Bulgur připravte dle návodu na obale a nechte jej vychladnout.
Na olivovém oleji osmažte česnek, přidejte rajčata, cukr, sůl a nove koření nebo skořici. Přiveďte k varu a snižte teplotu. Vařte, dokud se rajčata nerozvaří do voňavé omáčky, asi 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
Špenát spařte a přebytečnou vodu vymačkejte (nebo použijte mražený). Špenát nakrájejte na hrubo a smíchejte s bulgurem. Přidejte nasekanou mátu, cizrnu, 1 polévkovou lžíci olivového oleje a ½ připravené rajčatové omáčky. Vše promíchejte.
Pekáček vymažte olejem a rozprostřete do něj připravenou směs. Zalijte zbývající rajčatovou omáčkou a posypte strouhaným parmazánem.
Pečte na 180 °C, dokud sýr nezezlátne, cca 30 minut.
Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.