Papriky rozkrojte na poloviny a očistěte. U rajčat odřízněte vrch a vnitřek vydlabejte – vnitřky pokrájejte a odložte stranou na později. Kapustové, nebo zelné listy spařte horkou vodou. Bulgur a trhanku důkladně propláchněte ve vlažné vodě. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a jemně osmahněte. Přidejte mletou červenou papriku, pepř, nakrájenou hlívu, pokrájené vnitřky rajčat a vše chvíli smažte. Přisypte bulgur s trhankou, přidejte nadrobno nakrájenou petrželovou nať, osolte a podlijte cca 1,5 dcl horké vody. Směs duste, dokud se tekutina nevsákne.
Směsí naplňte paprikové lusky, rajčata a z kapustových (zelných) listů udělejte závitky. Takto naplněnou zeleninu skládejte do pekáčku, podlijte 2 dcl horké vody a trochou oleje. Pečte na 220 °C po dobu 15-20 minut. Na závěr vše dozdobte čerstvou petrželovou natí, rukolou nebo pažitkou.
Tip: Plněná zelenina skvěle chutná se zakysanou smetanou a posypaná sýrem.