Věděli jste to?... To o bohatství dusíku?

Datum: 20. 7. 2020

Zpět

Věděli jste, že mezi rostlinami existují pomocníci, kteří dokáží půdu obohatit o důležitý dusík?

Jsou to rostliny s krásnými barevnými motýlkotvarými květy, které určitě budete znát. Patří mezi ně třeba hrášek, fazol, jetel, vojtěška, bob či hrachor. Na polích a zahrádkách umí vykouzlit nejen krásu, pestrost a dát nám chutné plody či píci pro zvířata, ale díky nim se do půdy dostává přirozeně i důležitý dusík. Mají totiž na svých koříncích malé hlízky s bakteriemi, které na sebe umí dusík navázat a tak jím půdu obohatit pro další rostliny. Dusík je minerální prvek nezbytný pro zdravý růst a vývoj rostlin na našich zahrádkách i na polích. Bez něho by byly mrňavé, slabé, se zažloutlými listy a celkově podvyživené.

Příroda to chytře zařídila a my ji v jejím umění přirozenosti můžeme následovat, učit se od ní a zbytečně do jejích rytmů nezasahovat. V ekologickém zemědělství to vlastně ani jinak dělat nemůžeme a nechceme.

Proto na naší farmě ve Velkých Hostěrádkách používáme při pěstování propracované osevní postupy, do kterých vždy zařazujeme vikvovité obohacující rostliny. Pomáhá nám vojtěška, jetele i nádherně červený inkarnát. Víme, že se na ně můžeme spolehnout, že zajistí v půdě dostatek dusíku pro plodiny, které budou na poli následovat po nich, a tak nemusíme používat chemické přípravky navíc.  Stejně tak to můžete pojmout u vás na zahrádce. Pěstujte pestré složení rostlin, střídejte je na záhoncích, nechte je, ať se vzájemně podpoří a obohatí. Ulehčíte si tím práci, příroda to vymyslela a vykoná za vás. Pravidelně vysazujte hrách, fazole či bob. Po sklizení zeleniny či bylin pěstujte tzv. zelené hnojivo – jetelové směsky, pelušku, vikev, hrachor. Ty na podzim zapravte do půdy a nechte rozložit. Půdu tak obohatíte nejen o dusík, ale i o organickou hmotu, uděláte radost půdním živočichům, zvýší se její úrodnost, pórovitost a lépe bude zadržovat vodu. Tip pro zahradníky:          

Vikvovité rostliny mají tu výhodu, že rostou velmi rychle a je radost je pozorovat. Máte-li zahrádku, vysejte si s dětmi hrášek či barevné fazole. Takový fazol šarlatový je dokonalý skvost, jeho zářivé oranžovo bílé květy na sebe poutají pozornost už z velké dálky, a jelikož dorůstá do výšky až 3 m je na zahradě nepřehlédnutelnou dominantou. Postavte si týpí z dlouhých prutů či ho nechte pnout po plotě. V horkých letních dnech dělá přirozený stín ostatním rostlinám. Jeho plody si pak můžete uvařit a dát do salátu, guláše či nějaké mexické speciality.

Vikvovité plodiny, tedy luštěniny obohacují naše tělo přirozeně o bílkoviny. Nezapomínejte si jimi tedy jídelníček pravidelně zpestřovat.

 

 

Fotogalerie