Knäckebrot

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 60 min.
  • Množství: 12 porcí

Ingredience

  • 250 ml voda
  • 150 ml kefír
  • 2 lžičky sůl BIO BIOSAL
  • 7 g sušené droždí
  • 1 lžíce chlebové koření BIO SONNENTOR
  • 250 g mouka žitná chlebová BIO PROBIO
  • 220 g mouka špaldová hladká BIO PROBIO
  • 2 lžíce len hnědý BIO PROBIO

Do mísy vlijte vlažnou vodu a přilijte kefír. Přidejte droždí, sůl a koření, promíchejte. Nakonec přisypte mouky a umíchejte těsto. Těsto s vyšším obsahem žitné mouky je dobré zadělávat ručně. Můžete použít i robot, ale nenechávejte v něm těsto dlouho míchat.

Po uhnětení těsto rozdělte na 12 stejných bochánků. Bochánky nechte na pomoučněné ploše a přikryté vlhkou utěrkou hodinu kynout.

Troubu předehřejte na 200°C. Na pečícím papíru rozválejte každý bochánek do tenka (asi na 1,5 mm).  Nakonec posypte placku kořením a lněným semínkem a naposledy těsto přejeďte válečkem - koření se do těsta vtlačí a bude na něm lépe držet.  Uprostřed každé placky vykrojte kolečko kvůli lepšímu propečení.

Pečící papír i s plackou přeneste na plech a každou placku hojně propíchejte vidličkou. Pečte 8-10 minut. Dobře hlídejte, placka musí být křupavá, alene připálená.

Nechte vychladnout na mřížce.

Nakoupit suroviny

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

Mouka žitná chlebová 1 kg BIO PROBIO

46 Kč
Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

63 Kč
Len hnědý BEZLEPKOVÝ 150 g BIO PROBIO

Len hnědý BEZLEPKOVÝ 150 g BIO PROBIO

31 Kč
Vybrat vše