Postup:
Instantní kukuřičnou polentu postupně pomalu vsypte do 600 ml vroucí osolené vody a stále míchejte. Za 3 minuty je polenta hotová. Uvařenou polentu přelijte do pekáčku či na plech vyložený pečícím papírem a nechte ztuhnout a vychladnout.
Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte na kousky vhodné k napichování na špejli. Stejně tak nakrájejte uzené tofu. Předehřejte troubu asi na 170°C.
Ztuhlou a vychladlou polentu nakrájejte na stejně velké kousky jako zeleninu. Připravte si špejle s ostrou špičkou a postupně jednotlivé kusy zeleniny, tofu a polenty napichujte.
Špízy poklaďte na pečící plech a pokapejte ze všech stran olivovým oleje. Osolte, opepřete a posypte provensálským kořením. Pečte asi 30-45 min podle druhu zeleniny. Zeleniny by měla být změklá, ale stále ještě křupavá. Podávejte jako přílohu k masovým pokrmům či jako doplněk k čerstvému zeleninovému salátu.
Tip: Místo tofu můžete použít uzený tempeh či jakýkoliv oblíbený tvrdý sýr (doporučujeme například sýr feta či balkánský sýr)