Vánočka ze špaldové mouky

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 180 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 300 g mouka špaldová celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 300 g mouka pšeničná hladká BIO PROBIO
  • 100 g cukr třtinový přírodní BIO PROBIO
  • 60 g rozinky BIO PROBIO
  • mandle celé BIO PROBIO
  • 250 ml mléko
  • muškátový oříšek mletý BIO SONNENTOR
  • sůl jemná BIO BIOSAL
  • 120 g máslo
  • 3 ks žloutek
  • 40 g droždí
  • citronová kůra
  • 50 g ořechy vlašské BIO PROBIO

Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Zbytek mouky smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, citronovou kůru, kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte tuhé těsto. Při hnětení těsta dle potřeby přidejte mléko či obilný nápoj. Těsto přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny kynout.

Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělte těsto na 9 kusů, ty vyválejte do pramenů a spleťte vánočku.

Vánočku nechte půl hodiny kynout na plechu. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi. Prvních 10 minut pečte na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších  25-35 minut.

Nakoupit suroviny

Mouka pšeničná hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka pšeničná hladká 1 kg BIO PROBIO

58 Kč
Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

45 Kč
Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

38 Kč
Rozinky 200 g BIO PROBIO

Rozinky 200 g BIO PROBIO

44 Kč
Vybrat vše