PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z cizrny

Recepty z cizrny - cizrna recepty

 

Základní příprava cizrny

Cizrnu musíme předem namáčet a to alespoň 10 – 12 hodin. Vaříme ji posléze v jiné vodě. Délka vaření je proměnlivá cca 1 hodina a závisí na stáří semen. Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme. Cizrnu solíme až po uvaření. Když je správně uvařená, dá se snadno rozmáčknout mezi prsty. 

 

Dýňová omáčka na římském kmínu s kulatozrnnou rýží

Dýňová omáčka na římském kmínu s kulatozrnnou rýžíPočet porcí 4, doba přípravy 90 minut.

200 g kulatozrnné rýže BIOHARMONIE (můžete použít i rýži dlouhozrnnou natural), ½ střední dýně hokkaido, cca 500 g, 1 cibule (cca 50 g), 2 mrkve (cca 200 g), 60 g suché cizrny BIOHARMONIE, 1 lžička ghí (přepuštěné máslo), 1 lžíce sójové omáčky Tamari, 1 lžička římského kmínu, 2 bobkové listy, špetka mletého koriandru, ½ lžičky nerafinované soli

Kulatozrnnou rýži propláchneme. V tlakovém hrnci přivedeme k varu dvojnásobné množství vody se špetkou mořské soli, vložíme rýži a vaříme 45 minut (pokud použijeme dlouhozrnnou rýži natural, vaříme v hrnci 40 až 50 minut).

Dýni omyjeme, zbavíme jader, neloupeme a pokrájíme na 1 – 2 cm kostičky. Zpěníme na ghí cibulku, v polovině smažení přidáme římský kmín a na závěr mletý koriandr, 3 sekundy smažíme. Přidáme nastrouhanou mrkev, dýni, bobkový list, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme dokud se dýně nerozvaří (vytvoří hustou omáčku, kterou není potřeba zahušťovat).

Na závěr dosolíme, přidáme uvařenou cizrnu a chvíli povaříme. Rýži servírujeme kopečkovou lžící na zmrzlinu nebo naběračkou, podáváme s omáčkou, sypeme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Recept z knihy Víme, co jíme - vědomé vaření, Lenka Žák, foto Václav Pacner

Vydalo nakladatelství Eminent, www.eminent.cz

Cizrna na rajčatech

3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500 g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka

Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.

Cizrnová pánev

400 g cizrny, 1 1/2 l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce kurkumy, 2 čajové lžičky hořčičných semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka

Cizrnu nechte ve vodě 10-12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání orestujte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 -2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.

Cizrnový "eintopf"

1 polévková lžíce olivového oleje, 1 hrnek nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 2 hrnky na plátky nakrájených žampiónů, 1 hrnek na kostky nakrájené mrkve, špetka skořice, 3 hřebíčky, 2 velká rajčata, 3 hrnky uvařené cizrny, 1/2 hrnku odpeckovaných oliv, čajová lžička tymiánu, 1/2 hrnku nasekané petrželky, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, bílý pepř, mořská sůl

Cibuli a česnek necháme asi 5 minut podusit na oleji. Poté přidáme houby, mrkev a opět necháme asi 5 minut podusit. Přidáme skořici, hřebíček, bílý pepř, mořskou sůl a nakrájená rajčata, vše promícháme a dusíme 15 minut. Nakonec přidáme cizrnu, olivy, tymián, citrónovou šťávu a polovinu petrželky. Vaříme dalších 15 minut. Posypeme zbytkem petrželky a servírujeme.

Hummus

4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového másla), 1/2 hrnku citrónové šťávy, čerstvé lístky máty, 1 čajová lžička mořské soli

Všechny přísady společně rozmixujeme s trochou vody. Mixujeme dokud nám nevznikne hladká smetanová hmota. Případně dochutíme mořskou solí či kvalitné sojovou omáčkou. Zdobíme čerstvými lístky máty.

Karbanátky z naklíčené cizrny

100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčené cizrny, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej

Slunečnicová semena a naklíčenou cizrnu chvíli podusíme ve vodě a pak pomeleme. Přimícháme mouku, koření a sůl. Vypracujeme hutné těsto, vytvarujeme karbanátky a obalíme je lehce ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátkem.

Pomazánka z cizrny

1 hrnek cizrny, 1 cibule, hrst pažitky, sůl

Cizrnu po namočení uvaříme a rozmixujeme do měkka. Osolíme a smícháme s nasekanou cibulkou a nakrájenou pažitkou. Možno ještě dochutit kvalitní sojovou omáčkou.

Veselá zeleninová polévka

200 g cizrny, 1 a 1/2 l vody, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 polévkových lžic olivového oleje, zeleninový vývar, pepř, bylinná sůl, bobkový list, 1 větší brambor, 5 mrkví, 1 malý kousek celeru, 1 kedlubna, 1 pórek, mořská sůl

Cizrnu umyjte a nechte přes noc namočit. Druhý den vařte asi hodinu, poté přidejte nakrájený česnek, na malé kostičky nakrájenou cibuli, olivový olej, zeleninový vývar, ochuťte bylinnou solí, pepřem a bobkovým listem. Nakrájejte brambor na kousky, mrkev na plátky, kedlubnu a celer na proužky a přidejte do polévky. Nakonec do hotové polévky přidejte nasekaný pórek, čerstvě namletý pepř a sůl. Celková doba vaření je asi 1,5 - 2 hodiny.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE