Ořechový mazanec ze špaldové mouky

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 30 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 300 g Špaldová celozrnná mouka
  • 300 g Pšeničné bílá hladká mouka
  • 100 g Třtinový cukr přírodní
  • 120 g Máslo
  • 3 ks Vejce
  • 40 g Droždí
  • 250 ml Mléko
  • 60 g Rozinky
  • Citrónová kůra
  • Muškátový oříšek
  • Mandle hnědé celé
  • Vlašský ořech
  • Mořská sůl

Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například rýžový nápoj Isola Bio) rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.


Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom jej rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Vrcholy mazanců nařízneme na kříž a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

 

Přihlaste se k odběru newsletteru

Nakoupit suroviny

Celozrnná mouka špaldová (jemně mletá) BIO 1 kg

Celozrnná mouka špaldová (jemně mletá) BIO 1 kg

58 Kč
Mandle celé hnědé BIO 80 g

Mandle celé hnědé BIO 80 g

67 Kč
Mořská sůl jemná 1 kg

Mořská sůl jemná 1 kg

30 Kč
Muškátový oříšek mletý BIO 30 g

Muškátový oříšek mletý BIO 30 g

88 Kč
Rozinky BIO 200 g

Rozinky BIO 200 g

43 Kč
Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

47 Kč
Vybrat vše