Pšenično-žitný bochník s vlašskými ořechy

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 1000 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 400 g mouka pšeničná chlebová BIO PROBIO
  • 150 g mouka žitná chlebová BIO PROBIO
  • 400 g voda
  • 11 g sůl BIO BIOSAL
  • 1 hrst ořechy vlašské BIO PROBIO

Rozkvas:

  • 150 g vody
  • 150 g žitné chlebové mouky PROBIO
  • 40 g aktivního žitného kvásku

Těsto:

  • 340 g rozkvasu z žitné chlebové mouky PROBIO (40 g - 1 lžíci odebereme na příští pečení)
  • 400 g pšeničné chlebové mouky PROBIO
  • 250 g vody
  • 11 g soli
  • vlašské ořechy (dle chuti, třeba hrst)

Rozkvas si připravte den dopředu, nejlépe večer a nechte jej přes noc pracovat. Ráno bude hotový. Měl by zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem.

Do mísy od robota dejte vodu, rozkvas bez jedné lžíce (tu si odeberte do skleničky na kvásek, přikrmte a schovejte na příští pečení), pšeničnou chlebovou mouku a dobře promíchejte, ať nezbydou suchá místa. Přikryjte a nechte 30 minut odpočinout. Přidejte sůl a v robotu nechte 10 minut zpracovávat těsto (použijte hák). Přidejte ořechy a zapracujte je.

Těsto nechte v pokojové teplotě kynout cca 2-3 hodiny (přikryté v nádobě). Těsto by se mělo zvětšit o cca 80%. V průběhu kynutí  těsto dvakrát přeložte, po cca 45 minutách. Po vykynutí stočte do ošatky a nechte cca 1,5 hodiny dále kynout (už nabyde jen o cca 20%). Po hodině kynutí rozpalte troubu (na 250°) s plechem na chléb a v nejspodnější části trouby umístěte nádobu nebo plech s vodu. Vykynutý chléb překlopte na plech do trouby, můžete jej předtím naříznout. Po 10 minutách vyndejte plech se zbytkem vody, troubu vyvětrejte a snižte teplotu na 220°. Pečte ještě cca 25 minut. Upečený chléb by měl na ťukání prstem dospod chleba „zvonit“.

Nakoupit suroviny

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

46 Kč
Mouka pšeničná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka pšeničná chlebová 1 kg BIO PROBIO

54 Kč
Vybrat vše