Vánoční skořicový věnec z červené pšenice

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Obtížný
  • Čas přípravy: 90 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 150 g Mouka z červené čočky
  • 150 g Pšeničné bílá hladká mouka
  • 6 lžic Třtinový cukr přírodní
  • Sůl Biosal
  • 120 ml Mléko
  • 15 g Droždí
  • 80 g Máslo
  • 1 ks Žloutek
  • 3 lžičky Skořice mletá

Postup:

Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek. Po vzejití kvásku přidejte ostatní suroviny určené na těsto. Zpracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě cca 60 minut.

Na náplň si v misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a skořici.

Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte v co nejtenčí plát ve tvaru čtverce. Ten potřete po celé ploše náplní a zarolujte.

Srolované těsto z vrchu podélně rozřízněte tak, že z jedné strany začnete 5 cm od konce a doříznete až na druhý konec. Takto vám vzniknout dva prameny, které jsou na jednom konci k sobě spojené.

Prameny spleťte (přeložte přes sebe) tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočte do kruhu a přitlačením spojte oba konce k sobě. Hotový věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C do zezlátnutí, cca 25 minut.

 

Těsto:

  • 150 g celozrnné jemně mleté mouky z červené pšenice Bioharmonie
  • 150 g hladké pšeničné mouky Bioharmonie
  • 1 lžíce přírodního třtinového cukru Bioharmonie
  • špetka soli Biosal
  • 120 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 30 g másla
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 5 lžic přírodního třtinového cukru Bioharmonie
  • 3 lžičky mleté skořice Sonnentor
  • 50 g másla

Nakoupit suroviny

Mořská sůl jemná 1 kg

Mořská sůl jemná 1 kg

30 Kč
Mouka z červené čočky  450 g BEZLEPKOVÁ BIO

Mouka z červené čočky 450 g BEZLEPKOVÁ BIO

65 Kč
Skořice mletá BIO 40 g

Skořice mletá BIO 40 g

49 Kč
Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

47 Kč
Vybrat vše