Ořechový mazanec ze špaldové mouky

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 190 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 250 ml mléko
  • 100 g cukr třtinový přírodní BIO PROBIO
  • 300 g mouka pšeničná bílá hladká BIO PROBIO
  • 40 g droždí
  • 300 g mouka špaldová celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka sůl mořská jemná BIO BIOSAL
  • 1 špetka muškátový oříšek mletý BIO SONNENTOR
  • 1 lžíce citronová kůra
  • 120 g máslo
  • 60 g rozinky BIO PROBIO
  • 60 g ořechy vlašské BIO PROBIO
  • 40 g mandle celé BIO PROBIO

Do 3 lžic vlažného mléka nebo rostlinného nápoje (např. rýžový nápoj ISOLA BIO) rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a nechte na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.

Mouku smíchejte s cukrem a přidejte žloutky rozšlehané se špetkou soli, špetkou mletého muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte v pevné těsto. Při hnětení těsta přidávejte mléko postupně, dle potřeby.

Těsto zakryjte a nechte 2 hodiny kynout. Během této doby ho dvakrát promíchejte vařečkou, aby se provzdušnilo.

Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a na hrubo nasekané ořechy.

Z těsta vytvarujte bochánek a nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě chvíli nakynout. Poté ho potřete bílkem a posypte oloupanými nasekanými mandlemi.

Vrch mazance nařízněte křížem a pečte prvních 10 minut na 220 °C a dalších 40 minut pozvolna dopékejte na 150 °C.

Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

 

Přihlaste se k odběru newsletteru

Nakoupit suroviny

Mouka pšeničná hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka pšeničná hladká 1 kg BIO PROBIO

58 Kč
Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

45 Kč
Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

38 Kč
Rozinky 200 g BIO PROBIO

Rozinky 200 g BIO PROBIO

44 Kč
Vybrat vše