Nejprve si rozehřejeme pánev a nasucho si rozvoníme koření. Po vychladnutí koření utlučeme v hmoždíři. Na chleba budeme potřebovat 3 g této směsi.
Na teplém místě necháme vzejít kvásek - ingredience důkladně promícháme a necháme v troubě na 30 stupňů asi 20 minut odpočinout.
Ingredience na kvásek z droždí
Těsto:
Do mísy dáme vodu, třtinovou melasu a nabublaný kvásek, zlehka smícháme. Přidáme obě mouky, koření, sůl a metlou nebo vařečkou těsto promícháme tak, aby nikde nebyla suchá místa. Nakonec v ruce vmícháme povolené sádlo. Až vznikne kompaktní, ale lepivější těsto, přikryjeme těsto v míse potravinovou fólií a necháme těsto zrát cca 45 minut. Na vál si rozsypeme celozrnnou žitnou mouku a vyjmeme těsto z mísy. Zlehka vytvarujeme bochník a můžeme dát do formy - a to kulaté nebo na žitnou cihlu. Je dobré formu vymazat sádlem. Lze vysypat semínky nebo vločkami. Pak necháme těsto znovu zrát / kynout. V mezičase si rozehřejeme troubu na 250 °C. Po 30 minutách zrání těsta vložíme formu do trouby a teplotu snížíme na 220 °C. Pečeme celkem 35 - 40 minut. Nakonec chléb vyjmeme z formy a necháme na prkýnku důkladně vychladnout. Upečené chleby vždy chladíme v místnosti, nejlépe na prkénku a minimálně 12 hodin. Teprve poté tento chléb rozkrájíme.
TIP: pokud si připravujeme koření, připravíme si od každé ingredience 3 gramy - dohromady budeme mít 9 gramů koření. V tomto chlebu použijeme 3 gramy a zbývající si uchováme na další pečení chleba.