Kváskový chléb pšenično-žitný

  • Typ receptu: Bezlaktózové, Veganské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 420 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 150 g mouka žitná chlebová BIO PROBIO
  • 450 g mouka pšeničná celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 3 lžičky sůl jemná BIO BIOSAL
  • 600 ml voda
  • 100 g kvásek

Postup:

Smíchejte žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku, celozrnnou pšeničnou mouku, sůl a vodu.

Vymíchejte řidší těsto, které vlijte do podlouhlé, olejem a moukou vysypané formy (30 cm), přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout 5-6 hodin, dokud těsto téměř neznásobí svůj objem.

Pečte na 230 °C cca 30 minut. Poté snižte teplotu trouby na 200 °C, potřete chleba vodou a pečte ještě dalších 30 - 50 minut, až je kůrka pěkně hnědá. Po upečení chléb umístěte na mřížku, potřete ještě vodou a nechte vychladnout.

 

Náš tip: Do těsta můžete dle své vlastní chuti a fantazie přidat kmín, chlebové koření nebo semínka slunečnice či dýně.

 Použít můžete i formu kulatou o průměru asi 26 cm.

Nakoupit suroviny

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

46 Kč
Mouka pšeničná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

Mouka pšeničná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

51 Kč
Vybrat vše