnek a dochuťte pepřem a solí. Společně ještě asi 5 minut restujte, aby česnek provoněl ostatní suroviny. Přidejte proprané špenátové listy a poduste několik minut do zvadnutí.

Směs poté smíchejte s hotovými jáhlami a nechte, vychladnou.

Mezitím si připravte zálivku z olivového oleje, citronové šťávy, citrónové kůry, pepře a soli. Všechny suroviny promíchejte a vlijte do směsi jáhel a špenátu. Ještě jednou promíchejte, aby se zálivka dostala ke všem surovinám.

Na závěr přidejte čerstvé bylinky a avokádo. Vložte do lednice a nechte vychladnout.

Nejlépe chutná druhý den, pěkně uleželý.

Recept ke stažení v pdf zde

Zapečené žampiony plněné jahelnou směsí

Zapečené žampiony s jáhlamiDoba přípravy: 70 minut, počet porcí: 4

25 větších hlaviček žampionů,100 g na slunci sušených rajčat naložených v oleji (včetně oleje), 1 svazek jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 1 čajová lžička nasekaného rozmarýnu,1 šálek Jáhel BIOHARMONIE, 40 g (cca ½ šálku) strouhaného parmezánu, 3 rajčata, 2 lžičky soli, ½ lžičky pepře

3 lžíce oleje ze sušených rajčat zahřejte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, nasekanou jarní cibulku, utřený česnek a rozmarýn. Restujte do změknutí cibulky cca 5 minut, přidejte jáhly a za stálého míchání restujte další 1 minutu. Pak přidejte 3 šálky vody a pod pokličkou vařte na mírném ohni cca 25 minut až do změknutí jáhel a vstřebání veškeré vody.

Po uvaření do směsi zamíchejte 2/3 parmezánu, dochuťte solí a pepřem. Předehřejte troubu na 200 oC. Plech vyložte pečicím papírem. Z žampionů odstraňte nožičky, kloboučky z vnější strany potřete zbývajícím olejem z rajčat a položte je na plech. Kloboučky naplňte připravenou směsí, posypte zbývajícím parmezánem a poklaďte tenkými plátky rajčat. Pečte cca 25 minut dozlatova.

Podávat je můžete se zeleninovou oblohou nebo salátem.

Recept ke stažení v pdf zde

Jáhlové knedlíky plněné tempehem s kyselým zelím a balsamico octem

Doba přípravy: 1 ½ hod, počet porcí 4, vegan, BZL (bezlepkový pokrm)

Jáhly se hodí po celý rok, je-li třeba hutného a vydatného jídla

Na plněné knedlíky:

250 g bio jáhel BIOHARMONIE, 50–150 g hladké mouky špaldové nebo pohankové, ½ smaženého tempehu

1 lžička sušené nebo čerstvé petrželky a ½ lžičky celého kmínu, ½ lžičky nerafinované soli

Na zelí:

½ hlavy bílého zelí - cca 900 g, 1 větší cibule, 2 lžíce kvalitního olivového oleje, špetka mletého pepře, špetka nerafinované soli

2–3 lžíce balsamico octa,

Plněné knedlíky:

Jáhly předem propereme pod teplou tekoucí vodou a dáme vařit do dvojnásobného množství vody se špetkou soli na 20 minut. Jakmile se jáhly vaří, stáhneme oheň na minimum a dál vaříme pod poklicí. Potřebujeme získat hustou kaši. Podle potřeby můžeme během vaření přilít vodu a na závěr vařit bez pokličky, aby se přebytečná voda vypařila. Jáhly necháme chvíli chladnout. Do vlažných jáhel přidáme petrželku, kmín, sůl a postupně mouku. Propracujeme těsto v jednu velkou kouli. Do kuliček těsta balíme 1 cm kostky tempehu a vhazujeme do mírně vroucí osolené vody. Po vhození posledního knedlíku vaříme 6–8 minut. Když jsou knedlíky hotové, zpravidla vyplavou na povrch.

Zelí:

Na oleji osmažíme na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule dozlatova osmažená, na poslední 3 sekundy přidáme špetku mletého pepře. Přidáme najemno nakrájené zelí, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme špetku soli a dusíme 20 minut. Před koncem dušení zelí dosolíme. Jakmile je vše měkké, stáhneme hrnec z plotny a zelí promícháme s balsamico octem. Knedlíky podáváme se zelím, s kvašenou zeleninou a zdobíme

Z knihy Víme, co jíme – Vědomé vaření, nakladatelství Eminent, autorka Lenka Žák, foto Václav Pancer.

Jáhlovo-špenátový nákyp

Jahelno-špenátový nákypDoba přípravy:  25 minut, doba pečení: 25 minut, počet porcí: 5 porcí

1/2 hrnku Jáhel BIOHARMONIE, 1 a ½ hrnku vody, sůl, 1 hrnek čerstvého nasekaného nebo mraženého špenátu, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, čerstvá pažitka, sýr dle vlastní chuti (uzený, kozí,…)

Jáhly řádně properte a několikrát spařte vroucí vodou. Zalijte vodou, osolte a vařte asi 15 minut na mírném ohni pod poklicí, dokud se všechna voda nevsákne.

Mezitím rozšlehejte v mléce celá vejce, přidejte tymián, pažitku a dochuťte solí. Uvařené jáhly smíchejte se špenátem a rozdělte do 5 malých zapékacích misek vymazaných olejem. Směs lehce vtlačte dovnitř. Zalijte rozšlehaným vejcem a zase lehce vtlačte dovnitř lžičkou tak, aby byla celá směs zakrytá vejcem. Vršek nakonec ozdobte sýrem dle své chuti a dejte zapéct na 190 °C asi 25 minut.

Podávejte teplé, se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.

Recept ke stažení v pdf zde

 

 

Jahelný quiche

Jahelný quicheDoba přípravy: 60 minut, počet porcí: 6

1 hrnek Jáhel BIOHARMONIE, cca 0,5 l mléka, 4 lžíce Celozrnné špaldové mouky jemně mleté BIOHARMONIE,  50 g másla, 100 g sýru (parmazán nebo dle chuti), čerstvá petrželka, 400 g zeleniny (dle ročního období, např. brokolice, květák, cuketa, mrkev, dýně..), sůl, 1 stroužek česneku (nejlépe BIO), Olivový olej BIOLINIE, tuk na vymazání formy na pečení

Jáhly dvakrát spařte vroucí vodou a vodu slijte. Na olivovém oleji osmahněte jáhly a zalijte 2 hrnky vody a přidejte lžičku soli. Míchejte přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte na mírném plameni pod poklicí 15 minut. Nechejte dojít.

Mezitím si lehce povařte zeleninu v osolené vodě.

Připravte si bešamelovou omáčku. Na másle lehounce osmahněte mouku, tak aby získala zlatavou barvu a za stálého míchání do ní přilívejte mléko tak dlouho, než vznikne krémová omáčka bez hrudek. Bešamelovou omáčku jemně osolte.

Jáhly smíchejte se zeleninou, nastrouhaným sýrem a nasekanými bylinkami, dochutíme solí.

Vložte do tukem a moukou vysypané zapékací formy. Zalijte bešamelem a zapečte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 minut tak, aby povrch získal jemnou krustu.

Podávejte ještě teplé posypané sýrem.

Recept ke stažení v pdf zde

Bezlepkové jahelné knedlíky - přílohové

Jahelné knedlíky přílohovéPočet porcí: 4-5 (20 ks o průměru cca 4 cm), Doba přípravy: 50 minut

1 hrnek Jáhel BIOHARMONIE, 1 vejce, 1 kostka Bujónu BIOLINIE (pro lepší chuť), 2 lžičky soli, 2 lžíce másla, 2 hrsti nasekané petrželky, 1 lžíce Pohankové mouky hladké BIOHARMONIE

Jáhly 2 x spařte vroucí vodou a poté je uvařte v bujónu nebo v osolené vodě v poměru 1:2 (jáhly:voda) do husté kaše. Směs nechte vychladnout, přidejte máslo, vejce, nasekanou petrželku a mouku. Vytvarujte knedlíčky o průměru cca 4 cm, vložte je do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch (cca 5 minut). Jahelné knedlíky jsou vhodnou přílohou k masovým i zeleninovým pokrmům.

Recept ke stažení v pdf zde

Houbový jahelník

Houbový jahelník300 g jáhel, 300 g čerstvých nebo hrst sušených hub, 4 rohlíky, 1/4 l mléka, 2 vejce, pepř, kmín, zázvor, majoránky, česnek, sůl

Čisté jáhly uvaříme ve vodě (poměr 1:2,5) do měkka. Čerstvé houby nakrájíme a podusíme. Sušené před vařením namočíme do vlažné vody. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky promícháme, přidáme vejce a ochutíme kořením. Směs přendáme do vymazané zapékací mísy, povrch urovnáme a v horké troubě upečeme dozlatova. Hotový jáhelník můžeme posypat sýrem a podáváme se zeleným salátem nebo sterilovanou zeleninou. Může se konzumovat i studený (krájená na tenčí plátky).

Recept ke stažení zde

 

Jahelník s ovocem a oříšky

250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g směsi sušených jablek, švestek, rozinek, ořechů, kandovaného ovoce, semínek atd., 4 vejce, 30 g másla

Propláchnuté případně spařené jáhly nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky, ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník můžeme připravit i s čerstvým ovocem (jablka, jahody, třešně). Na závěr lze dochutit javorovým sirupem, ovocnou šťávou, kysanou smetanou či šlehačkou.

Jáhlová kaše s medem a oříšky

Jahelná kaše300 g jáhel, 1 l mléka, trochu soli, cukr, vanilkový cukr, skořice, med, kakao, máslo, oříšky

Jáhly propereme, případně spaříme horkou vodou a necháme okapat na sítě. Poté zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Hotové jáhly osladíme cukrem, medem, poklademe plátky másla, posypeme skořicí, kakaem a strouhanými oříšky.

Recept ke stažení zde

 

 

Kuřecí jáhlové rizoto

Kuřecí jahelné rizoto200 g jáhel, 250 g kuřecích prsíček nakrájených na tenké nudličky, 3 barevné papriky, 1 velká cibule, 6 menších rajčat, olej, sůl, pepř, majoránka, pažitka, strouhaný sýr

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme proprané jáhly a vše krátce opražíme. Potom zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme do měkka. Hotové jáhy by měly být sypké. Mezitím na oleji osmažíme kuřecí prsíčka, přidáme nakrájené papriky a rajčata, zalijeme trochou vody, osolíme a krátce dusíme, až se vypaří přebytečná voda. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme majoránkou, pepřem a čerstvou pažitkou. Hotové rizoto na talíři posypeme strouhaným sýrem, zdobíme plněnými olivami a podáváme se zeleninovou oblohou nebo hlávkovým salátem.

Recept ke stažení zde

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE