PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z červené čočky

Recepty z červené čočky - červená čočka

 

Základní příprava červené čočky

Červenou čočku loupanou propláchněte, vložte do vody, přiveďte k varu, vařte 10 – 15 minut do měkka. Před dovařením osolte.

Čočkové karbanátky

Čočkové karbanátkyDoba přípravy: 30 minut, počet porcí: 4 porce

100 g vařené červené čočky, BIOHARMONIE, 4 jarní cibulky, stroužek česneku, 1 mrkev, 1 vejce, 2 lžíce špaldové celozrnné mouky BIOHARMONIE,  2 lžíce celozrnné strouhanky připravené ze staršího celozrnného pečiva, lžička olivového oleje,  sůl, pepř, majoránka, salát k podávání

Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno. Mrkev nastrouháme. Vše smícháme spolu s vejcem, strouhankou, vařenou čočkou a moukou. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Necháme chvíli odstát. Tvoříme placičky, které restujeme na olivovém oleji z obou stran na nepřilnavé pánvi dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.

Recepet ke stažení v pdf zde

Pomazánka z červené čočky

Pomazánka z červené čočky200 g červené čočky BIOHARMONIE, 5 lžic olivového oleje BIOLINIE, 2 stroužky česneku, 1 cibuli nakrájenou na kostičky, 1 střední nastrouhanou mrkev, štávu z citronu podle chuti, 1 lžičku soli, cca 600 ml vody, kari koření

Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.
Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.

Recept ke stažení v pdf zde

Rajská polévka s čočkou a bazalkou

Rajská polévka s červenou čočkou400 g loupaných krájených rajčat BIOLINIE, 6 lžic čočky BIOHARMONIE, 1 lžíce olivového oleje BIOLINIE, 2 cibule nasekané nadrobno, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 šálky zeleninového vývaru, 3 lžíce čerstvé bazalky, 1 bobkový list, černý pepř

Propláchnutou čočku vsypeme do hrnce s vroucí vodou. Zvolna vaříme přikrytou asi 25 minut, dokud nezměkne. Slijeme vodu, čočku propláchneme a necháme okapat.

Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibulku a smažíme asi 10 min. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, bobkový list a pepř a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou za občasného míchání asi 25 minut. Hrnec odstavíme a necháme pár minut chladnout. Vyjmeme bobkový list a zeleninu rozmixujeme. Zeleninovou směs pak vrátíme do hrnce a vmícháme čočku a nadrobno nasekanou bazalku.

Recept ke stažení v pdf zde

Špenátový závin s čočkou a máslovou dýní

Doba přípravy: 30 min. + pečení 30 - 40 min., počet porcí: 6

Špenátový závin s červenou čočkou a máslovou dýní1 balení listového těsta, 1 cibule, nakrájená na kostičky na drobno, olivový olej, 300 g (1 menší) máslové dýně, zbavené semínek, oloupané a nakrájené na kostičky, 100 g čerstvého baby špenátu, 250 g červené loupané čočky BIOHARMONIE, tymián na dochucení, pepř a sůl, 1 vejce

Ve větším hrnci zpěňte na oleji cibulku. Přidejte propláchnutou čočku, kostičky dýně a špenát. Vše promíchejte, nechte asi 5 minut orestovat a podlijte vodou. Osolte a opepřete. Dle potřeby vodu dolévejte, aby se čočka uvařila. Vařte asi 10 - 15 minut. Voda by se měla za tuto dobu zcela vyvařit a jednotlivé suroviny změknout. Vznikne vám hustá kaše – náplň do závinu.

Předehřejte troubu na 180°C.

Listové těsto rozválejte na tenkou placku, kterou potřete vzniklou směsí. Neroztírejte ji až do kraje. Závin zabalte, okraje přimáčknete k sobě, aby náplň nevytékala. Potřete rozšlehaným vejcem.Vložte na plech s pečícím papírem a pečte asi 30-40 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý.

Podávejte teplé či studené, nejlépe se zeleninovým salátem.

Recept ke stažení v pdf zde

Polévka z červené čočky

1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje na pečení a smažení  BIOLINIE,  200 g červené čočky loupané BIOHARMONIE,  1 l zeleninového vývaru (bujón zeleninový kostky BIOLINIE), špetku mletého koriandru.

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a mletý koriandr.

Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vývarem. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte.

Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte například citrónovou šťávou a podávejte.

Dhal z červené čočky

Dhal z červené čočkyPočet porcí: 6, příprava: 50 minut

1 větší cibule, 2 větší mrkve, 4 menší brambory, 3 stroužky česneku, 1/4 šálku (60 ml) olivového oleje BIOLINIE, 1 PL kari koření, 400 g fazole červené sterilované BIOLINIE, 400g rajčata loupaná sterilovaná BIOLINIE, 1 šálek (200 g) červené čočky BIOHARMONIE, 2 lžíce vinného octa, hrst nasekané petrželky, jogurt řeckého typu na ozdobení

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pomocí drátěnky očistěte brambory a mrkev a nakrájejte je na kostky o velikosti 1 cm. Připravenou zeleninu vložte na pánev s rozehřátým olejem a za občasného míchání restujte 10 minut.  Mezitím sceďte a propláchněte fazole, sceďte a nakrájejte rajčata, oloupejte a protlačte česnek. Fazole, rajčata, česnek, červenou čočku a kari přidejte do směsi, dobře promíchejte a zalijte 750 ml vařící vody. Vařte cca 20 minut – nejprve pod pokličkou, ke konci ji odkryjte, aby se odpařila přebytečná voda. Do hotového pokrmu zamíchejte nasekanou petrželku. Podávejte v miskách zdobené jogurtem. Vhodnou přílohou je pita chléb.

Recept ke stažení v pdf zde

Pikantní dýňová polévka s červenou čočkou

Pikantní dýňová polévka s červenou čočkouPočet porcí: 8, doba přípravy: 50 minut

2 menší dýně hokkaido (1,2 kg), 1 šálek (200 g) červené čočky BIOHARMONIE, 2 lžíce olivového oleje BIOLINIE
1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujonu BIOLINIE, 3 ČL mletého kmínu, 2 ČL mletého koriandru
1/2 ČL mletého chilli, 1/2 ČL mleté ​​kurkumy, sůl, případně pepř

Čočku propláchněte v sítku pod studenou tekoucí vodou. Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte do rozpáleného oleje a restujete za občasného míchání cca 5 minut. Mezitím si nakrájejte dýně na kostky. Do osmažené cibulky přidejte utřený česnek, kmín, koriandr, chilli a kurkumu a restujte asi 30 vteřin. Přidejte čočku a dýni a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte 1,5 litru horké vody s bujonem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a za občasného míchání vařte pod pokličkou cca 15 minut. Nakonec polévku dle chuti dosolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete podávat posypané nasekanou petrželkou, opraženými dýňovými semínky nebo lžící zakysané smetany.

Recept ke stažení v pdf zde

Červená čočka jako příloha

200 g červené čočky, 400 ml vody, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1/2 čajové lžičky majoránky, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1/2 čajové lžičky mořské soli, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, černý pepř, čerstvě pomletý.

Červenou čočku přiveďte k varu, přidejte bobkový list, hřebíček, majoránku, šalotku a stroužky česneku a vařte do měkka při mírné teplotě bez zakrytí 10 – 15 minut. Vmíchejte mořskou sůl, sójovou omáčku a čerstvě namletý pepř a nechejte ještě chvíli vařit.

Červenou čočku servírujte s bramborem a ovčím sýrem nebo vmíchejte 100 ml smetany a servírujte s černými olivami a celozrnným pečivem jako předkrm.

Červená čočka – Masoor Dhal

5 porcí

200 g omyté červené čočky, 2 – 3 papričky chilli, 3/4 l vody, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička pomleté kurkumy, 2 – 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce tuku, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, sůl

Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.

Červená čočka s česnekem a jarní cibulkou

4 porce

500 g červené čočky, 1 čajová lžička kurkumy, 1/2 čajové lžičky kmínu, 6 – 7 česnekových stroužků, 50 g másla, 4 – 5 jarních cibulek

Čočku omyjte, vařte s kurkumou a kmínem doměkka ve slané vodě asi 15 – 20 minut. Rozmixujte na kaši. Stroužky česneku nakrájejte na jemné proužky a opatrně orestujte na másle, nesmějí zhnědnout, neboť potom chutnají hořce. Vzniklý tuk z restování přelijte přes kaši a na konec ji posypte nakrájenou jarní cibulkou. Servírujte jako přílohu k pečenému masu.

Curry čočka s banánem

4 porce

100 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g kyselých jablk, 2 čajové lžičky oleje, 200 g červené čočky, koriandr, curry prášek, 1/2 l vody, sůl, pepř, 200 g banánů, 100 g celozrnných těstovin, 125 ml zakysané smetany, pažitka

Cibuli nakrájejte na jemno. Stroužky česneku utřete. Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nahrubo nastrouhejte a vše dohromady poduste na oleji. Čočku s koriandrem a curry přiveďte k varu a okořeňte solí a pepřem, při mírné teplotě asi 15 minut přikryté vařte. Přidejte cibuli, česnek a jablka. Oloupejte banány a nakrájejte je na plátky, vmíchejte do čočky a vařte přikryté dalších 5 minut. Tekutina by se měla skoro všechna vstřebat, v opačném případě povařte v odkrytém hrnci. Mezitím uvařte ve slané vodě těstoviny. Podávejte uvařené těstoviny ozdobené curry čočkou, zakysanou smetanou a pažitkou.

Indická čočková polévka

10 porcí

10 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce curry prášku, 5 středních mrkví na jemno nakrájených, 5 cibulek na jemno nakrájených, celer na jemno nakrájený, 500 g červené čočky, 5 rajčat, 125 g rajčatového protlaku, 1 1/2 čajové lžičky soli, čerstvě namletý černý pepř, ¼ l sladké smetany, petrželka

Na rozehřátem tuku orestujte curry prášek a zeleninu. Vmíchejte vodu, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř. Přikryté vařte při mírné teplotě asi 10 minut. Čočku uvařte ve slané vodě a přidejte do polévky. Před servírováním přidejte smetanu a posypte koriandrem nebo petrželkou.

Rýže NATURAL s červenou čočkou a jarní cibulkou

2 porce

180 g NATURAL rýže, 1 čajová lžička soli, 70 g červené čočky, 2 jarní cibulky, 40 g másla

Rýži se solí vložte do studené vody, vařte pod pokličko a 10 minut před koncem varu přimíchejte červenou čočku. Mezitím jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a poduste na másle asi 1 minutu, ochuťte solí. Vmíchejte rýži a čočku.

Rýžovo – čočkový salát se sýrem

10 porcí

375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g sýru „Mozzarella“, 325 g jogurtu, 125 g zakysané smetany, 45 g hořčice, cukr, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě

Rýži dejte do vařící slané vody (1 část rýže na 2 části vody) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 – 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 – 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout.

Pórek a mozzarellu nakrájejte najemno. Přimíchejte jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu octa. Rýži, čočku, brokolici, mozzarellu a pórek smíchejte s omáčkou.

Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE