Postup:
Smíchejte žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku, celozrnnou pšeničnou mouku, sůl a vodu.
Vymíchejte řidší těsto, které vlijte do podlouhlé, olejem a moukou vysypané formy (30 cm), přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout 5-6 hodin, dokud těsto téměř neznásobí svůj objem.
Pečte na 230 °C cca 30 minut. Poté snižte teplotu trouby na 200 °C, potřete chleba vodou a pečte ještě dalších 30 - 50 minut, až je kůrka pěkně hnědá. Po upečení chléb umístěte na mřížku, potřete ještě vodou a nechte vychladnout.
Náš tip: Do těsta můžete dle své vlastní chuti a fantazie přidat kmín, chlebové koření nebo semínka slunečnice či dýně.
Použít můžete i formu kulatou o průměru asi 26 cm.