100% žitné housky z chlebové mouky

  • Typ receptu: Bezlaktózové, Veganské
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 90 min.
  • Množství: 8 porcí

Ingredience

  • 500 g mouka žitná chlebová BIO PROBIO
  • 15 g sůl mořská jemná BIO BIOSAL
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukr třtinový přírodní BIO PROBIO
  • 350 ml voda
  • 3 lžíce olej slunečnicový na pečení a smažení BIO BIOLINIE
  • 1 lžička kmín celý BIO SONNENTOR
  • 1 lžíce semínka slunečnicová BIO PROBIO
  • 1 lžička sůl mořská hrubá BIO BIOSAL
  • 1 lžička mák modrý BIO PROBIO

V míse smíchejte mouku a sůl. Z vody, droždí a cukru připravte kvásek. Ten pak přidejte k mouce spolu s olejem.

Žitná mouka obsahuje jen velmi málo lepku a při zpracování se lepí, proto na propracování těsta použijte vařečku.

Těsto v míse přikryjte potravinovou fólií potřenou olejem a nechte cca 1 hodinu kynout. Aby se těsto při tvarování housek nelepilo na ruce, potřete si je olejem. Z těsta tvarujte housky nebo pletýnky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Housky nechte ještě asi 20 minut dokynout.

Vykynuté housky potřete vodou, podélně nařízněte ostrým nožem a posypte kmínem, slunečnicovými semínky, hrubou solí, nebo mákem.

Pečte 20 minut při teplotě 230 °C. Po vytažení z trouby nechte vychladnout na mřížce.

 

Přihlaste se k odběru newsletteru

Nakoupit suroviny

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

46 Kč
Kmín celý 60 g BIO SONNENTOR

Kmín celý 60 g BIO SONNENTOR

57 Kč
Sůl mořská hrubá 1 kg

Sůl mořská hrubá 1 kg

35 Kč
Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

38 Kč
Semínka slunečnicová 250 g BIO PROBIO

Semínka slunečnicová 250 g BIO PROBIO

37 Kč
Mák modrý BIO 250 g PROBIO

Mák modrý BIO 250 g PROBIO

71 Kč
Vybrat vše