Za Jeřábem moravským

Datum: 24. 8. 2020

Zpět

Kousek od Starého Města, kousek od naší firmy byl před 200 lety objeven strom s krásnými červenými sladkými plody – Jeřáb moravský sladkoplodý.

Náhodný objev

Místní pastevci ovcí ho objevili počátkem 19. století zcela náhodou v okolí obce Ostružná. Ochutnali ho a zjistili, že není trpký ani hořký, ale příjemně nasládlý a lehce kyselý. Říká se mu proto také „citron severu“.  Je to takový poklad zdejšího kraje, stará místní původní odrůda. Volně ho najdete růst především v Jeseníkách a jejich okolí, jinde ho spatříte jen zřídka.

Nepřehlédnutelný krasavec

Běžně se však začal pěstovat v zahradách a parcích po celé Evropě. Je vysoký a velmi působivý. Vysazuje se často jako solitérní či tvoří nádherná stromořadí lemující okolí silnic a cest, kde působí velmi impozantně. V krajině ho poznáte snadno, ozubení jeho listu sahá jen do jeho poloviny či málo přes půlku listu, ostatní část listu k řapíku (ke stopce) má hladký okraj.  Stromy dosahují výšky kolem 10 až 20 m, s korunou o šířce asi 3 až 4 m.  Jeřabinky dozrávají v průběhu září a jsou ve srovnání s jinými jeřabinami veliké. Obsahují velké množství vitamínu C (dokonce více než citron a další citrusové plody), jsou zdrojem jódu, vápníku, železa a dokonce i pro cévy důležitého rutinu, stejně jako naše pohanka.

Proti chřipce i revmatu

Plody můžete využít k sušení na čaj či do šťáv, sirupů, džemů, i coby alternativu k brusinkám.  Jeřabiny mají pozitivní vliv na činnost štítné žlázy, při menstruačních a klimakterických potížích, při revmatismu či některých virových onemocněních. Mají mírně projímavý a močopudný účinek.  Plody se sbírají od srpna až do prvních mrazíků. Zralost poznáte podle stopky – čím červenější je, tím jsou plody zralejší. Na červených zralých plodech si moc rádi pochutnají i ptáci, pro něž jsou v podzimním a zimním období hodnotnou potravou. Máte-li zahrádku s dostatečným prostorem, můžete si jeřáb vysadit přímo u vás doma. Na pěstování je velmi nenáročný a dobře roste i ve vyšších nadmořských výškách.

Vydejte se za ním

Pokud rádi putujete po horách, můžete se za ním vydat do jeho původní domoviny, vyrazit do kopců Jeseníků a jejich podhůří.  Do Ostružné vás zaveze vlak ze Zábřehu či z Hanušovic a pak už je na vás jakou cestou se vydáte. Z Ostružné vede hned několik značených turistických tras a každá skýtá jiný zážitek a jiné výhledy. Varianta pro zdatnější – můžete se vydat jesenickou hřebenovkou na několikadenní putování, projít celé Jeseníky a dojít až na Praděd či varianta lehčí – využít červenou turistickou značku, na druhou stranu, která vás dovede až k nám do Starého Města a není to daleko.  Cesta kolem 10 km vás povede přes lesy a loukami, s několika překrásnými vyhlídkami do širokého okolí. Trasa je velmi nenáročná, tak ji zvládnete i s dětmi, kluci budou nadšení z bunkrů „řopíků“, které budete cestou potkávat, a holčičky si cestou mohou užívat od jara až do podzimu kvetoucí místní floru a plést věnečky. Krom jeřábů vás tu čekají i majestátné památné lípy. A až dorazíte do Starého Města, stavte se cestou u nás, rádi vás uvidíme a v našem obchůdku na vás budou čekat mouky přímo z našeho bio mlýna a mnoho dalších biopotravin.

Jeřáb k našemu kraji patři stejně jako tradiční pohanka. Už jste vyzkoušeli tu naši Slovanskou? Krásný vysazený exemplář jeřábu jsme objevili i v přírodní zahradě ekocentra Hostětín v Bílých Karpatech.

Fotogalerie