Špaldový mazanec zdobený vajíčkem

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 120 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 230 g mouka špaldová hladká BIO PROBIO
  • 100 g mouka špaldová polohrubá BIO PROBIO
  • 21 g droždí
  • 115 ml mléko
  • 70 g cukr třtinový přírodní BIO PROBIO
  • 1 špetka mletá vanilka
  • 70 g máslo
  • 3 g sůl BIO BIOSAL
  • 1 ks citronová kůra
  • 1 ks vejce
  • 30 g rozinky BIO PROBIO
  • 35 g mandle plátky

Nejprve si připravte kvásek z droždí. V míse smíchejte polohrubou a hladkou špaldovou mouku, udělejte v ní důlek, vlijte do něj 2/3 mléka a rozdrobte droždí. Ze stran pomalu vmíchejte mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypte trochou hladké mouky a nechte v teple 30 minut vzejít.

Přidejte všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Nakonec vmíchejte rozinky a mandle. Těsto nechte 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujte bochánek a nechte v teple hodinu kynout. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40-50 minut.

Obarvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí.

Existuje ale i jiný postup. Protože může při pečení vajíčko sjet do strany, ale hlavně proto, že pod vajíčkem se těsto dlouho peče. Takže upečte bochánek a po vychladnutí jednoduše malým nožem vyřízněte důlek do těsta, tak akorát na vajíčko.

Nakoupit suroviny

Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

63 Kč
Mouka špaldová polohrubá 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová polohrubá 1 kg BIO PROBIO

73 Kč
Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

48 Kč
Rozinky 200 g BIO PROBIO

Rozinky 200 g BIO PROBIO

44 Kč
Mandle plátky 100 g BIO PROBIO

Mandle plátky 100 g BIO PROBIO

93 Kč
Vybrat vše