Rozkvas klasika - podle síly kvasu, teploty... smícháme si: 200g žitné celozrnné mouky, 200g vody a 20g žitného kvasu, necháme vyběhnout na dvojnásobek, vršek téměř rovný, probublinkovaný a prodírkovaný.
K rozkvasu přidejte ostatní suroviny a vypracujte lepivé těsto, které nechte 2-3 hodiny kynout - podle teploty v místnosti, těsto by mělo narůst aspoň o polovinu původního objemu - sůl dejte podle uvážení, pokud nebudete sypat solí a kmínem (např. do mrazáku se to moc nehodí), tak dejte víc soli do těsta.
Sladěnka se do žitného pečiva přidává kvůli lepšímu prokynutí, enzymy v ní pomáhají těžkopádnému žitu lépe vyběhnout, nutně tam být nemusí, ale těstu to prospěje - bude maličko víc nadýchané a vláčnější než bez ní.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů po cca 80 g, lehce omoučenou rukou vytvarujte do kuliček, naskládejte na plech s pečícím papírem a nechte přibližně hodinu vykynout Že jsou připravené k pečení poznáte podle drobných dírek a prasklinek na povrchu.
Pečte v zapařené troubě, vyhřáté na 250°C po dobu 15 minut, poté stáhněte teplotu, odeberte pekáč s vodou a dopečte na 200°C ještě 10 minut.
Po upečení nechte zcela vystydnout a můžete je jíst.