Kváskový žitný chléb do formy

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 1140 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 670 g mouka žitná chlebová BIO PROBIO
  • 570 g voda
  • 15 g sůl jemná BIO BIOSAL
  • 5 g kmín celý PROBIO

Nepřilnavá forma 30 x 11 cm výška 7cm

Připravte si  Rozkvas 1 (cca 10 - 12 hodin)

  • 20 g žitný kvásek
  • 70 g vlažná voda
  • 70 g mouka žitná chlebové PROBIO

Vše dobře promíchejte, zakryjte a nechte 10 - 12 hodin prokvasit v pokojové teplotě. Rozkvas by měl zdvojnásobit svůj objem. V teple mu to jde rychle, ale v chladnější místnosti potřebuje více času.

Rozkvas 2 (cca 3 hodiny)

  • 150 g teplá voda (ne vroucí)
  • 150 g mouka žitná chlebová PROBIO
  • celý rozkvas

Do mísy vlijte teplou vodu. Přidejte celý rozkvas a dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku, opět vše dobře promíchejte, zakryjte a nechte 3 hodiny prokvasit v pokojové teplotě.

Těsto

  • 350 g voda
  • 450 g mouka žitná chlebová PROBIO
  • 15 g sůl mořská jemná
  • 5 g kmín celý PROBIO 

Všechny tyto ingredience přidejte do mísy k rozkvasu a vařečkou dobře promíchejte. Na žitné těsto nikdy nepoužívejte robota. Těsto dobře a relativně rychle promíchejte vařečkou nebo velkou lžící. Z hnětení v robotu by byl chléb hutný a sražený.

Formu na pečení silně vymažte máslem a dejte do ní těsto. Žitné těsto je extrémně hutné a lepivé. Není nutné jej ve formě uhladit, protože těsto bude ještě kynout a při kynutí pěkně celou formu vyplní.

Formu s těstem vložte do igelitového sáčku a při pokojové teplotě nechte ještě 2-3 hodiny kynout. Mělo by vykynout k okraji formy.

Formu s těstem vložte do studené trouby a zapněte ji na 210 °C. Chléb pečte přibližně 40 minut. Propečení chleba můžeme zkusit vpichovým teploměrem. Vnitřní teplota by měla být nad 90 °C, ideálně nad 95°C.

Pečený chléb vyklopte z formy. Pokud se vám bude zdát světlý, můžete ho dopéct na plechu nebo na mřížce bez formy. Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce a krájejte ideálně až druhý den - při krájení teplého chleba se chléb může začít lepit na nůž, ale do druhého dne se chléb pěkně usadí, není hutný a nelepí se.

 

Nakoupit suroviny

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

46 Kč
Kmín celý 200 g BIO PROBIO

Kmín celý 200 g BIO PROBIO

53 Kč
Vybrat vše