Jidášky se skořicovou náplní

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 180 min.
  • Množství: 11 porcí

Ingredience

  • NA TĚSTO
  • 150 g mouka z červené pšenice celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 250 g mouka pšeničná hladká BIO PROBIO
  • 100 g mouka špaldová hladká BIO PROBIO
  • 250 ml mléko
  • 30 g droždí
  • 100 g cukr třtinový přírodní BIO PROBIO
  • 3 ks žloutek
  • 110 g máslo
  • sůl jemná BIO BIOSAL
  • 2 lžíce rum
  • 1 ks citronová kůra
  • NÁPLŇ
  • 100 g rozpuštěné máslo
  • 1 lžíce skořice mletá BIO SONNENTOR
  • 1 ks cukr vanilkový BIO AMYLON
  • NA POMAZÁNÍ PŘED PEČENÍM
  • 100 ml smetana
  • rum na pomazání
  • NA POMAZÁNÍ PO UPEČENÍ
  • smetana na pomazání
  • NA ZDOBENÍ
  • mák modrý BIO PROBIO

Do mísy vsypte všechny druhy mouky a udělejte v nich důlek. Do něj vlijte ohřáté mléko, nadrobte čerstvé droždí a posypte lžičkou cukru. Utěrkou přikryjte a nechte vzejít kvásek.

Do mísy s vykynutým kváskem přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Je vhodné použít kuchyňský robot a hákem zpracovávat těsto cca 10 minut.

Těsto nechte poté kynout cca 1,5 hod. zakryté utěrkou - dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí rozdělte těsto na 11 kousků po 70 g a 11 kousků po 10 g.  Z těchto kousků uválejte  kuličky a přikryjte je utěrkou, ať těsto během manipulace neokorá.

Můžeme začít tvarovat zajíce - vezměte si velkou kouli, tu nejprve rozválejte v ruce do válečku, následně položte na pracovní desku a bez podsypávání rozválejte na cca

30 cm dlouhého hada. Toho válečkem rozválejte na dlouhou placku, potřete náplní a stočte do roládky a válením utáhněte.

Vezměte si malou 10 g kuličku - tu zlehka namočte do vody a vyválejte v nemletém máku. A máte připravené obě části zajíce. Vemte naplněnou část, položte ji na plech s peč. papírem a stočte do písmene U, do spodní části položte kuličku s mákem (je to vlastně ocásek zajíce) a následně zamotejte zajíce. Takto postupujte u všech 11 kousků.

Hotové zajíce nechte ještě cca 30 minut kynout pod utěrkou, následně potřete smetanou smíchanou s rumem a pečte cca podle trouby 20 - 25 minut na 180 °C.

Po vytažení z trouby horké  zajíce potřete smetanou.

Nakoupit suroviny

Mouka pšeničná hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka pšeničná hladká 1 kg BIO PROBIO

58 Kč
Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová hladká 1 kg BIO PROBIO

63 Kč
Skořice Cejlon mletá 40 g BIO SONNENTOR

Skořice Cejlon mletá 40 g BIO SONNENTOR

57 Kč
Cukr vanilkový 8 g BIO AMYLON

Cukr vanilkový 8 g BIO AMYLON

10 Kč
Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

Cukr třtinový přírodní 500 g BIO PROBIO

38 Kč
Mouka z červené pšenice celozrnná jemně mletá 450 g BIO PROBIO

Mouka z červené pšenice celozrnná jemně mletá 450 g BIO PROBIO

38 Kč
Mák modrý BIO 250 g PROBIO

Mák modrý BIO 250 g PROBIO

71 Kč
Vybrat vše