Potravinový minimalizmus II

Datum: 10. 2. 2020

Zpět

V minulém článku jsem se pustila do tématu „potravinový minimalizmus“. Minimalisticky lze pojmout i další skupiny potravin.

Vždy se dá vybírat místo kvantity kvalita a vařit z jednoduchých základních surovin z ekologického zemědělství. O to více si pak užíváte přirozenou chuť, máte dobrý pocit z toho, že víte, odkud jídlo pochází, i čisté svědomí, že kvůli vám žádné zvíře zbytečně netrpí a není zbytečně zamořovaná naše planeta.

Těstoviny

Prý existuje kolem čtyř set typů a velikostí těstovin. Tak to jsem s těmi 3-4 druhy, co mám v kuchyni, opravdový minimalista. Nikdy nechybí špagety (u nás jedno nejoblíbenějších jídel pro děti), pak nějaké menší kousky jako fusilli či penne, občas lasagne a pak droboučké těstovinky do polévky. Kromě klasických semolinových, používám těstoviny špaldové celozrnné – mají tmavší barvu, příjemnou oříškovou chuť a z nutričního hlediska jsou pro naše tělo cenným zdrojem.

Luštěniny

Co se týče luštěnin, vede jednoznačně červená loupaná čočka – na rychlou lehkou polévku a výbornou pomazánu. V závěsu za ní jde mungo, které pravidelně klíčíme a adzuki, které kombinuji  s kroupami. Rádi máme i cizrnu hlavně na pomazánku hummus a do různých zeleninových směsí. A občas pokrmy zpestřím velkými ledvinovými fazolemi – nejčastěji je přidávám do zeleninových gulášů, polévek a letních čerstvých salátů.

Ovoce a zelenina

Tato skupina tvoří základ mého jídelníčku. V průběhu roku se zásadně mění, protože se řídím sezónností. Co zrovna roste, z toho vaříme, pečeme a uskladňujeme na zimní období.  Pro naše tělo je to nejpřirozenější a nejprospěšnější varianta a plody v té své dané sezóně nejlépe chutnají. Navíc si každé roční období spojíte s určitými druhy a zažíváte radost z těšení se a dozrávání. V předjaří si pěstuji doma v truhlíku tzv. mikrozeleninu - výhonky, které necháte 1-3 týdny dorůst do mladých křehkých křupavých rostlinek.  Osvědčil se mi hrášek, polníček, ředkvička, rukola či pohanka.

Mléčné výrobky a vejce

Základ jako máslo, mléko, podmáslí, jogurt a nějaký tvrdý sýr máme v zásobě vždy. Nejraději z  konkrétní bio farmy, kdy se mohu podívat, jak se tam zvířatům daří. Dle sezóny a příležitostí s oblibou používám brynzu a další ovčí sýry. Po osobní návštěvě konvenční drůbežárny jsem se vzdala klasických vajec. Kupuji jen ty z venkova z volného chovu nebo bio. Pokud je neseženu, tak vejce prostě nějakou dobu nejíme. Je to pro mé svědomí lepší varianta, než podporovat týrání slepic v děsivých podmínkách velkochovů. 

Pohankové halušky se zelím a uzeným tempehem

Počet porcí: 4, doba přípravy: 35 minut

Suroviny:

Halušky těsto

200 g žitné mouky chlebové PROBIO, 500 g brambor, 0,5 kávové lžičky soli, voda

Dále:  1 cibule, kysané zelí, uzený tempeh, 1 lžíce olivového oleje, čerstvá brynza

Halušky

Brambory nastrouhejte najemno, smíchejte s moukou, osolte a přidejte vodu, aby vzniklo hustší těsto. Důkladně promíchejte a nechte odležet klidně několik hodin, aby se suroviny propojily. Poté vařte ve větším hrnci v osolené vodě. Halušky tvořte malou lžičkou anebo protlačujte těsto pomocí speciálního síta na halušky. Uvařené jsou během 5-7 minut.

Podávejte s osmaženou cibulkou, tempehem, ovčí brynzou a kysaným zelím. Posypte sezónními zelenými lístky .

Fotogalerie