Díky absenci lepku, vysoké výživové hodnotě, lehké stravitelnosti a nízkému glykemickému indexu je konzumace těchto drobných žlutých kuliček doporučována nejen bezlepkářům, diabetikům, rekonvalescentům, starším lidem a dětem včetně kojenců, ale i při hubnutí.
Jáhelná kaše na snídani je skvělou volbou hlavně v chladnějších měsících.
Jáhly spařte horkou vodou a spolu s mlékem je dejte do hrnce. Přidejte i skořici a špetku soli. Přiveďte k varu a jemně táhněte. Občas promíchejte a vařte do konzistence kaše. Mezitím nakrájejte jablko na menší kousky. Dejte do hrnce a přidejte skořici a lžičku sirupu. Vařte s trochou vody do měkka.
Kaši dejte do misky, přidejte vařené jablíčko, ořech a javorový nebo jiný sirup.