Špaldoví velikonoční zajíččci

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 120 min.
  • Množství: 12 porcí

Ingredience

  • 500 g mouka na špaldový mazanec BIO PROBIO
  • 30 g droždí
  • 200 ml mléko
  • 80 g máslo
  • 30 g cukr moučkový BIO PROBIO
  • 1 ks cukr vanilkový BIO AMYLON
  • 2 ks žloutek
  • 1 ks vejce

Droždí nasypte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé  -  ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.

Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo.

Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s oběma cukry. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto.

Těsto nechte tři čtvrtě hodiny až hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.

Těsto přendejte na pracovní podložku a vyválejte váleček. Odkrojte z něj 12 stejně velkých kousků. Z každého nejdříve odkrojte malý kousek těsta a poté z větší části těsta vyválejte hada dlouhého 28 – 30 cm. Konce vyválejte do špičky. Z malého kousku těsta vyválejte slabého hada a udělejte z něj uzlík.

Z delšího pramenu utvořte pomyslné písmeno U a do jeho zaoblení vložte uzlík – jako ocásek. Kolem něj stočte konce k sobě, přetočte přes sebe a špičaté konce nechte volné – budou představovat ouška.

Zajíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Podle své fantazie můžete ještě přidat zajíčkovi očka nebo čumáček, třeba z rozinek nebo mandlí.

Pečte při 180 °C (horkovzduch) 25 minut.

Nakoupit suroviny

Cukr vanilkový 8 g BIO AMYLON

Cukr vanilkový 8 g BIO AMYLON

10 Kč
Cukr moučkový třtinový 400 g BIO PROBIO

Cukr moučkový třtinový 400 g BIO PROBIO

63 Kč
Vybrat vše