PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z červené čočky

Recepty z červené čočky - červená čočka

 

Základní příprava červené čočky

Červenou čočku loupanou propláchněte, vložte do vody, přiveďte k varu, vařte 10 – 15 minut do měkka. Před dovařením osolte.

Čočkové karbanátky

Doba přípravy 25 min, počet porcí 4

200 g Červená čočka loupaná BIOHARMONIE,1 malá cibule, 2 stroužky česneku,1 mrkev, 1 lžička majoránky, ½ lžičky mletého kmínu, lžička soli, špetka pepře, 2 vejce,4 lžíce hladké mouky BIOHARMONIE (pšeničné nebo špaldové), 4 lžíce strouhanky, řepkový olej na smažení

Čočku namočte přes noc do studené vody, poté ji sceďte a propláchněte. Znovu zalijte vodou tak, aby hladina byla jen nepatrně nad čočkou, a uvařte ji doměkka. Když se trochu rozvaří, nevadí. Hotovou totiž rozmixujete. (Pokud použijete červenou čočku, nemusíte ji předem namáčet.)

Cibuli i česnek oloupejte a najemno nasekejte. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulí i česnekem přidejte k rozmixované čočce. Směs na karbanátky dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem, přidejte vejce a promíchejte. Zahustěte moukou a strouhankou. (Nakrájenou cibuli zkuste také nejprve lehce orestovat na lžičce oleje. Zjemní se tak její chuť.)

Z tuhé hmoty tvarujte malé karbanátky a ještě je lehce obalte ve strouhance. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm za mírného probublávání pomalu smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Karbanátky budou výborné například se salátem s jogurtovou zálivkou.

Recept z knihy JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Polévka z červené čočky

1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje na pečení a smažení  BIOLINIE,  200 g červené čočky loupané BIOHARMONIE,  1 l zeleninového vývaru (bujón zeleninový kostky BIOLINIE), špetku mletého koriandru.

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a mletý koriandr.

Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vývarem. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte.

Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte například citrónovou šťávou a podávejte.

 

 

 

 

Červená čočka jako příloha

200 g červené čočky, 400 ml vody, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1/2 čajové lžičky majoránky, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1/2 čajové lžičky mořské soli, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, černý pepř, čerstvě pomletý.

Červenou čočku přiveďte k varu, přidejte bobkový list, hřebíček, majoránku, šalotku a stroužky česneku a vařte do měkka při mírné teplotě bez zakrytí 10 – 15 minut. Vmíchejte mořskou sůl, sójovou omáčku a čerstvě namletý pepř a nechejte ještě chvíli vařit.

Červenou čočku servírujte s bramborem a ovčím sýrem nebo vmíchejte 100 ml smetany a servírujte s černými olivami a celozrnným pečivem jako předkrm.

Červená čočka – Masoor Dhal

5 porcí

200 g omyté červené čočky, 2 – 3 papričky chilli, 3/4 l vody, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička pomleté kurkumy, 2 – 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce tuku, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, sůl

Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.

Červená čočka s česnekem a jarní cibulkou

4 porce

500 g červené čočky, 1 čajová lžička kurkumy, 1/2 čajové lžičky kmínu, 6 – 7 česnekových stroužků, 50 g másla, 4 – 5 jarních cibulek

Čočku omyjte, vařte s kurkumou a kmínem doměkka ve slané vodě asi 15 – 20 minut. Rozmixujte na kaši. Stroužky česneku nakrájejte na jemné proužky a opatrně orestujte na másle, nesmějí zhnědnout, neboť potom chutnají hořce. Vzniklý tuk z restování přelijte přes kaši a na konec ji posypte nakrájenou jarní cibulkou. Servírujte jako přílohu k pečenému masu.

Curry čočka s banánem

4 porce

100 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g kyselých jablk, 2 čajové lžičky oleje, 200 g červené čočky, koriandr, curry prášek, 1/2 l vody, sůl, pepř, 200 g banánů, 100 g celozrnných těstovin, 125 ml zakysané smetany, pažitka

Cibuli nakrájejte na jemno. Stroužky česneku utřete. Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nahrubo nastrouhejte a vše dohromady poduste na oleji. Čočku s koriandrem a curry přiveďte k varu a okořeňte solí a pepřem, při mírné teplotě asi 15 minut přikryté vařte. Přidejte cibuli, česnek a jablka. Oloupejte banány a nakrájejte je na plátky, vmíchejte do čočky a vařte přikryté dalších 5 minut. Tekutina by se měla skoro všechna vstřebat, v opačném případě povařte v odkrytém hrnci. Mezitím uvařte ve slané vodě těstoviny. Podávejte uvařené těstoviny ozdobené curry čočkou, zakysanou smetanou a pažitkou.

Indická čočková polévka

10 porcí

10 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce curry prášku, 5 středních mrkví na jemno nakrájených, 5 cibulek na jemno nakrájených, celer na jemno nakrájený, 500 g červené čočky, 5 rajčat, 125 g rajčatového protlaku, 1 1/2 čajové lžičky soli, čerstvě namletý černý pepř, ¼ l sladké smetany, petrželka

Na rozehřátem tuku orestujte curry prášek a zeleninu. Vmíchejte vodu, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř. Přikryté vařte při mírné teplotě asi 10 minut. Čočku uvařte ve slané vodě a přidejte do polévky. Před servírováním přidejte smetanu a posypte koriandrem nebo petrželkou.

Rýže NATURAL s červenou čočkou a jarní cibulkou

2 porce

180 g NATURAL rýže, 1 čajová lžička soli, 70 g červené čočky, 2 jarní cibulky, 40 g másla

Rýži se solí vložte do studené vody, vařte pod pokličko a 10 minut před koncem varu přimíchejte červenou čočku. Mezitím jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a poduste na másle asi 1 minutu, ochuťte solí. Vmíchejte rýži a čočku.

Rýžovo – čočkový salát se sýrem

10 porcí

375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g sýru „Mozzarella“, 325 g jogurtu, 125 g zakysané smetany, 45 g hořčice, cukr, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě

Rýži dejte do vařící slané vody (1 část rýže na 2 části vody) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 – 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 – 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout.

Pórek a mozzarellu nakrájejte najemno. Přimíchejte jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu octa. Rýži, čočku, brokolici, mozzarellu a pórek smíchejte s omáčkou.

Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE