Vánočka ze špaldové mouky

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 180 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 300 g Celozrnná mouka špaldová jemně mletá
  • 100 g Třtinový cukr přírodní
  • 60 g Rozinky
  • Mandle hnědé celé
  • 250 ml Mléko
  • Muškátový oříšek
  • Sůl Biosal
  • 120 g Máslo
  • 3 ks Žloutek
  • 40 g Droždí
  • Citrónová kůra
  • 50 g Vlašský ořech

Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Zbytek mouky smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, citronovou kůru, kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte tuhé těsto. Při hnětení těsta dle potřeby přidejte mléko či obilný nápoj. Těsto přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny kynout.

Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělte těsto na 9 kusů, ty vyválejte do pramenů a spleťte vánočku.

Vánočku nechte půl hodiny kynout na plechu. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi. Prvních 10 minut pečte na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších  25-35 minut.

Nakoupit suroviny

Celozrnná mouka špaldová (jemně mletá) BIO 1 kg

Celozrnná mouka špaldová (jemně mletá) BIO 1 kg

58 Kč
Mandle celé hnědé BIO 80 g

Mandle celé hnědé BIO 80 g

67 Kč
Mořská sůl jemná 1 kg

Mořská sůl jemná 1 kg

30 Kč
Muškátový oříšek mletý BIO 30 g

Muškátový oříšek mletý BIO 30 g

88 Kč
Rozinky BIO 200 g

Rozinky BIO 200 g

43 Kč
Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

47 Kč
Vybrat vše