100% žitné housky z chlebové mouky

  • Typ receptu: Bezlaktózové, Veganské
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 90 min.
  • Množství: 8 porcí

Ingredience

  • 500 g mouka žitná chlebová BIO PROBIO
  • 15 g sůl mořská jemná BIOSAL
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukr třtinový přírodní BIO PROBIO
  • 350 ml voda
  • 3 lžíce olej slunečnicový na pečení a smažení BIOLINIE
  • 1 lžička kmín celý SONNENTOR
  • 1 lžíce semínka slunečnicová BIO PROBIO
  • 1 lžička sůl mořská hrubá BIOSAL
  • 1 lžička mák modrý

V míse smíchejte mouku a sůl. Z vody, droždí a cukru připravte kvásek. Ten pak přidejte k mouce spolu s olejem.

Žitná mouka obsahuje jen velmi málo lepku a při zpracování se lepí, proto na propracování těsta použijte vařečku.

Těsto v míse přikryjte potravinovou fólií potřenou olejem a nechte cca 1 hodinu kynout. Aby se těsto při tvarování housek nelepilo na ruce, potřete si je olejem. Z těsta tvarujte housky nebo pletýnky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Housky nechte ještě asi 20 minut dokynout.

Vykynuté housky potřete vodou, podélně nařízněte ostrým nožem a posypte kmínem, slunečnicovými semínky, hrubou solí, nebo mákem.

Pečte 20 minut při teplotě 230 °C. Po vytažení z trouby nechte vychladnout na mřížce.

 

Přihlaste se k odběru newsletteru

Nakoupit suroviny

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

38 Kč
Kmín celý BIO 60 g

Kmín celý BIO 60 g

49 Kč
Mořská sůl jemná 1 kg

Mořská sůl jemná 1 kg

30 Kč
Mořská sůl hrubá 1 kg

Mořská sůl hrubá 1 kg

23 Kč
BIOLINIE Olej slunečnicový na pečení a smažení BIO 0,75 l

BIOLINIE Olej slunečnicový na pečení a smažení BIO 0,75 l

152 Kč
Třtinový cukr přírodní BIO PROBIO 500 g

Třtinový cukr přírodní BIO PROBIO 500 g

47 Kč
Slunečnicová semena BIO  (loupaná) 250 g PROBIO

Slunečnicová semena BIO (loupaná) 250 g PROBIO

31 Kč
Vybrat vše