Nepřilnavá forma 30 x 11 cm výška 7cm
Připravte si Rozkvas 1 (cca 10 - 12 hodin)
Vše dobře promíchejte, zakryjte a nechte 10 - 12 hodin prokvasit v pokojové teplotě. Rozkvas by měl zdvojnásobit svůj objem. V teple mu to jde rychle, ale v chladnější místnosti potřebuje více času.
Rozkvas 2 (cca 3 hodiny)
Do mísy vlijte teplou vodu. Přidejte celý rozkvas a dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku, opět vše dobře promíchejte, zakryjte a nechte 3 hodiny prokvasit v pokojové teplotě.
Těsto
Všechny tyto ingredience přidejte do mísy k rozkvasu a vařečkou dobře promíchejte. Na žitné těsto nikdy nepoužívejte robota. Těsto dobře a relativně rychle promíchejte vařečkou nebo velkou lžící. Z hnětení v robotu by byl chléb hutný a sražený.
Formu na pečení silně vymažte máslem a dejte do ní těsto. Žitné těsto je extrémně hutné a lepivé. Není nutné jej ve formě uhladit, protože těsto bude ještě kynout a při kynutí pěkně celou formu vyplní.
Formu s těstem vložte do igelitového sáčku a při pokojové teplotě nechte ještě 2-3 hodiny kynout. Mělo by vykynout k okraji formy.
Formu s těstem vložte do studené trouby a zapněte ji na 210 °C. Chléb pečte přibližně 40 minut. Propečení chleba můžeme zkusit vpichovým teploměrem. Vnitřní teplota by měla být nad 90 °C, ideálně nad 95°C.
Pečený chléb vyklopte z formy. Pokud se vám bude zdát světlý, můžete ho dopéct na plechu nebo na mřížce bez formy. Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce a krájejte ideálně až druhý den - při krájení teplého chleba se chléb může začít lepit na nůž, ale do druhého dne se chléb pěkně usadí, není hutný a nelepí se.