Potravinový minimalizmus III

Datum: 24. 2. 2020

Zpět

Závěr svého psaní o potravinovém minimalizmu věnuji potravinám, které v jídle možná nejsou na první pohled vidět, ale mají svoji nezastupitelnou roli.

Koření, bylinky, oleje, ořechy a semínka, octy a sladidla představují nedílnou součást našich jídel, dá se jimi dovést pokrm k dokonalosti, obohatí konečné jídlo spoustou živin a osobně je považuji za jakousi „třešinku na dortu“. A i u nich platí, že kvalita a dobrý původ vám přinesou hodnotnější chuťový zážitek a prospějí vašemu tělu více, než kvantita anonymních levných surovin, o jejichž vzniku nevíte vůbec nic.

Koření a byliny

Koření a byliny používám v létě čerstvé přímo ze zahrady. V zimě buď vlastní sušené a nebo kupované v bio kvalitě. Bio koření a byliny totiž jsou nejen čisté, bez reziduí pesticidů a chemických hnojiv ale nejsou ani ozařované. Tak si zachovávají svoji unikátní chuť, vůni i léčivé vlastnosti, pro které si jich tolik ceníme. Při vaření vystačím se základním českým kořením jako je majoránka, kmín, pepř, paprika, dobromysl, rozmarýn, libeček a v zimě hojně používám skořici a hřebíček.  Koření a byliny využíván nejen do jídla, ale hlavně v zimě z nich vařím čaje, míchám čajové směsi na kašel a nachlazení, ženské směsi a směsi pro děti. Za minimalistický základ, který vám vystačí na většinu neduhů, považuji černý bez, lípu, mátu, meduňku, tymián, heřmánek, měsíček a kontryhel. Kvalitní byliny a koření jsou přímo zázrak, dokáží divy, mají léčivé účinky a pro naše tělo mají obrovský význam.

Oleje, octy a další doplňky

Největší spotřebu mám určitě olivového oleje a dále pak oleje na pečení a smažení.  Protože nejím ryby, jídlo občas zpestřím olejem konopným či lněným, obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny.  Do dýňové polévky nezapomínám přilít pár kapek dýňového oleje, polévku chuťově výborně doplní a prý působí na dobrou náladu a zdravý spánek. Co se týče dalších doplňků, vystačím si s jablečným octem, kečupem bez cukru a dvěma druhy hořčice.

Semínka a ořechy

Často na ně bohužel zapomínáme. A přitom v sobě nesou to nejcennější, co plodina může nabídnout. Nejraději kombinuji vlašské ořechy, mandle a lískové oříšky, občas kešu (hlavně do raw receptů). Ráda si pražím dýňová a slunečnicová semínka. Semínka a ořechy používám do vločkových ranních snídaní, na posyp hlavních pokrmů, do chlebového těsta a dalšího pečiva. Semínka jako vojtěška, hrách, hořčice či řeřicha jsou skvělá na klíčení. Hlavně teď koncem zimy, nás přímo nabijí energií a živinami.

Čokoláda a další dobroty

Sladké máme coby savci prostě rádi. Sladká chuť v nás vyvolává vzpomínky na chuť mateřského mléka a tím i pocit bezpečí a jistoty, proto k ní tak často utíkáme. Dopřávejte si kvalitní čokoládu, sušené ovoce, sušenky ze základních surovin bez palmového oleje. Zvykla jsem si minimálně jednou týdně doma péct něco sladkého z jednoduchých kvalitních surovin -  lívance, palačinky, perníky, ovocné koláče, záviny, muffiny. Vždy do těsta zakomponuji tak z 1/3 celozrnnou mouku, nepoužívám žádná chemická kypřidla, sladím třtinovým tmavým cukrem (spíše s ním ale šetřím), medem, sirupy anebo rozvařeným či smaženým ovocem.  Bohužel vlivem průmyslových sladkostí má mnoho lidí a hlavně děti nepřirozeně posunutý práh vnímání sladkého. Přeslazené nápoje, bonbony a průmyslové pečivo, které místo několika základních složek obsahuje dlouhatánský seznam chemických látek, způsobily, že normální sladká chuť už nestačí. Vraťme to zpátky! Sladké ano, ale kvalitně, minimalisticky a ze skutečných jednoduchých přísad.

Ječné lívanečky s podmáslím

Doba přípravy: 40 minut, množství: asi 20 lívanců

200 g ječné celozrnné mouky Probio, 2 lžičky vinného kamene, 50 g jemně mletých ovesných vloček Probio, špetka soli, 300 ml podmáslí, 2 vejce (jde to i bez nich), 1 jablko, slunečnicový olej na pečení a smažení Biolinie, javorový sirup Biolinie či jahodový džem

V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřící prášek, sůl, podmáslí, vejce a nastrouhané jablko. Vznikne těsto o něco hutnější, než na klasické lívance. Nechte alespoň 30 minut odležet, aby se suroviny pěkně spojily.

Následně smažte na rozpálené pánvi s trochou oleje.

Podávejte s javorovým sirupem, jahodovým džemem či čerstvým ovocem.

Fotogalerie