100% žitné housky z chlebové mouky

  • Typ receptu: Bezlaktózové, Veganské
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 90 min.
  • Množství: 8 porcí

Ingredience

  • 500 g Chlebová mouka žitná
  • 3 lžíce Olej slunečnicový na pečení a smažení
  • 20 g Droždí
  • 15 g Sůl
  • 1 lžička Třtinový cukr přírodní
  • 350 ml Voda

V míse smíchejte mouku a sůl. Z vody, droždí a cukru připravte kvásek. Kvásek a olej přidejte k mouce. Protože žitná mouka obsahuje jen velmi málo lepku a při zpracování se lepí, na zpracování těsta použijte vařečku. Potravinovou fólií přikryjte mísu a těsto nechte kynout cca 1 hodinu. Na malý talířek nalijte trochu oleje, který použijete na dlaně a prsty v průběhu tvarování housek, aby se nám žitné těsto nelepilo na ruce.


Z těsta tvarujte housky nebo pletýnky a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Na plechu nechte housky ještě cca 20 minut dokynout. Vykynuté housky potřete vodou, můžete naříznout ostrým nožem, posypat kmínem, mákem, slunečnicovými semínky nebo hrubozrnnou solí. Pečte 20 minut při teplotě 230 °C. Upečené nechte vychladnout na mřížce.

 

Přihlaste se k odběru newsletteru

Nakoupit suroviny

BIOLINIE Olej slunečnicový na pečení a smažení BIO 0,75 l

BIOLINIE Olej slunečnicový na pečení a smažení BIO 0,75 l

121 Kč
152 Kč
Mouka žitná chlebová 1 kg BIO

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO

38 Kč
Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

47 Kč
Vybrat vše