PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z bulguru

Recepty z pšeničného bulguru - pšeničný bulgur recepty

 

Základní příprava pšeničného bulguru

Bulgur vaříme v poměru 1:2 (bulgur : voda). Zalijeme vařící vodou, přidáme sůl a kapku oleje. 2 minuty povaříme a pak necháme 20 minut dojít.

Bulgur s houbami

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12-bylinná kořenící směs nebo vegeta, 300 g jedlých hub, 100 g nakrájeného celeru, 1 středně velká mrkev nakrájená na menší tenké plátky, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1 čerstvá paprika nakrájená na nudličky

Houby nakrájíme na tenčí plátky a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut. Pak přidáme bulgur, zalijeme 400 ml vývaru a společně dusíme ještě dalších 15 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a bazalku. Dochutíme kořením, případně vmícháme smetanu. Posypané sýrem podáváme s bílým a červeným zelným salátem

Bulgur se zeleninou

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 2-3 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12 bylinná kořenící směs nebo vegeta, 100 g na nudličky nakrájené kapusty, 1 nastrouhaná mrkev, 100 g zeleného hrášku, 100 g kukuřice (mražené nebo v plechovce), pepř

Na širokou pánev dáme olej, zpěníme 1 cibuli, přidáme bulgur, vodu, koření, sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté asi 10-15 minut, přidáme petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Na oleji osmahneme další cibuli, přidáme kapustu a chvíli podusíme. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme hrášek a kukuřici, dobře promícháme a spojíme s bulgurem. Ochutíme petrželkou. Podáváme jako hlavní jídlo posypané sýrem a polité kečupem.

Telecí řízek s bulgurovou nádivkou

80 g pšeničného bulguru, 200 ml vody, 1-2 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, čerstvá cibulová nať, 12 bylinná kořenící směs (nebo vegeta), 4 plátky větších telecích (kuřecích, krůtích) řízků (tloušťka 1 cm), 2 vejce, strouhanka, pepř, sůl (vegeta), olej, 2 cibule, 100 g žampionů (nebo jiných hub, možno použít i sušené), masový (zeleninový) vývar, 50 g másla

Na širokou pánev dáme olej, zpěníme cibuli, přidáme bulgur, vodu a koření nebo sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté asi 10-15 minut, přidáme nakrájenou papriku, petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Zapékací mísu vytřeme olejem a rovnoměrně rozložíme nakrájené žampiony, cibuli, okořeníme pepřem a vegetou. Plátky masa osolíme, opepříme, složíme na půlku, jednu stranu uzavřeme párátky tak, aby nám vznikla kapsa s otvorem. Telecí plátky naplníme připraveným bulgurem a otvor uzavřeme opět párátkem. Naplněné řízky obalíme ve strouhance, namáčíme je v rozkvedlaných vejcích a klademe na rozpálený olej. Po obou stranách opečeme, ukládáme na vrstvu žampionů a cibule, zalijeme vývarem (vodou), podle potřeby osolíme. Na povrch dáme plátky másla a zpočátku pomalu zapékáme po obou stranách. Dopečeme při vyšší teplotě. Hotové řízky obložíme žampiony a podáváme s pšeničnou rýží politou šťávou z masa.

Pšeničná rýže

150 g špaldového kernota, 60 g rýže, 1 cibule, sůl (vegeta), masový (zeleninový) vývar

Špaldové kroupy odděleně uvaříme. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme rýži, kroupy, zalijeme vodou nebo vývarem a pomalu dusíme do měkka. Do hotového zamícháme nakrájenou petrželku nebo pažitku.

Bulgur se zelím

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (čerstvá cibulová nať), sůl nebo vegeta, 1  menší zelí nastrouhané na větším struhadle

Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a na malém ohni a bez přidání vody restujeme do křupava (asi 20 minut). Přidáme bulgur, zalijeme vývarem a ještě společně dusíme 15 minut. Pak přidáme nasekanou petrželku, bazalku, promícháme a přikryté poklicí necháme stát 10-15 minut. Podáváme s libovolnou zeleninovou oblohou, salátem, lehkou omáčkou (jogurtová, bylinková, sýrová aj.). Je to velice chutná lehká večeře nebo vhodná nádivka do zapékané i čerstvé zeleniny (paprikové lusky, rajčata, cibule, cuketa).

Jemné bulgurové knedlíčky

150 g bulguru, 5 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory), 400 mléka, 1 lžíce másla, sůl, 2 lžíce pšeničné mouky, 2 vejce, 1 svazek bazalky

Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, na mírném ohni vaříme 10 minut. Po odstavení z ohně necháme ještě pod poklicí stát asi 5-10 minut. Pak přidáme máslo a necháme odkryté vychladnout. Do vychladnutého přidáme žloutky, bramborovou kaši, nasekanou bazalku nebo petrželku (nepoužíváme, pokud chceme připravit knedlíčky na sladko), pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílku ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě. Pokud se knedlíčky rozvařují těsto zahustíme moukou. Když knedlíčky vyplavou na povrch, ještě je chvíli povaříme, opatrně vybereme na mísu, přidáme kousek másla (nebo zakapeme olejem) a promícháme. Knedlíčky můžeme podávat s masem, zeleninou, omáčkami, zdobíme bazalkou. Rovněž je možné připravit knedlíčky na sladko s ořechy, mákem, tvarohem a pod. (uvařené omaštěné knedlíčky zasypeme cukrem, přidáme ořechy nebo jiné z uvedených surovin a podáváme, možné je i plnění ovocem).

Kuřecí kari bulgur

30 g másla, 50 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, sůl, mletý pepř, 1 velká nakrájená cibule, 2 stroužky česneku, kari koření (šafrán), 150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 400 g čerstvých nebo konzervovaných oloupaných nakrájených rajčat, 300 g růžiček květáku, 60 g rozinek, 100 g mraženého hrášku, 150 g bílého jogurtu

Kuřecí maso opékáme na másle asi 5 minut na slabém ohni až do mírného zhnědnutí. Vybereme ho na talíř, ochutíme solí a trochou pepře. Na másle zbylém na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme kari, bulgur, vývar, rajčata, květák, rozinky a pomalu přivedeme k varu. Pod pokličkou dusíme asi 15 minut, občas zamícháme. Přidáme kuřecí maso, hrášek a opět přivedeme k varu. Pod pokličkou pak dusíme všechno ještě asi 10 minut. Podáváme s čerstvým jablkovým kompotem.

Míchaný ovocný salát s bulgurem

150 g bulguru, 400 ml mléka nebo vody, 1 lžíce másla (oleje), sůl, jakékoliv různé druhy ovoce: 2 banáy, 2 pomeranče (mandarinky), 1 jablko, 2 kiwi, 1 hrozen vína, směs sušeného ovoce a oříšků, rozinky, citrónová šťáva, cukr, 1 smetana ke šlehání

Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, přidáme lžíci cukru a máslo. Na mírném ohni vaříme 10 minut, vypneme plamen a asi 5-10 minut necháme ještě přikryté. Pak dobře promícháme a odkryté necháme vychladnout. Ovoce nakrájíme na kostky (plátky), zakapeme citrónovou šťávou, přidáme rozinky a oříšky, bulgur a dobře promícháme. Šlehačku vyšleháme, osladíme a zamícháme do ovoce (můžeme vynechat nebo použít bílý jogurt). Při podávání posypeme mandlovými vločkami nebo sekanými oříšky a ozdobíme jemně nakrájeným kiwi.

Pšeničný falafel s kapucínem

150 g pšeničného bulguru, 1 velká oloupaná cibule rozkrájená na velké kousky, 2 stroužky česneku, 15 g čerstvé petrželky, mletý kmín a koriandr, 1/4 lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, 200 g uvařeného loupaného hrachu kapucín, 1 rozšlehané vejce, 60 g strouhanky, olej

Bulgur nasypeme do mísy a zalijeme vodou. Necháme 20 minut nasáknout, pak opatrně slijeme. Cibuli, česnek, petrželku, kmín a mletý koriandr rozmixujeme na hladko. Přidáme pepř, uvařený a umletý (rozmixovaný) hrách kapucín a vypracujeme hladké těsto. Přidáme vejce, strouhanku, bulgur a promícháme. Ze směsi mokrýma rukama formujeme malé kulaté placičky, které po každé straně opékáme na oleji. Podáváme s brambory, bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo chlebem.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE