Ořechový mazanec ze špaldové mouky

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 30 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 300 g Špaldová celozrnná mouka
  • 300 g Pšeničné bílá hladká mouka
  • 100 g Třtinový cukr přírodní
  • 120 g Máslo
  • 3 ks Vejce
  • 40 g Droždí
  • 250 ml Mléko
  • 60 g Rozinky
  • Citrónová kůra
  • Muškátový oříšek
  • Mandle hnědé celé
  • Vlašský ořech
  • Mořská sůl

Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například rýžový nápoj Isola Bio) rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.


Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom jej rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Vrcholy mazanců nařízneme na kříž a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Nakoupit suroviny

Cel. mouka špaldová (jemně mletá) BIO 1kg

Cel. mouka špaldová (jemně mletá) BIO 1kg

41 Kč
55 Kč
Třtinový cukr přírodní - BIO - 500g  (H)

Třtinový cukr přírodní - BIO - 500g (H)

47 Kč
Rozinky BIO 200g - (H)

Rozinky BIO 200g - (H)

51 Kč
Muškátový oříšek mletý BIO 30g

Muškátový oříšek mletý BIO 30g

96 Kč
Mandle hnědé celé BIOHARMONIE 80 g

Mandle hnědé celé BIOHARMONIE 80 g

71 Kč
Mořská sůl jemná 1kg

Mořská sůl jemná 1kg

30 Kč
Vybrat vše