Pohanka plná kvalitních bílkovin

Datum: 1. 4. 2025

Zpět

Dejme si pohanku. Obsahuje spoustu hodnotných bílkovin a dalších látek.

Pohanka je potravina s vysokým podílem kvalitních bílkovin. Jako jedna z mála potravin rostlinného původu obsahuje bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Pokud chcete v jídelníčku omezit maso, či jiné potraviny živočišného původu, případně zvýšit podíl bílkovin ve stravě, pak je to právě ona, která vám v tom pomůže.

Citujeme ze studie Ing. Rysové, VUPP v.v.i.

„Je známo, že bílkoviny pohanky mají vysokou biologickou hodnotu (81,5–86,5 %).“

 Kromě bílkovin má řadu dalších vlastností výborných pro naši výživu.

„Pohanka obsahuje řadu minoritních látek s příznivými účinky na lidský organismus. Spadají sem zejména polyfenolické látky včetně rutinu, díky kterým získává pohankové zrno významné antioxidační vlastnosti. Vysoký obsah vlákniny a látek s antioxidačním potenciálem je hlavní příčinou kladného působení pohanky na lidský organismus. Konzumace pohanky napomáhá omezení rizika vysoké hladiny cholesterolu v krvi a tím vzniku hypertenze, pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a zvýšit hladinu potřebného HDL cholesterolu. Zvýšený příjem flavonoidů a pak zejména rutinu napomáhá spolu s hořčíkem k udržení průtoku krve v krevních kapilárách, udržuje pružnost stěn cév a brání tvorbě volných radikálů.“

Pohanka a výrobky z ní, tedy pohanka lámanka, pohankové otruby, krupice i mouka, jsou vyráběné u nás ve Starém Městě pod Sněžníkem v bezlepkovém mlýně šetrným mechanickým způsobem. Tím si zachovává maximum živin a garanci bezlepkové potraviny. Pohanka na většinu výrobků pochází od českých farmářů a z Ekofarmy PROBIO. Na tyto ekofarmy dodáváme BIO osivo vlastní výroby, a tak se celý proces uzavírá😊. Od zrna až po konečný výrobek, vše s vysokou kvalitou.

A jak na pohanku v kuchyni?

Z pohankové mouky vykouzlíme řadu výborných jídel. Snad nejlepší jsou pohankové palačinky na slano i sladko, stejně tak lívance. Překvapivě vláčné je linecké. Z mouky můžeme upéct bábovky, lité buchty a mnoho dalšího. Pohanková mouka je výborná i na zahušťování omáček a polévek.

Jako směs, ji využijeme třeba se špaldovou moukou v poměru 1 : 3, do buchet, chlebů, quiche a dalšího pečiva.

Vlastně vždy se zúročí, když nahradíme v jakémkoliv pečivu část mouky bílé pšeničné za jakoukoliv jinou. Třeba žitnou, špaldovou, ječnou, z červené pšenice, čirokovou anebo právě pohankovou. Pokud to bude navíc mouka chlebová nebo celozrnná, je to výborná volba pro chuť i zdraví.

Pohankové vločky, krupice i otruby na ranní kaše. Například otruby obsahují 35 % bílkovin a 10 % vlákniny.

Pohanku lámanku a kroupu využijeme jako přílohu, jako přídavek do nastavované kaše, do kontrabáše, nákypů, pomazánek…

Tip: pokud jste přesvědčeni, že vám pohanka nechutná😊, zkuste ji namočit před vařením na 6 - 12 hodin do vody. Po uvaření ji vmíchejte do osmažené cibulky a dochuťte třeba vývarem.

RECEPTY Z POHANKOVÉ MOUKY

Fotogalerie