Postup:
Změklé máslo utřete s cukrem. Poté metlou zašlehejte vejce a tvaroh. Do směsi vmíchejte namočené rozinky s rumem a nastrouhanou citronovou kůru.
Ve větší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přilijte tvarohovou směs a zpracujte vláčné těsto.
Z těsta vytvarujte na lehce pomoučené pracovní ploše 2 bochánky. Položte na plech vyložený pečicím papírem – nenařezávejte do kříže. Mazanec má i tak tendenci prasknout, protože těsto je poměrně těžké. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Mandle předem namočte přes noc do vody, poté půjde slupka krásně sloupnout. Nasekejte je nebo rozdělte na půlky.
Bochánky vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch) a pečte takto zprudka 10 minut. Poté teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 50 minut.
Krájejte až po úplném vychladnutí.