Fazole a luštěniny obecně před vařením fermentujeme. A to pro jejich lepší stravitelnost. Před fermentací zrna propláchneme, zalijeme trojnásobným množstvím vody. Po 12 hodinách vodu slijeme a dáme novou. Můžeme do ní přidat zarovnanou lžíci soli, případně jablečného octa, případně i syrovátky. Co komu vyhovuje lépe. Obiloviny fermentujeme většinou jeden den, luštěniny dva.
Více o tématu fermentace najdete tady.
Ingredience jsou uvedeny na 2 porce polévky.
Postup: Na oleji krátce orestujeme cibuli na kostičky. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev s petrželí, nasekaný česnek a ještě chvíli restujeme. Poté přilijeme 0,5 l vody, případně zeleninového vývaru, přidáme bobkový list a nové koření. Ještě cca 10 minut vaříme, K základu přidáme fermentované uvařené fazole (cca 300 g v uvařeném stavu), sůl, pepř, majoránku a prohřejeme. Nakonec ručním mixérem částečně polévku rozmixujeme, část necháme v celku.