Jahelný quiche

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 60 min.
  • Množství: 6 porcí

Ingredience

  • 1 hrnek Jáhly
  • 1,2 l Mléko
  • 4 lžíce Celozrnná mouka špaldová jemně mletá
  • 50 g Máslo
  • 100 g Sýr
  • Petržel
  • 400 g Sezónní zelenina (cuketa, lilek, mrkev, brokolice, celer, květák, cibule)
  • Mořská sůl
  • Česnek
  • Olivový olej

Příprava:
Jáhly dvakrát spařte vroucí vodou a vodu slijte. Na olivovém oleji osmahněte jáhly a zalijte dvěma hrnky vody, přidejte lžičku soli. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte na mírném plameni pod poklicí 15 minut. Pod pokličkou nechte ještě 5-10 minut dojít. Mezitím si lehce povařte zeleninu v osolené vodě.

Připravte si bešamelovou omáčku: na másle lehounce osmahněte mouku, tak aby získala zlatavou barvu a za stálého míchání do ní přilévejte mléko tak dlouho, než vznikne krémová omáčka bez hrudek. Bešamelovou omáčku jemně osolte.

Jáhly smíchejte se zeleninou, nastrouhaným sýrem a nasekanými bylinkami, dochuťte solí. Vložte do tukem a moukou vysypané zapékací formy. Zalijte bešamelem a zapékejte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 minut tak, aby povrch získal jemnou krustu. Podávejte teplé, posypané sýrem.

Photo by Timothy Muza

 

Přihlaste se k odběru newsletteru

Nakoupit suroviny

BIOLINIE Olej olivový BIO extra panenský BIO 0,5 l

BIOLINIE Olej olivový BIO extra panenský BIO 0,5 l

185 Kč
Celozrnná mouka špaldová (jemně mletá) BIO 1 kg

Celozrnná mouka špaldová (jemně mletá) BIO 1 kg

58 Kč
Jáhly BIO 500 g

Jáhly BIO 500 g

41 Kč
Mořská sůl jemná 1 kg

Mořská sůl jemná 1 kg

30 Kč
Vybrat vše