Z mléka, másla, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku smíchejte s vejcem a kváskem a zadělejte těsto. Nechte kynout na teplém místě cca 30 minut. Mák svařte s cukrem a mlékem. Z mouky, cukru a skořice vypracujete drobenku. Švestky očistěte a rozpulte.
Vykynuté těsto rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech, pomažte makovou náplní, poklaďte půlkami švestek a posypte skořicovou drobenkou. Švestkový kynutý koláč s mákem pečte na 170 °C cca 30 minut. Koláč nechte vychladnout a můžete podávat.
Těsto
• 250 g polohrubé pšeničné mouky Bioharmonie
• 4 lžíce přírodního třtinového cukru Bioharmonie
• 100 ml mléka
• 1 vejce
• 15 g droždí
• 50 g másla
Maková náplň:
• 200 g modrého máku Bioharmonie
• 100 g přírodního třtinového cukru Bioharmonie
• 20 g skořicového cukru Amylon
• 250 ml mléka
Drobenka:
• 100 g polohrubé pšeničné mouky Bioharmonie
• 100 g přírodní třtinový cukr Bioharmonie
• 80 g másla
• 1 lžička skořice Sonnentor