Závin z tvarohového těsta s mákem a švestkami

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 120 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • NA TĚSTO
  • 350 g mouka pšeničná bílá hladká BIO PROBIO
  • 250 g tvaroh
  • 250 g máslo
  • 1 ks vejce
  • 50 g cukr moučkový BIO PROBIO
  • 1 špetka sůl mořská jemná BIO BIOSAL
  • 1 lžička prášek kypřicí do pečiva BIO AMYLON
  • NÁPLŇ
  • 200 g mák modrý BIO PROBIO
  • 300 ml mléko
  • 2 lžíce rozpuštěné máslo
  • 2 lžíce rum
  • 2 lžíce mouka hladká do náplně
  • med
  • švestky

Z uvedených surovin vypracujte těsto. Dejte na hodinu do lednice zatuhnout.

Připravte náplň, udělejte jíšku z mouky a másla. Do ní zamíchejte namletý mák, přidejte mléko, skořici, med a sůl dle chuti. Krátce povařte, odstavte, vmíchejte rum a nechte vychladnout.

Z těsta si vyválejte plát, potřete ho makovou náplní, na ni položte švestky nakrájené na kousky.

Závin zamotejte, potřete vejcem a pečte na 180 stupňů cca 30 minut.

Nakonec pocukrujte.

 

Tip:

- do těsta můžete přidat trochu nemletého máku

- švestky lze nahradit jablíčky, višněmi, hruškami. Lze použít i sušené ovoce.

- náplň může být tvarohová, ořechová, s nakrájenýma, nebo nastrouhanými jablíčky a ořechy, s povidly....

- z těsta nemusíte dělat pouze závin, třeba i plněné taštičky jsou velmi zajímavé

- k závinu můžete podávat vanilkovou omáčku, šlehačku, tvaroh našlehaný s mascarpone...

Nakoupit suroviny

Mouka pšeničná hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka pšeničná hladká 1 kg BIO PROBIO

58 Kč
Prášek kypřicí do pečiva 12 g BIO AMYLON

Prášek kypřicí do pečiva 12 g BIO AMYLON

8,20 Kč
Cukr moučkový třtinový 400 g BIO PROBIO

Cukr moučkový třtinový 400 g BIO PROBIO

63 Kč
Mák modrý BIO 250 g PROBIO

Mák modrý BIO 250 g PROBIO

71 Kč
Vybrat vše