Superpotraviny z našich zahrádek a mezí

Datum: 3. 8. 2020

Zpět

Věděli jste, že mezi tzv. superpotraviny patří bobulovité ovoce, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, brusinky či borůvky?

Tyto běžně divoce rostoucí plodiny mají v sobě tolik bohatství, že předčí i multivitaminy z lékárny. Navíc jsou v nich živiny připraveny pro vaše tělo v té nejpřirozenější podobě, báječně chutnají, a když si pro ně zaběhnete na meze, louky a do lesa, jsou úplně zdarma.  Jejich barvy (způsobené přírodními barvivy antokyany) jsou nejen krásné na pohled, ale pomáhají i chránit naše buňky před předčasným stárnutím a nemocemi. Jsou zásobárnou vitamínu C, který zvyšuje naši odolnost. Doplňují do těla vitamíny skupiny B a důležitý hořčík, zinek a železo.

Tělu prospívají nejen jejich plody, ale i sušené listy. Listy maliníku a ostružiníku pohladí vaše dýchací cesty při podzimních nachlazeních a pomohou při bolestech v krku. Působí detoxikačně a protizánětlivě a usnadní hojení při zánětech dásní a aftech.  Budoucím maminkám je doporučován maliníkový čaj pár dnů před termínem porodu – působí blahodárně na porodní cesty a vyvolává děložní kontrakce.

Plody i listy sbírejte jen v čisté přírodě! To může být někdy náročné, protože takových míst bohužel v naší krajině ubývá. Bezpečným místem je les, meze a remízky kolem ekologických polí bez chemie a plochy kolem luk a pastvin, které nejsou chemicky ošetřované. Vyhněte se konvenčním polím, kde je jedovatá chemie v podobě hnojiv a ochranných postřiků používaná několikrát ročně!! Máte-li zahrádku nebo balkon vysaďte si rostlinky jahod, borůvek a dalších superplodin přímo tam. Pečujte o ně s láskou, v souladu s přírodou bez umělých podpůrných chemikálií, tak získáte opravdu cenný a zázračný zdroj plný zdraví pro vaše tělo.

Dopřávejte si v sezónně tyto přírodní poklady co nejčastěji. Vyběhněte s dětmi na meze, do lesa a pak si společně připravte z natrhaných plodů třeba drobenkový koláč, pravidelně si jimi zkrášlete svou snídaňovou kaši, jogurt, vločky či műsli a posypte si jimi lívanečky nebo palačinky.

Tip pro děti:

Navlékněte si borůvky, jahůdky či maliny z lesa na stéblo trávy, vzniknou vám krásné jedlé korálky :-)

Tip pro parádivé malé slečny:

Láká vás fialový přeliv na vlásky? Stačí rozmačkat hrst borůvek a vzniklou fialovou kaší si nabarvit pramínky vlasů, vznikne nádherná škála barev od světle růžové přes fialovou a modročervenou. Nechte působit a oschlé části borůvek pak z vlasu vyčešte a hřeben pak důkladně umyjte. Pozor na oblečení, tato barvy sice z vlasů pustí za pár dní, ale z oblečení jde vyprat hůře. Pokud by se přihodilo – doporučujeme žlučové mýdlo na skvrny, dá to sice trochu práce, ale funguje to spolehlivě :-)

Divoké bobulovité ovoce sluší našim ječným lívacům :-)

Fotogalerie