Špaldový fougasse

  • Typ receptu: Vegetariánské, Veganské, Bezlaktózové
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 60 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 250 g mouka špaldová hladká BIO PROBIO
  • 200 ml voda
  • 8 g droždí
  • 1 lžička sůl BIO BIOSAL
  • 0,5 lžičky cukr třtinový přírodní BIO PROBIO
  • 1 lžíce olej olivový extra panenský BIO BIOLINIE

Do mísy nalijte teplou vodu. Přidejte sůl, cukr, droždí a dobře rozmíchejte. Pokud chcete mít fougasse tmavší, přidejte i lžíci krémového balsamica.  Případně přidejte další ingredience podle chuti bylinky, olivy...

Nakonec přidejte olivový olej a mouku. Vypracujte těsto. Dobře to jde hnětačem, těsto je hodně řídké a lepivé. 

Hotové těsto nechte 45 minut kynout, stačí při pokojové teplotě.

Po vykynutí si připravte plech, vyložte ho pečícím papírem a jemně poprašte hladkou moukou. Vykynuté těsto na něj vyklopte.

Těsto pomoučněte, docela dost, tolik aby se vám nelepilo na ruce.

Rukama z těsta udělejte na plechu placku tenkou asi 1 cm.

Pomocí kuchyňské stěrky těsto různě rozpulte a udělejte do něj dírky a zářezy nějak tak, jak to vidíte na fotkách.

Nechte ještě 20 minut nakynout na plechu.

Mezitím zahřejte troubu na 230°C. Fougasse pečte přibližně 10-15 minut, až bude na povrchu zlatý a křupavý. Nejlepší je čerstvý.

Tipy a možnosti:

  • Před pečením fougasse posypete bylinkami nebo přidejte bylinky do těsta. Třeba provensálské koření. 
  • Po vyndání z trouby ho potřete olivovým olejem. Nebo olivovým olejem s prolisovaným česnekem.
  • Potřením olivovým olejem ztratí svou křupavost ale zase získá další chuť a vůni.
  • Na tmavší verzi Fougasse přidejte do těsta 1 lžíci balzamikového krému (Pozor! Opravdu hustý krém, ne řídký ocet)
  • Výborné jsou i černé olivy zapracované do těsta před pečením.

Nakoupit suroviny

Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

63 Kč
Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

48 Kč
Vybrat vše