Čočku zalijte vodou a nechte 2 – 3 hodiny máčet. Vodu slijte. Poté dle návodu uvařte.
Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte pár minut, aby zesklovatěla.
Oloupanou mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na malé kostičky. Vsypte k cibuli a na středním stupni opékejte asi 4 – 5minut.
Do hrnce přidejte protlak, najemno nakrájený česnek a minutu míchejte.
Zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte bobkový list, tymián, papriku, oregano, sůl a pepř a provařte. Přidejte uvařenou čočku, sekaná rajčata a prohřejte.
Na veganský parmezán stačí promixovat kešu s lahůdkovým droždím, česnekem a solí.
Boloňskou omáčku podávejte s těstovinami. Posypejte veganským parmezánem a nakrájenou petrželkou.