Žitánky

  • Typ receptu:
  • Náročnost: Obtížný
  • Čas přípravy: 270 min.
  • Množství: 12 porcí

Ingredience

  • 200 g mouka žitná celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 20 g žitný kvas
  • 1 ks rozkvas
  • 300 g mouka žitná chlebová BIO PROBIO
  • 350 g voda
  • 20 g sladěnka
  • 4 lžíce olej olivový extra panenský BIO PROBIO
  • 2 lžičky kmín celý BIO PROBIO
  • 8 g sůl Himalajská jemná PROBIO

Rozkvas klasika - podle síly kvasu, teploty... smícháme si: 200g žitné celozrnné mouky, 200g vody a 20g žitného kvasu, necháme vyběhnout na dvojnásobek, vršek téměř rovný, probublinkovaný a prodírkovaný.

K rozkvasu přidejte ostatní suroviny a vypracujte lepivé těsto, které nechte 2-3 hodiny kynout - podle teploty v místnosti, těsto by mělo narůst aspoň o polovinu původního objemu - sůl dejte podle uvážení, pokud nebudete sypat solí a kmínem (např. do mrazáku se to moc nehodí), tak dejte víc soli do těsta.

Sladěnka se do žitného pečiva přidává kvůli lepšímu prokynutí, enzymy v ní pomáhají těžkopádnému žitu lépe vyběhnout, nutně tam být nemusí, ale těstu to prospěje - bude maličko víc nadýchané a vláčnější než bez ní.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů po cca 80 g, lehce omoučenou rukou vytvarujte do kuliček, naskládejte na plech s pečícím papírem a nechte přibližně hodinu vykynout Že jsou připravené k pečení poznáte podle drobných dírek a prasklinek na povrchu.

 Pečte v zapařené troubě, vyhřáté na 250°C po dobu 15 minut, poté stáhněte teplotu, odeberte pekáč s vodou a dopečte na 200°C ještě 10 minut.

 Po upečení nechte zcela vystydnout a můžete je jíst.

Nakoupit suroviny

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

46 Kč
Mouka žitná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO KLASA

Mouka žitná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO KLASA

43 Kč
Kmín celý 200 g BIO PROBIO

Kmín celý 200 g BIO PROBIO

60 Kč
Olej olivový extra panenský 500 ml BIO PROBIO

Olej olivový extra panenský 500 ml BIO PROBIO

269 Kč
Sůl Himalajská jemná 1 kg PROBIO

Sůl Himalajská jemná 1 kg PROBIO

39 Kč
Vybrat vše