V míse smíchejte mouku a sůl. Z vody, droždí a cukru připravte kvásek. Ten pak přidejte k mouce spolu s olejem.
Žitná mouka obsahuje jen velmi málo lepku a při zpracování se lepí, proto na propracování těsta použijte vařečku.
Těsto v míse přikryjte potravinovou fólií potřenou olejem a nechte cca 1 hodinu kynout. Aby se těsto při tvarování housek nelepilo na ruce, potřete si je olejem. Z těsta tvarujte housky nebo pletýnky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Housky nechte ještě asi 20 minut dokynout.
Vykynuté housky potřete vodou, podélně nařízněte ostrým nožem a posypte kmínem, slunečnicovými semínky, hrubou solí, nebo mákem.
Pečte 20 minut při teplotě 230 °C. Po vytažení z trouby nechte vychladnout na mřížce.