Pozvěme si čmeláky na svou zahrádku

Datum: 10. 8. 2020

Zpět

Jsou milí, barevní, zábavní a především užiteční. Když je vidíte, chce se vám pousmát.

Jak tak malá křidélka unesou, tak velká těla? Proč je jeden pruhovaný, druhý oranžový a třetí třeba…? Jak vlastně žijí čmeláci? Jako včely nebo jinak? A máme se jich bát? Mají žihadlo a dokáží kousnout?

Co je zcela jasné, čmelák na zahradě to je poklad! Ne nadarmo se latinsky jmenují Bombus. Čmelák je prostě bomba!

Pojďme si je přilákat!

Čmeláci dokážou unést na svých nohách až polovinu své hmotnosti a zvládnou za den opylit až 2 000 květů? Umí opylovat i takové květy, kam včely nedosáhnou a nevadí jim chladné ani deštivé počasí, které spousty jiného hmyzu odrazuje. Tito silní aktivní chlapíci zkrátka patří mezi důležité opylovače v naší krajině i našich zahrádkách.

Vlivem průmyslového zemědělství v přírodě čmeláků ubývá. Ubližují jim chemické pesticidy a monokulturní krajina jim nabízí čím dál tím méně prostoru i přirozené potravy. Pojďme čmeláky přilákat k sobě na záhonky, připravit jim pestrou hostinu a ze své zahrady vykouzlit přímo čmeláčí ráj.

Není to nic složitého ani nákladného a navíc je to velmi zábavné a obohacující. Čmeláci s nadšením opylí naše rostlinky, jejich přítomnost dodá zahradě pestrost a život a určitě se shodneme, že pozorovat čmeláka v akci je prostě radost :-)

 Tip pro pozorovatele přírody:

Věděli jste, že v České republice existuje přes 30 druhů čmeláků? Některé potkáme velmi hojně, jiní jsou vzácní a některé druhy již zcela vyhynuly. Jejich určování není úplně snadné, ale můžeme se o to pokusit :-) Základními prvky pro určení druhu jsou různá zbarvení, barevné pruhy, velikost těla a velikost a tvar hlavičky, u některých druhů se od sebe barevně liší samičky od samečků a u některých se zbarvení mění s věkem. Podle jedné fotografie ani obrázku spolehlivě určovat nelze, ale podívejte se na pěkný web www.cmelaciplus.cz. Který se podrobně čmelákům a jejich určování v přírodě věnuje. Zkuste na své zahradě či na procházce čmeláky poznat a pojmenovat :-)

 

Fotogalerie