Kváskový semínkový chléb

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 1500 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 275 g mouka pšeničná chlebová BIO PROBIO
  • 50 g mouka pšeničná celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 240 g voda
  • 65 g pšeničný kvásek
  • 7 g sůl BIO BIOSAL
  • 1 lžička černý sezam
  • 1 lžička kmín celý PROBIO
  • 1 lžička len hnědý BIO PROBIO
  • 1 lžička len zlatý

Nejprve smícháme obě mouky, přilijeme vodu a necháme přikryté 2 h odležet (autolýza).

Poté přimícháme kvásek, který pěkně zapracujeme hnětáním (cca 5 min) a necháme přikryté odpočívat 30 minut.

Dále zapracujeme sůl a semínka a opět zahnětáme - cca 5 minut. Odpočinek 30 minut.

Uděláme 1. překlad těsta a necháme jej odpočívat 60 minut.

Následuje 2. - 4. překlad "cívka" vždy s odpočinkem 60 minut.

Po posledním odpočinku si připravíme ošatku a těsto velmi jemně stočíme do dobře vysypané ošatky.

Ošatku vložíme do igelitového sáčku a dáme chladit do lednice na 15 - 20 hodin.

Pozor, je důležité, aby teplota byla 3 - 4°C, jinak těsto překyne!

Následující den předem vyhřejeme troubu na 250 °C. Těsto vyndáme z lednice, vyklopíme na sázecí lopatku / prkýnko s pečicím papírem, nařízneme podélným řezem a pečeme prvních 10 minut se záparou na 240 °C a poté 30 minut bez zápary na 210 °C.

Dobře upečený chléb po poklepání na spodní stranu pěkně "zvoní". Před krájením jej necháme vychladnout na mřížce.

Nakoupit suroviny

Mouka pšeničná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka pšeničná chlebová 1 kg BIO PROBIO

54 Kč
Mouka pšeničná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

Mouka pšeničná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

51 Kč
Len hnědý BEZLEPKOVÝ 150 g BIO PROBIO

Len hnědý BEZLEPKOVÝ 150 g BIO PROBIO

31 Kč
Len zlatý 150 g BIO PROBIO

Len zlatý 150 g BIO PROBIO

38 Kč
Kmín celý 200 g BIO PROBIO

Kmín celý 200 g BIO PROBIO

53 Kč
Vybrat vše