34 Kč
Předpokládané datum expedice: 30. 4. 2024
Proč si přenést kousek biopole do zahrady? Třeba jednozrnku? Zaslouží si to, je tu s námi totiž již 10 000 let. Je nejstarším domestikovaným druhem pšenice a patří spolu se špaldou a dvouzrnkou mezi pšenice pluchaté. Jednozrnka nebyla nikdy nijak šlechtěna, pouze selektivním výběrem. Proto má jinou genetickou výbavu než dnešní moderní pšenice a z toho vyplývají také její lepší nutriční vlastnosti. Vyséváme ji v průběhu října, v teplejších oblastech i do poloviny listopadu.
Jak můžeme jednozrnku pěstovanou na zahradě využít?
Zralé klásky vydrolíme a zrnka použijeme jako zavářku do polévky, do různých rizot, nákypů, pomazánek, salátů. Před vařením, doporučujeme jednozrnku i na dva dny namočit do vody, pro větší využití živin.
Jednozrnka je krásná do kytic a věnců. Na posledních Bioslavnostech z ní byly k vidění v našem hlavním stanu vázané kytice. Jednozrnka jim dodala díky dlouhým osinkám vzdušnost a lehkost.
Sláma z jednozrnky je velmi pružná a dá se využít k různému tvoření. Dají se z ní uplést vánoční a velikonoční ozdoby. Pokud toužíte po větším „díle“, pak koukněte do fotogalerie pod článkem. Zvířátka, strašáci na zahradu… jsou poměrně estetickým přírodním prvkem do zahrady, k vstupním dveřím domu..
Více o pěstování a užitcích jednozrnky se dozvíte na našem blogu Z pole do zahrady.
PRODUKTY POCHÁZEJÍCÍ Z EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ MAJÍ NA OBALE VÝŠE UVEDENÁ LOGA