Proč podporujeme čápy?

Koncem dubna jsme byli u nás ve firmě svědky dojemného setkání čapího páru, který již několik let hnízdí na našem komíně v areálu PROBIO.

A protože hlavním aktérem přes ptactvo je ve firmě přímo její zakladatel Martin Hutař, necháváme zde prostor jemu.

Proč podporujeme čápy?

Pozorování ptačího života je moje velká záliba a vidím zde silné propojení s naší činností v ekologickém zemědělství. Ptáci a vše kolem nich bylo moje dětství i mládí a v zemědělství mě provází celý život.  Netroufám si říci, že jsem ornitolog, protože ornitologové, ač amatéři nebo profíci, jsou lidé s úžasnými znalostmi a zkušenostmi a věnují svému koníčku obrovské množství času. Takže jsem fanda ornitologie, její podporovatel (PRO-BIO dlouhodobě podporuje ČSO (Česká společnost ornitologická)). A především - ekologické zemědělství bez ptáků je nemožné.

Úspěšné hnízdění čápů ve Starém Městě

První čápi bílí ve Starém Městě se pokusili o hnízdění a dokonce nakladli 2 vejce poprvé v roce 2012. Bohužel je nakladli na okraj komína a vejce po několika dnech spadla. Proto jsme tentýž rok na komín nainstalovali podlážku a hned následující rok 2013 se čápům podařilo zahnízdit a vyvést dvě krásná zdravá mláďata. O tohoto roku se na náš komín vrací čapí pár pravidelně každé jaro.

Dřívější hnízdní pokusy

Pokusy hnízdění čápů ve Starém Městě jsme zaznamenávali již dříve, hnízdění bylo ale vždy neúspěšné. Kolem roku 2000 si čápi pokoušeli stavět hnízdo na protějších vysokých lampách, ale tam se jim hnízdo vždy zbortilo. Následující rok si vybrali střechu našeho bio mlýna, kde jsme jim vybudovali podlážku, ale bohužel ji ignorovali a nakonec se odstěhovali pryč, asi tam bylo z mletí bio mouk příliš mnoho hluku.  Když si našich aktivit s podporou hnízdění čápů všimla paní auditorka z kvality, rozhodla, že podstavec musí z hygienických důvodů pryč.

Vzpomínky pamětníků

Pamětníci tvrdí, že v 60. letech hnízdil čáp na spodním konci Starého Města, ale jak zatopili v komíně, vzdal to. Takže historie hnízdění čápů je celkem krátká. Je pravdou, že v našich podmínkách nemá mnoho příležitostí k nalezení potravy. Vhodných mokřadů kvůli melioracím, stavbám, hospodaření a dalším zásahům do krajiny výrazně ubylo. Mnohem početnější je v místním kraji rodový kolega Čáp černý. Ten hnízdí v lesích, je podstatně plašší a méně veřejnosti na očích. V oblasti Kralického Sněžníku, ptačí oblasti NATURA 2000, jich hnízdí několik párů. Je to krásný elegantní pták. Můžete ho zahlédnout v době hnízdění při projížďce okolo zdejších říček a potoků. Když jsme ještě v nádržích u PROBIO chovali pstruhy, několikrát si na nich snažil přilepšit.

Do života v čapím hnízdě nikterak nezasahujeme, ptáky nerušíme a respektujeme zákony přírody. Necháváme veškerému dění v hnízdě přirozený vývoj.

 

Fotogalerie