Skloubit dohromady klasické vánoční recepty a přirozený životní styl není zase až tak složité. Nevzdávejte se svých oblíbených jídel ani slavnostního cukroví a nebojte se nijak zásadních změn, protože i malé obměny dokáží velké věci.
Vánoční a zimní tipy
Období adventu s sebou přináší čas příprav a těšení na sváteční dny. Vánoce jsou od pradávna spjaty s tradičními pokrmy a slavnostním pečivem, které navozuje tu pravou atmosféru.
15 malých kroků, které můžete vyzkoušet:
- Ke klasické bílé pšeničné mouce, přidejte do vašich těst část mouky celozrnné špaldové či dvouzrnkové. Stačí nahradit 1/3 a pečivo tím získá příjemnou oříškovou vůni a chuť a vaše tělo obohatíte cennými živinami a důležitou vlákninou.
- Ke kypření používejte přírodní kypřicí prášek bez fosfátů tzv. vinný kámen. Tato surovina vzniká přirozeným usazováním při skladování vína a má perfektní kypřící vlastnosti.
- Dopřejte si vanilkový cukr z pravé vanilky. Poznáte ho podle malých černých teček a silné vanilkové vůně.
- Vánoce - to jsou vůně a chutě koření. Použijte ty v kvalitě bio. Máte tak jistotu, že nebyly chemicky ošetřeny ani ozařovány.
- Podpořte výrobce v rozvojových zemích a upřednostňujte čokoládu, kakao a koření se značkou Fair Trade.
- Sušené ovoce je lepší sladkost pro děti než průmyslově vyráběné barevné bonbóny. Můžete je dětem dát do mikulášského balíčku či přibalit na svačinu do školy i na výlet.
- Mléko ve vánočních těstech zkuste nahradit obilninovým nápojem. Například lehce nasládlý rýžový nápoj je skvělou surovinou do těst, krémů i pudinků. Naše tělo nezahleňuje, nepřekyseluje ani nevyvolává alergické reakce.
- Místo klasické strouhanky na obalování vyzkoušejtekukuřičnou strouhanku. Je přirozeně bezlepková a řízečky v ní obalené budou výborně křupat.
- Připijte si bio vínem či bio sektem. Hrozny na výrobu bio vín pocházejí z ekologických vinic, které nejsou chemicky hnojeny ani ošetřovány chemickými postřiky.
- Užijte si předvánoční úklid s ekologickými prostředky. S přírodními produkty bez chemických dráždivých přísad zvládnete kompletní úklid od oken a zrcadel až po koupelnu a kuchyně. Ekologické prostředky obsahují éterické oleje, které ničí bakterie a navíc krásně voní. Provoňte si byt levandulí, citrónem či pomerančem.
- Smažte na kvalitní bio oleji. Vánočního kapra či oblíbené řízky osmažte v bio oleji určeném speciálně na smažení. Jeho základem je slunečnicový olej, upravený tak, aby se ani při velmi vysokých teplotách nepřepaloval.
- Zahřejte se bio čajem. Ať již preferujete bylinné, černé, zelené či ovocné čaje, vybírejte vždy ty kvalitní. Značka bio vám zaručí, že použité suroviny nebyly chemicky ošetřeny a přinesou vašemu tělu i duši opravdový užitek.
- Mlsejte semínka a ořechy. Slunečnice, dýně, mandle, kešu, kokos a další jsou vynikající svačinkou či doplňkem vašich pokrmů. Posypte si jimi polévku, hlavní jídlo či ranní kaši. Obsahují spousty cenných vitamínů, minerálních látek a olejů, které vaše tělo v zimě potřebuje. Předem si je můžete lehce na sucho opražit na pánvi. Budou příjemně křupavé a lépe stravitelné.
- Vařte ze zahřívacích plodin. Podle makrobiotiky patří pohanka a jáhly k tzv. zahřívacím plodinám. Dodávají tělu silnou tepelnou energii, a proto se hodí především na přípravu podzimních a zimních pokrmů.
- Dávejte přednost biopotravinám. Jejich pěstování i zpracování šetří životní prostředí i naše vlastní zdraví. Dopřejte si kvalitu oproti kvantitě.
Fotogalerie