Kdo má, může přidat k žitnému kvásku 50 - 100 g Lievito Madre. Kdo nemá a není si jistý kondicí svého žitného kvasu, může přidat 2 g sušeného aktivního droždí.
Smícháme mouky, kvas, med, mléko, část pečené řepy nastrouhané nahrubo a vodu. Hněteme 2-3 minuty, než se vše spojí a necháme 30 min. odpočívat. Poté zapracujeme sůl, zbytek řepy, olej a nakonec nasekané ořechy. Nehněteme zbytečně dlouho, abychom řepu a ořechy úplně nerozšmelcovali. Těsto je lesklé, řidší a trochu lepivé.
Opět necháme přikryté 30 minut odpočívat. Propracujeme navlhčenými rukami a přesuneme do naolejované mísy kynout. Překládáme 3x po 40 minutách a podle potřeby 1-2x po 60 minutách tzn. podle konzistence a nárůstu těsta.
Když se těsto zvětší alespoň o 50 %, umotáme do rýžovou moukou vysypané ošatky. Necháme finálně kynout, buď při pokojové teplotě, nebo můžeme přesunout na několik hodin do lednice. Musíme však hlídat, aby těsto nepřekynulo, zvlášť pokud jsme použili kombinaci žitného kvasu a Lievito Madre. V případě, že jsme k žitnému kvasu přidali droždí, nedáváme do lednice raději vůbec nebo max na půl hodiny-hodinu. Zchlazené těsto se nám bude lépe nařezávat.
Troubu společně s litinovým hrncem, ve kterém budeme péct, vyhřejeme na 250 °C. Těsto vyklopíme z ošatky na pečící papír, přebytečnou mouku odstraníme, chleba nařízneme žiletkou a vložíme do hrnce. Pozor! Překynutý chléb nenařezáváme. Přiklopíme a teplotu stáhneme na 220 °C. Po 20 minutách odklopíme, stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 20 minut. Poté vyndáme z hrnce a dopékáme na mřížce 5-10 min při 180 ° C.
Chlebík má díky řepě a oleji měkkou kůrku. Střída je tmavě až světle růžová. Na chuti nasládlá po medu a zemitá po řepě. Je vynikající s paštikou, sýrem i čokoládovou pomazánkou.